Succesvol solliciteren, deel 3: VACATURES UITPLUIZEN
Share/Save/Bookmark
Succesvol solliciteren, deel 3: VACATURES UITPLUIZEN

Categorie: Jobnieuws

Als je bij de gelukkigen bent, dan krijg je al een job aangeboden nog voordat je je diploma op zak hebt, maar voor de meesten van ons is het verwoed solliciteren geblazen. Hoe pak je dat aan, en belangrijker nog: hoe solliciteer je succesvol? GUIDO begeleidt in zes heldere lessen je zoektocht naar een boeiende job.


Bedrijven die een vacature hebben, kunnen ervoor kiezen een jobadvertentie te plaatsen in een of andere (job)krant. Het voordeel is dat ze dan precies uit de doeken kunnen doen wat voor werknemer ze zoeken, en dat ze een paar weken later kunnen kiezen uit een heleboel binnengestroomde reacties. Het nadeel is dat zo'n jobadvertentie veel geld kost. Maar da's niet onze zorg. Wij vragen ons vooral af: hoe reageer je als prille werkzoekende op bestaande jobadvertenties?

 

Functie-inhoud

 

Eerste goede raad: laat je niet de ogen uitsteken door de functietitel, want die is meestal weinig meer dan verpakking. Wat telt is de functie-inhoud: wat houdt de job precies in? Dáár moet je op focussen. En laat je ook niet afschrikken door het profiel, want daarin wordt een soort ideale, perfecte werknemer afgeschilderd, en die bestaat natuurlijk niet. Probeer in het profiel de musts te onderscheiden van de nice to haves. Probeer tussen de regels te lezen. Als er staat "kennis van kantklossen is een pluspunt", dan wil dat niet zeggen dat je een expert-kantklosser hoeft te zijn. 't Is een pluspunt; met andere woorden: 't is niet noodzakelijk. Een tip: als je een functiebeschrijving in je eigen woorden kort kunt samenvatten, wil dat zeggen dat je de job begrepen hebt en ben je op de goede weg.

 

Maturiteit

 

Een ander onderdeel van jobadvertenties dat veel sollicitanten afschrikt, is het rubriekje 'ervaring'. Ook hier moet je leren tussen de regels lezen. Als je leest: "3 jaar ervaring", dan betekent dat meestal niet veel meer dan dat het bedrijf iemand zoekt met voldoende maturiteit. Staat er echter "3 jaar aantoonbare ervaring in een IT-functie", dan mag je ervan uitgaan dat ze het wel letterlijk menen. Een beetje inschattingsvermogen dus, een weinig fingerspitzengefühl, en je leert in een mum van tijd lezen wat er echt staat. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je jobadvertenties moet behandelen als pure fictie: als pas afgestudeerde heb je weinig kans om geselecteerd te worden voor leidinggevende functies, daar is de ervaring wel relevant.

 

Selectiebureaus

 

Klaar? Een stapeltje vacatures uitgeknipt? Dan kan je het kaf van het koren scheiden door naar meer info te gaan hengelen. Staat er een telefoonnummer bij voor verdere vragen, bel dan. Wat voor bedrijf is het? Wat doen ze? Waar zitten ze? Staat er een website bij, surf daar dan heen. En als de vacature wordt behandeld door een selectiebureau, dan hoef je je al helemaal niet in te houden. De verantwoordelijke van dat bureau mag je bij wijze van spreken de kleren van het lijf vragen, het is uiteindelijk toch niet hij of zij die je toekomstige baas wordt.

 

Schoolverlaters

 

Ten slotte nog een insider's look in de manier waarop bedrijven hun vacatures invullen. De jobadvertenties zijn maar het topje van de ijsberg, en meestal de moeilijkst in te vullen jobs. Het overgrote deel van de vrije betrekkingen blijft echter onzichtbaar, en dat zijn dikwijls juist de interessantste jobs voor schoolverlaters. Hoe raak je er dan aan? Stel: je ziet een vacature van een bedrijf dat je interesseert, maar de functie ligt je minder. Geen probleem: reageer toch, en zeg dat je niet direct beantwoordt aan het profiel voor de geadverteerde functie, maar wel interesse hebt om bij het bedrijf te komen werken. Of vraag familie en kennissen dat ze het intranet van het bedrijf waar ze werken in de gaten houden: laat ze voor jou op jacht gaan naar de zogeheten 'interne vacatures'. En vooral: solliciteer spontaan! Maar daar hebben we het een volgende keer over…

 

Volgende keer: neem je lot in eigen handen

 

(HDP)


Meer artikels: (nog 223 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%
shortlinks
 
 
Zoek