'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


 

Vanaf 1 oktober 2014 wordt de roerende voorheffing op liquidatieboni verhoogd van 10% naar 25%. Moet ik me daar als starter zorgen om maken?
 
Ja en nee. De liquidatiebonus is een bedrag dat bij de ontbinding van een vennootschap wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, bovenop wat ze al hebben gestort als kapitaal. Veel ondernemers beschouwen een verhoogde voorheffing daarop als een aanslag op hun spaarpot. Nu ja, ten eerste moet jij nog starten, dus van de ontbinding van je vennootschap is nog (lang) geen sprake. Ten tweede zijn er ontwijkingsmogelijkheden, die je boekhouder je met plezier zal toelichten.
 
Binnen het bedrijf dat ik wil opstarten, wil ik zo efficiënt mogelijk omspringen met materialen en grondstoffen. Wie kan me daarbij adviseren?
 
Je hebt geluk, want zo'n materialenscan wordt gratis aangeboden door OVAM en Agentschap Ondernemen. Je bedrijf wordt gescreend door specialisten ter zake en indien nodig nog verder begeleid. Meer info en een aanvraagprocedure kan je terugvinden op www.materialenscan.be.
 
Mijn startbedrijf loopt goed, zodanig goed zelfs dat ik een secretaresse in dienst heb genomen. Wanneer moet ik haar loon betalen: op het einde van de maand, of bij het begin van de nieuwe maand?
 
De vuistregel is dat je werknemers nooit langer dan 7 dagen na de periode waarvoor het loon is verschuldigd mag laten wachten op hun geld. Als daarover geen details zijn opgenomen in een cao of het arbeidsreglement, moet het loon zijn gestort uiterlijk op de vierde werkdag van de volgende maand. Het belangrijkste is echter dat er regelmaat in de betaling zit: stort het loon elke maand trouw op dezelfde datum en je secretaresse zal happy zijn.
 
Ik heb een webwinkel met cupcakes opgestart en wil nu 10% korting geven aan iedereen die mijn Facebookpagina liket. Mag dat?
 
Je moet met twee factoren rekening houden. Ten eerste is er de wet op de Marktpraktijken, die het verlenen van kortingen regelt. Die wet laat het toe, als tenminste duidelijk de voorwaarden worden vermeld en je geen kortingen geeft tijdens de sperperiode. Maar er zijn ook de voorwaarden van Facebook zelf. Die maken onderscheid tussen een pagina die wordt geliket (daar is commerciële activiteit zoals het geven van korting toegelaten) en persoonlijke pagina's waarbij je 'vrienden' ronselt (en daar mag het niet).
 
Ik besef dat ik boekhoudsoftware nodig heb. Bestaat dergelijke software op maat van jonge starters?
 
De bewering is uiteraard voor hun eigen rekening, maar het bedrijf Inaras zegt zelf dat ze hun boekhoudsoftware speciaal ontwikkelen om zich te profileren bij jonge starters, door te focussen op troeven als betaalbaarheid, verwerkingssnelheid en gebruiksgemak.
 
Als starter word ik geregeld geacht strategische beslissingen te nemen. Ik vind dat soms overweldigend en weet niet altijd bij wie ik terecht kan voor advies.
 
Kijk eens op de website www.kmoadviesraad.be. In een KMO Adviesraad zetelen onafhankelijke specialisten die je kunnen bijstaan met raad en advies. Er zijn verschillende KMO Adviesraden actief in Vlaanderen, dus je kan nagaan of er een in je streek is. Het initiatief komt neer op ondernemers die andere ondernemers adviseren.
 

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%