Tiele is zelfstandig cameraman
Share/Save/Bookmark
Tiele is zelfstandig cameraman

Categorie: Ondernemen

Toen Tiele Mulier ging studeren aan het NaRaFi in Brussel, de filmschool van de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, wou hij klankman worden. Hij leerde er echter omgaan met een camera en kwam in de tv-wereld terecht, eerst in loondienst en sinds 2004 als zelfstandig cameraman, onder de noemer 'Tielevisie'.

 
 

 

"Ik ondervind dezelfde nadelen als toen ik in loondienst was, maar nu word ik er tenminste voor betaald."
"Eerst heb ik drie jaar in vast dienstverband gewerkt, maar dat bedrijf is plotseling gestopt," vertelt Tiele. "Toen ik kon ik elders beginnen, maar ik vond dat die formule veel te veel nadelen had. Het was op dat moment interessanter om zelfstandig te worden. Of je nu freelance of in vast dienstverband werkt als cameraman, je hebt dezelfde nadelen: zeer onregelmatige uren, lange werkdagen, weekendwerk, verre verplaatsingen... Als je vast in dienst bent, word je voor al dat extra werk niet betaald. Als zelfstandige wel."
 
Tips en investeringen
 
Hoe verliep de opstart als freelancer? "Het was niet zo'n grote stap, want ik was toen al een paar jaar zelfstandig in bijberoep. Ik moet toegeven dat ik me bij de opstart niet erg grondig heb geïnformeerd over wat er allemaal bij kwam kijken. Iemand die ik ken, een verzekeringsagent die ook wat boekhouding deed, heeft dat zowat voor mij geregeld. Hij gaf me tips en dergelijke."
 
Moet er een flink spaarpotje klaarliggen als je wil starten als freelance cameraman? "Dat valt wel mee," relativeert Tiele. "In het begin werkte ik vooral voor bedrijven die zelf materiaal ter beschikking stelden. Ik had enkel een auto nodig. Daarna ben ik stilaan beginnen te investeren in eigen materiaal, maar daar heb ik niets voor geleend. Alleen voor mijn auto heb ik een kleine lening lopen. Daardoor ben ik ook niet verplicht om elke maand een bepaalde omzet te draaien, wat ervoor zorgt dat ik niet al te vaak wakker lig van het financiële risico dat ik als zelfstandige loop. Ik ken collega's die geïnvesteerd hebben in ongelooflijk duur materiaal, maar als je maandelijks 2000 euro moet afbetalen, en je hebt eens een maand minder werk, dan zit je met een probleem. In mijn situatie kan ik een kalmere maand makkelijk overbruggen. Er zijn mensen die werken om te leven, en er zijn er die leven om te werken. Ik doe mijn werk heel graag, maar ik heb ook nog een leven ernaast. Daarom wil ik geen al te grote risico's nemen. Ik werk nu wel meer uren dan toen ik in loondienst was, maar niet zóveel meer."
 
Opstapelend papierwerk
 
Hoe zit het met de administratieve kant van de zaak? Tiele geeft toe dat hij er niet dol op is. "Dat ligt me niet zo, maar ik heb een goede boekhouder die me begeleidt en me dat soort dingen uitlegt. Al dat papierwerk, ik doe het echt niet graag. Daarvoor doe ik het absoluut niet. Ik spendeer er toch tien percent van mijn tijd aan. Facturen maken, paperassen invullen, ik stel dat altijd uit, zodat er op den duur een berg papierwerk ligt waar ik me in een paar dagen doorheen moet worstelen. Maar dat neem ik er wel bij. Als je zelfstandig wil worden, moet je vooral zeer begaan zijn met je job. Als je het gevoel hebt dat je jezelf naar je werk moet slepen, naar je eigen zaak, dat is geen goed teken. En dat is bij mij zeker niet het geval."
 
En de toekomst? "Momenteel heb ik een eenmanszaak, maar het zou kunnen dat ik na verloop van tijd zal overschakelen op een bvba. Zodra je een bepaald omzet draait, maak je winst, en hoe meer winst je maakt, hoe meer belastingen je erop betaalt. Mijn boekhouder drukt me op het hart dat het interessanter zou zijn om een bvba op te richten, om fiscale redenen, maar ik wacht nog een beetje af."
 
 (HDP)
 
Meer info op www.tielevisie.be
  

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%