EEN DAG AAN DE SLAG met rapper BUYSE van 't Hof van Commerce
Share/Save/Bookmark
EEN DAG AAN DE SLAG met rapper BUYSE van 't Hof van Commerce

Categorie: Jobnieuws
De eerste solo-cd van rapper Serge Buyse, alias Buzze, ook wel bekend als BZA, aka den Dommestik, heet eenvoudigweg Buyse. Je kent 'm natuurlijk als het kalende stuk verbaal venijn dat samen met Flip Kowlier en DJ 4T4 het West-Vlaams op de hiphopkaart zette met het onvergetelijke Hof van Commerce.

"Er zijn Vlaamse hiphoppers die bloedserieus rappen over hoe ze van de straat komen. Pff, de straten van wat? Poelkapelle?"
 
Buyses soloplaat werd geproducet door Kowlier en bevat elf nummers vol nu eens lome, dan weer scherpe, maar immer spitsvondige hiphop. Vakkundig gerapt in hoogst sappig West-Vlaams uiteraard, of wat had je gedacht?
 
GUIDO: De laatste plaat van 't Hof van Commerce is inmiddels al zes jaar oud. Heb je dit solodebuut gemaakt omdat je niet kon blijven wachten op een nieuwe van 't Hof?
Buyse: Onrechtstreeks wel. Flip en 4T4 zijn een jaar of twee geleden bij mij thuis gekomen om te babbelen over de toekomst van 't Hof. Ze zagen het toen allebei niet zitten om direct aan een nieuwe cd te beginnen, en toen zei Flip dat hij een solo-cd voor mij wou producen. Dat vond ik een goed idee.
GUIDO: Deze keer moest je de nummers alleen schrijven. Was dat lastiger?
Buyse: Ik heb er anderhalf jaar over gedaan, maar misschien was het vooral lastiger omdat ik al eens vier cd's heb volgeschreven. Ik heb vroeger al vijftig nummers uit mijn pen gewrongen. Soms maakte ik rijmcombinaties die me toch wel bekend voorkwamen. Ik ken die nummers van vroeger niet meer uit het hoofd, zeker de nummers niet die we nooit live hebben gebracht. Kortom, ik moest opletten dat ik mezelf niet herhaalde.
GUIDO: Schrijf je zo'n rapnummer in één ruk?
Buyse: Soms is de tekst klaar op een uur, andere keren doe ik er een week over. En soms lukt het helemaal niet. Dan gooi ik het na een paar pogingen in de prullenmand.
GUIDO: Omdat het je dagje niet is?
Buyse: Nee, omdat het niet goed is. Dan begin ik liever vanaf nul. Dat is me voor dit album toch een keer of drie, vier overkomen.
GUIDO: Heb je een beat nodig voordat je kan beginnen?
Buyse: Absoluut. Die moet misschien nog niet helemaal op punt staan, maar hij moet wel uit de luidsprekers knallen terwijl ik schrijf. Anders zou ik proza schrijven, terwijl een raptekst precies in de maten moet passen. Da's puzzelwerk hoor. Ik ben geen freestyler bij wie de rhymes er spontaan uitbollen. Al ben ik ervan overtuigd dat sommige freestylers alleen maar beweren dat ze hun teksten ter plaatse verzinnen.
 
'De gangster afgeven'
 
GUIDO: Jouw hiphopstoeferij met een knipoog vind ik best grappig. Rappers die zichzelf te serieus nemen, dat wordt al snel potsierlijk.
Buyse: Geloof me vrij: het fenomeen van zelfoverschatting vind je niet alleen terug bij zwarte rappers in Amerika. Ook bij ons zijn er genoeg mc's die op hun kamertje in hun plastieken micro van de Blokker staan te blaffen en oprecht geloven dat ze de beste rappers ter wereld zijn. Alleen geraken ze niet aan de bak. Zelfs ik niet, want ik krijg ook geen airplay. Als het 't Hof van Commerce niet is, dan is het blijkbaar niet nodig voor de radio. Ik heb dat altijd beweerd over andere Vlaamse hiphopacts, maar ik wist niet dat het voor mijn solo-cd ook zo zou uitdraaien.
GUIDO: Volgens de dialectologie ligt van alle Germaanse talen het West-Vlaams het dichtst bij het Engels. Is het daarom dat West-Vlaamse rapteksten zo goed flowen?
Buyse: Het heeft met klanken te maken. Neem nu het Antwerps, daar zitten veel scherpe sisklanken in. Ik heb al veel Antwerpse mc's aan het werk gehoord, en door die typische klanken heeft hun manier van rappen - ze zullen het niet graag lezen - iets janetterigs. Limburgs is wel geschikt, omdat het zo traag en langzaam gaat, maar ik ken niet veel gasten die rappen in het Limburgs. Vaak wordt gerapt in het Nederlands, met een Vlaamse tongval. Dat is niet hetzelfde als dialect. Authentiek Antwaarps klinkt al veel beter dan Nederlands met een Antwerpse tongval. Ik let er zelf heel sterk op dat ik niet in een soort Nederlands-West-Vlaamse hybridetaal terechtkom. Ik maak er een erezaak van om zo zuiver mogelijk dialect te gebruiken in mijn teksten.
GUIDO: Ik heb altijd gevonden dat jullie met 't Hof, en ook nu op je soloplaat, zeer bedreven pasticheurs zijn. Je imiteert verschillende hiphopstijlen zo goed dat het 'bijna echt' klinkt.
Buyse: We menen wat we doen, anders hadden we het geen twaalf jaar volgehouden. Dan zouden we snel naar Tien om te Zien getrokken zijn met enorme baseball-klakken op onze kop en veel te grote kleren rond ons lijf. Maar dat zou belachelijk geweest zijn, want wij zijn Vlamingen. Wij kunnen toch niet gaan rappen over blingbling en limousines en gasten doodschieten en de gangster afgeven in het getto? Zo gaat het hier gewoon niet. Wij zijn van Vlaanderen, dus ik rap over pinten drinken en naar 't jeugdhuis gaan en weet ik veel. Volks, en dan wordt het automatisch een beetje grappig. Maar het tegenovergestelde bestaat ook. Er zijn genoeg Vlaamse hiphopbands die bloedserieus staan te rappen over hoe ze van de straat komen. Pff, de straten van wat? Poelkapelle of zo? (lacht) 't Is toch waar zeker? Ik woon in Gent en ik heb nog nooit gangstershit op straat gezien. Nooit!
 
Adventures in Cult City
 
GUIDO: Valt het mee om je nieuwe solonummers live te brengen?
Buyse: Ja, dat valt goed mee. Vroeger stond ik dikwijls te wachten tot het mijn beurt was, terwijl Flip aan het rappen was. Als het dan de honderdvijftigste keer is dat je een nummer brengt, wordt het wel eens saai. Nu heb ik geen tijd meer om me te vervelen op het podium.
GUIDO: Ben je soms bang dat je een lap tekst zal vergeten?
Buyse: Constant, en nu nog meer dan vroeger. Maar eigenaardig genoeg is het nog nooit zo goed gegaan. Met 't Hof ging ik veel vaker de mist in. Eigenaardig hé? Ik breng nu ook alleen mijn eigen nummers live. Niets van 't Hof van Commerce.
GUIDO: Ook niet als er vanuit het publiek 'je mooooooeder!' wordt geroepen?
Buyse: (begint te rappen) 'Je moeder is zo lelijk...' Euh... man, ik ken die teksten al lang niet meer van buiten, 't is zes jaar geleden. En los daarvan zou ik het nog niet doen. Ik zou dat zelfs een beetje goedkoop vinden.
GUIDO: Klopt het dat er alsnog een nieuwe cd van 't Hof van Commerce komt?
Buyse: Dat kan ik bevestigen. Flip en 4T4 zijn in de Ardennen aan beats gaan werken, maar ik heb nog niets gehoord. We zitten nog in de prille beginfase, maar we zijn zeker van plan een nieuwe cd te maken. Die zal hopelijk al voor volgend jaar zijn.
GUIDO: Je hebt de laatste jaren niet stilgezeten, want ook je eerste stripverhaal ligt in de rekken: Adventures in Cult City.
Buyse: Een zuiver avonturenverhaal. Ken je de film The Goonies? Dat is de sfeer die ik in stripvorm wil vatten.
GUIDO: Ironisch genoeg is de strip in het Engels.
Buyse: Dat was vooral een geldkwestie. We hadden een deal voor verdeling in de UK, maar geen geld genoeg om een Nederlandse én een Engelse versie te drukken. 't Is dus Engels geworden, puur om mijn afzetmarkt te vergroten.
GUIDO: Je hebt ook bij Marvel gesolliciteerd, maar dat is op niets uitgedraaid. Was het je droom om aan de slag te mogen met legendarische superhelden?
Buyse: Het ging mij meer over het feit dat het bij Marvel was. Of ik dan Spider-Man ging mogen tekenen, of een of ander obscuur personage waar niemand van heeft gehoord, dat maakte voor mij geen verschil uit. Ik wou graag wat bandwerk voor Marvel doen om mijn naam te vestigen, waarna ik aan mijn eigen project kon beginnen. Maar zo werkt het tegenwoordig blijkbaar niet meer. Nu moet je eerst zelf naam maken voor je bij Marvel mag gaan werken. Maar ik vind het niet erg dat het niets is geworden. Mijn stijl was niet geschikt voor Marvel, ik lig daar niet van wakker. Mijn eigen strip ligt ondertussen in de winkel, dat vind ik uiteindelijk nog plezanter.
GUIDO: Kan je daarvan leven, rappen en striptekenen?
Buyse: Van rappen wel, van striptekenen niet. Ik heb lang geleefd van 't Hof van Commerce, en hopelijk binnenkort opnieuw.
 
Foto: Koen Bauters
 
(HDP)

Meer artikels: (nog 223 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%
shortlinks
 
 
Zoek