Een haag snoeien? Babysitten? Een kot schoonmaken? De oplossing heet LISTMINUT
Share/Save/Bookmark
Een haag snoeien? Babysitten? Een kot schoonmaken? De oplossing heet LISTMINUT

Categorie: Ondernemen

 


Wil je je diensten als babysitter aanbieden aan zoveel mogelijk mensen in je regio? Zoek je iemand om je keuken uit te mesten na een uit de hand gelopen kotfuif? Wil je een centje bijverdienen door in de buurt het gras af te rijden of hagen te snoeien? Dan kan je terecht op de website ListMinut.
 
"Met vrienden een bedrijf opstarten is niet altijd even makkelijk, maar we vullen elkaar mooi aan."
 
 
ListMinut werd een jaar geleden opgestart door vier jonge, pas gediplomeerde ondernemers. Het doel van de site? Vraag en aanbod rond diensten voor het dagelijkse leven op elkaar afstemmen, waarbij de gebruikers zelf hun prijs afspreken. De 23-jarige Jonathan Schockaert is een van de breinen achter de site, en hij legt ons dit eenvoudige, maar praktische idee uit.
 
GUIDO: Waar komt het idee voor ListMinut vandaan?
Jonathan: Het maakte eigenlijk onderdeel uit van onze masterproef. We waren op zoek naar iets waar we met vier aan konden werken. Toen hoorden we van een Amerikaans succesverhaal, en dat heeft ons geïnspireerd. We hebben deelgenomen aan verschillende wedstrijden, wat ons veel feedback uit de bedrijfswereld heeft opgeleverd. Toen beseften we dat we iets waardevols in handen hadden en dat het de moeite was om er professioneel mee te starten.
GUIDO: Het concept lijkt me bijzonder geschikt voor deze crisistijden.
Jonathan: Dat heb je goed gezien. Via ListMinut is het mogelijk om diensten te verkrijgen tegen een veel lagere prijs dan als je een vakman zou contacteren. Je ziet meer en meer initiatieven in deze richting. De collaboratieve economie, personen die elkaar uit de nood helpen, dat alles interesseert ons ten zeerste. Het is echt een maatschappelijke trend aan het worden.
GUIDO: Welke diensten worden het vaakst aangeboden op de site?
Jonathan: We zien vooral babysitters en tuinwerkers die zichzelf aanbieden. Ook diensten voor huisdieren zitten in de lift: gaan wandelen met de hond, de kat eten geven... Er zijn ook minder voor de hand liggende verzoeken, zoals iemand die vraagt om een Halloweenkostuum te maken. Er was ook een klant die iemand zocht om zeshonderd foto's in een album te kleven.
GUIDO: Hoe weet je of je kwalitatieve service krijgt?
Jonathan: Net als eBay heeft ListMinut een evaluatiesysteem op basis van sterren. De gebruikers kunnen ook commentaar achterlaten. In de praktijk zal je zien dat de mensen die het werk uitvoeren meestal studenten zijn. Die willen we dan ook graag aanspreken, onder meer door een campagne op de campussen. Het gras afrijden, klusjes uitvoeren of zware meubels versleuren, elke student die zich een beetje uit de slag weet te trekken, kan dit soort werk wel aan. Naast studenten zien we ook geprepensioneerden opduiken. Zo biedt een voormalige chef-kok zijn diensten aan om bij je thuis te komen koken.
GUIDO: Hoe vermijd je dat er in het zwart wordt gewerkt?
Jonathan: Daar hebben we een gespecialiseerde advocaat voor ingehuurd. We hebben inderdaad gekozen voor een nogal touchy branche in België, namelijk het sociaal en arbeidsrecht. We willen smetteloos propere handen!
GUIDO: Hoe is het om samen met vrienden een zaak op te starten?
Jonathan: Als ik het alleen had moeten doen, was het er nooit van gekomen. We hadden vroeger al samengewerkt, dus we wisten wat we aan elkaar hebben. Wat niet wil zeggen dat samenwerken altijd even makkelijk is. We vullen elkaar wel mooi aan: een dromer, een marketingspecialist, een cijferaar... Die verschillende competenties proberen we dan op elkaar af te stemmen.
GUIDO: Kunnen jullie ervan leven?
Jonathan: Dat is momenteel nog niet mogelijk. We kunnen onszelf nog geen salaris uitbetalen, maar juist doordat we zo complementair zijn, hebben we alles intern kunnen houden, wat een hoop onkosten heeft uitgespaard. Verder hebben we niet zoveel middelen ter beschikking om reclame te maken, dus op dat vlak moeten we onze plan zien te trekken. Maar goed, we zijn jong, we hebben nog niet te veel verantwoordelijkheden, dus nú is het moment om deze sprong te wagen. Ik woon nog bij mijn ouders, zo kan ik me volledig op dit project toeleggen.
 
www.listminut.com
 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%