Horeca moet afkicken van zwartwerk
Share/Save/Bookmark
Horeca moet afkicken van zwartwerk

Categorie: Ondernemen

 


Denk je er aan om een eigen café of restaurant te beginnen? Proficiat! Maar weet wel dat de sector door een moeilijke overgang gaat. Waar zwartwerk tot voor kort nog als noodzakelijk beschouwd werd, moet de zogenaamde geregistreerde kassa hieraan een einde maken. Al wil het met de invoering van die ‘blackbox’ niet zo vlot lukken.

Horecazaken (meer dan tien procent van omzet is voeding die ter plaatse geconsumeerd wordt) moeten vanaf 2015 over zo’n geregistreerde kassa beschikken. Met zo’n kassa worden alle verkopen geregistreerd (zwarte inkomsten kunnen in principe niet meer). Het personeel van de horecazaak moet zich in- en uitklokken via de kassa (zwartwerk wordt hierdoor alweer in principe uitgesloten).

Horecazaken mogen er in 2014 vrijwillig voor opteren om de geregistreerde kassa al in te voeren. Om hen aan te moedigen, krijgen ze van de overheid een stevige lastenverlaging. Per kwartaal moet de werkgever 500 of 800 ( voor werknemers minder dan 26 jaar) euro minder sociale lasten betalen.

Het probleem is dat de overheid wel heel laat is met de technische specificaties van de kassasystemen, hierdoor is het voorlopig nog onmogelijk om zo’n kassa te kopen. De producenten krijgen ze niet op tijd ontwikkeld en zullen problemen hebben om ze in voldoende aantallen te produceren.

Het wordt dus verwarring troef de komende maanden. Het ministerie van Financiën doet wel moeite om via websites (http://www.minfin.fgov.be/gkssce/geregistreerde-kassa/index.htm) en via de beroepsfederaties de horeca-uitbaters te informeren.

Die horeca-uitbaters zijn het systeem echter niet genegen. Zij vinden de compensaties onvoldoende. De overheid sloot voor enkele jaren een soort akkoord met de sector: in ruil voor een aantal lastenverlagingen zou de strijd tegen zwartwerk opgevoerd worden.

De geregistreerde kassa moet zwartwerk binnenkort onmogelijk maken. Voor een paar jaar kreeg de sector al een eerste compensatie in de vorm van een btw-verlaging. In 2014 is er de aanmoediging in de vorm van een verlaging van sociale lasten. En dan zijn er ook nog kleinere aanmoedigingen in de personenbelasting. De sector zelf vindt die compensaties echter onvoldoende.

Als startende horeca-uitbater dus maar best goed je rekening maken. Je witte en je zwarte rekening.  (DDW)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%