Net afgestudeerd? Zo krijg jij jouw droomjob
Share/Save/Bookmark
Net afgestudeerd? Zo krijg jij jouw droomjob Werk vinden als je nog maar net je diploma in handen hebt, is niet gemakkelijk. In sommige branches is het zelfs aartsmoeilijk. Veel mensen rennen van sollicitatiegesprek naar sollicitatiegesprek, in de hoop hun zorgvuldig uitgewerkte cv ergens aan de man te kunnen brengen. Wil je wanhopig graag die goedbetaalde job die jou op het lijf geschreven is? Of gewoon dat tijdelijke baantje dat mooi zal staan onder de rubriek ‘ervaring’? Volg dan deze tips. 
 
Wees op tijd
Een beetje voor de hand liggend, maar belangrijk om in het achterhoofd te houden. Idealiter arriveer je zelfs een kwartiertje te vroeg, je maakt niet echt een goede indruk als je hijgend en zwetend een halve minuut voor het sollicitatiegesprek arriveert. Voor de zekerheid schrijf je ook best het telefoonnummer van je interviewer op. Je weet namelijk nooit of je auto net die dag pech heeft of je trein afgelast wordt.

Zorg dat je geïnformeerd bent
Zoek wat info op over het bedrijf waar je wilt werken en leer enkele feiten vanbuiten. De interviewers mogen niet het idee krijgen dat je gewoon uit bent op gelijk welke job. Toon dat je echt geïnteresseerd bent in de firma en er ook al een paar dingen over weet. Bereid je voor op vragen à la “Waarom denk je dat je bij ons op je plaats bent?”.

Blijf kalm
Makkelijker gezegd dan gedaan, terwijl je gehesen in een net pak of deftig kleedje zit te piekeren over welke diploma’s je ook weer gehaald hebt. Geen zorgen, je werkgevers in spe(?) zijn zulke situaties gewend. Ze weten dat je niet op je gemak bent. Vraag ook gerust of ze een vraag willen herhalen als je het even niet meer weet. Probeer te relaxen en goed te ademen.

Let op je houding
Wees vriendelijk en meegaand. De interviewer te veel tegenspreken of met je armen over elkaar gaan zitten, is geen goed idee. Als je mening ergens over gevraagd wordt, ben je best eerlijk, maar doe niet alsof je het allemaal beter weet.

Ontwijk geen vragen
Het kan zijn dat je wat moeilijkere vragen voorgelegd krijgt. Begin dan niet naast de kwestie te praten, probeer steeds een degelijk antwoord te geven. Zeg ook nooit dat je een vraag liever niet wil beantwoorden.

foto: Shutterstock
Meer artikels: (nog 1 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%
shortlinks
 
 
Zoek