Word consultant voor je ex-werkgever
Share/Save/Bookmark
Word consultant voor je ex-werkgever

Het statuut van werknemer inruilen voor dat van zelfstandig ondernemer betekent niet noodzakelijk een verandering van jobinhoud. Het kan best zijn dat het zowel voor je ex-werkgever als voor jezelf veel interessanter wordt om grotendeels dezelfde jobtaken uit te voeren als zelfstandige. Niet alleen voor financieel fiscale redenen maar ook voor andere. Je ex-werkgever wil bijvoorbeeld geen sociaal passief meer voor die welbepaalde activiteiten (eventuele ontslagkosten) en de ex-werknemer wil meer vrijheid in de organisatie wanneer hij welke taken uitvoert.

 

De enige kritische waarschuwing die we hierbij moeten geven, is het gevaar van als schijnzelfstandige te worden gezien. Dat betekent dat de fiscale en sociale overheden je geen echte “zelfstandige” vinden maar iemand die in werkelijkheid wel “onder leiding, gezag en toezicht” van een werkgever zijn arbeidstaak uitoefent. Dergelijke herkwalificatie kan je zuur opbreken met sancties voor zowel de schijnopdrachtgever als de schijnzelfstandige.

Om te toetsen als zo’n ondergeschikt verband voorhanden is worden in de praktijk meerdere criteria gebruikt, zoals bijvoorbeeld de vraag of de zelfstandige ook voor andere opdrachtgevers mag werken, of deze zijn werk in volle vrijheid regelt (moet hij bijvoorbeeld op bepaalde dagen en uren komen werken, moet hij verlof aanvragen,…), of hij zelf zijn eigen bedrijfskosten betaalt (betaalt u hem bijvoorbeeld een kilometervergoeding, heeft hij een gsm van uw zaak, ...), of hij zich voor de uitvoering van de opdracht mag laten vervangen door eigen personeel, enz.

Opgelet! Het feit dat je wel degelijk alle sociale en fiscale verplichtingen nakomt die op een zelfstandige rusten, volstaat op zich niet om ook als echte “zelfstandige” door de sociale zekerheid administratie beschouwd te worden. Zelf al betaal je sociale bijdragen als zelfstandige, ben je ingeschreven in het handelsregister, heb je een B.T.W. nummer en dergelijke, kan je nog perfect als een schijnzelfstandige worden geherkwalificeerd.
 

Meer artikels: (nog 0 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%
shortlinks
 
 
Zoek