ALEX AGNEW: Van stand-upcomedian naar metalzanger (en weer terug)
Share/Save/Bookmark
ALEX AGNEW: Van stand-upcomedian naar metalzanger (en weer terug)

Categorie: Ondernemen

 


De gemiddelde werknemer vindt 38 uur zwoegen en zweten per week meer dan welletjes. Thuis wachten een dampend bord eten, de luie stoel en de televisie. De Fransen hebben een mooie uitdrukking voor zo'n doorsnee werkdag: métro-boulot-dodo. Maar niet iedereen neemt daar genoegen mee. Sommige actievelingen hebben zoveel poeier in hun lijf, dat ze erin slagen om naast hun dagjob nog een tweede carrière op poten te zetten. GUIDO gaat op zoek naar die witte raven en ontsluiert de geheimen achter hun dubbelcarrière.
 
Het was al bekend: Alex Agnew verdwijnt een tijdje van het comedypodium om te gaan touren met zijn metalband Diablo Blvd. Voor de fans is er eerst wel nog de dvd-, cd-, streaming- en downloadversie van zijn afscheidsshow in het Sportpaleis.
 
"Het is soms moeilijk om met Diablo Blvd. serieus te worden genomen, omdat ze de band niet kunnen loskoppelen van mijn comedy."
 
GUIDO: Al je materiaal is sinds kort rechtstreeks te streamen of te downloaden van je eigen website. Heb je last van digitale piraterij?
Alex: Ongetwijfeld, net als alle andere artiesten. Kijk maar naar de verkoopcijfers van mijn dvd's: dat wordt elke keer minder. Het is nu eenmaal een feit dat er meer wordt gedownload.
GUIDO: Ben je jezelf al tegengekomen op piratensites?
Alex: Ik ben daar nooit zelf naar op zoek geweest, maar ik weet dat het bestaat. Ik weet ook dat veel jongeren materiaal van mij op YouTube bekijken.
GUIDO: Denk je dat er op dvd of download met andere dingen wordt gelachen dan in een liveshow?
Alex: Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Ik kan die show alleen maar zien zoals ik hem heb gemaakt. Zelf kan ik in elk geval wel lachen met comedy-dvd's, hoewel ik vind dat comedy in de eerste plaats is gemaakt om live te beleven. Dat blijft de beste manier om het te zien. Vergelijk het met muziek. Een dvd van een liveconcert kan leuk zijn, maar er echt bij zijn, is nog veel leuker. Als je iets live gaat bekijken, betaal je ook voor de ervaring. Voor het moment. Om daar te zijn. Anderzijds heb je op dvd the best seat in the house.
 
Doodsgereutel
 
GUIDO: The Legend has Ended. En nu? Ga je echt volop voor de heavy metal?
Alex: Dat is nog altijd het plan. We hebben een nieuwe cd klaar met Diablo Blvd. Die zou ergens dit voorjaar moeten uitkomen en het is de bedoeling dat we er zoveel mogelijk mee gaan touren.
GUIDO: Wat doet metal met jou dat andere muziek niet doet?
Alex: Ik word er beter gezind van. Het is een uitlaatklep. Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in muziek, maar de meeste genres deden het niet voor mij. Vrienden van mij gingen naar discotheken, en ik ging dan wel mee, maar ik begreep niet waarom ze de muziek die daar werd gespeeld zo fantastisch vonden. Ik werd veel meer aangesproken door metal en punk. De woede en de maatschappijkritiek die erin zaten, dat sprak me aan. Daarbij had ik echt soms het gevoel: wow, dit nummer hebben ze speciaal voor mij geschreven. Met metal heb ik dat nog altijd, en ik vind het ook gewoon een cool muziekgenre. De beste gitaristen en drummers zitten in de metal. En ook heel veel goede zangers. Het genre wordt enorm onderschat. Als in de media iets over metal verschijnt, moet het altijd met een lach en een zwans zijn. Zie ze daar staan, in 't zwart, met hun doodsgereutel. Terwijl het een volwassen genre is dat ook veel bands in de mainstream heeft beïnvloed. Metal is subcultuur, maar wel een heel grote subcultuur. Voor mij blijft het de muziek die me het meeste doet.
GUIDO: Gebruik je metal om jezelf op te laden voor een optreden?
Alex: Dikwijls wel. Dan luister ik op mijn iPod naar dingen waar ik fired up van word. Zoiets heb je wel nodig, om wat adrenaline in je bloed te pompen. Mijn vaste cue-song, net voor het begin van de show, is 'For those about to rock' van AC/DC. Daar put ik energie uit. Ik heb dat gepikt van rockbands, die doen dat ook.
GUIDO: En achteraf, om te kalmeren?
Alex: Enya. (lacht)
GUIDO: De andere Vlaamse comedians, zijn dat voor jou maten of concurrenten?
Alex: De meesten zijn maten. Concurrentie, dat is meer wat de media ervan maken. In interviews probeert men mij vaak uitspraken over Philippe Geubels te ontlokken omdat hij ook heel populair is, maar als ik met Philippe aan de toog zit, dan is dat gewoon gezellig. Ik ga natuurlijk niet met alle comedians evenveel om, en ik ken ze niet allemaal even goed. Bart Cannaerts komt vaak in The Joker, het café van mijn vrouw. Xander De Rycke ken ik heel goed. Gunter Lamoot zie ik minder, maar als we elkaar treffen, komen we prima overeen. Michael Van Peel, Nigel Williams en Thomas Smith zijn goede maten van mij. Wim Helsen ook, hoewel ik die minder vaak zie. Veel van die mensen zijn indertijd samen met mij opgekomen, dus we kwamen elkaar sowieso dikwijls tegen in het circuit.
GUIDO: Wat na de metal? Met een grijze baard terug naar het comedypodium?
Alex: Natuurlijk! Op comedy staat geen leeftijd. George Carlin heeft opgetreden tot zijn 71ste. Zolang de passie intact blijft, kan je blijven doorgaan.
GUIDO: Dat geldt eveneens voor metal. Kijk maar naar Lemmy.
Alex: Motörhead is een genre op zich, laten we daar eerlijk in zijn. Lemmy heeft een duidelijke formule gevonden. Je weet perfect wie hij is en wat hij doet. Als je fan bent van Motörhead, dan blijf je fan voor het leven. Die stellen nooit teleur. Ze vernieuwen zichzelf niet, maar het niveau blijft constant.
GUIDO: Als je maar lang genoeg blijft doen wat je doet, komt het respect op een dag vanzelf. Kijk maar naar Urbanus, die kreeg in zijn jonge jaren enorm veel kritiek vanuit de 'betere kringen'.
Alex: Inderdaad. Het is soms moeilijk om met Diablo Blvd. serieus te worden genomen, omdat ze de band niet kunnen loskoppelen van mijn comedy. Dan denk ik: tja, als ik er binnen vijftien jaar nog steeds mee bezig ben, dan zullen ze wel zien dat ik het serieus meen. 't Is al onze derde cd hé, vergeet dat niet. Het is niet dat ik nu, vanuit mijn bekendheid als comedian, plots heb besloten om eens iets te doen met muziek. Diablo Blvd. is een volwaardige band. Maar goed, ik weet ook niet hoe de toekomst er voor mij zal uitzien. Misschien word ik wel een éminence grise, zoals Urbanus vandaag. Maar zeg, ik ben nog maar 41 hé. Het is nog niet gedaan, mogen we hopen. Tenzij een hartaderbreuk er anders over beslist.
 
Comedy versus muziek
 
Als de comedystijl van Alex Agnew te vergelijken is met metal, aan welke muziekgenres doet het werk van zijn collega-comedians hem dan denken? Wij deden aan namedropping en lieten Alex muzikaal improviseren.
 
Philippe Geubels
 
Alex: Schlager. (lacht) Ik bedoel dat goed, voor alle duidelijkheid. Geubels heeft dat volkse in zich. Hij is de comedian van iedereen. Heel Vlaams en pretentieloos. Dat vind ik juist zo goed aan Philippe.
 
Xander De Rycke
 
Alex: Gothic metal. Xander is zo'n beetje de donkere tiener, al is hij ondertussen al een stuk in de twintig. Er schuilt veel melancholie in zijn comedy. Een gezond stuk gewichtigheid, het soort drama waar ik wel kan inkomen. Ik heb altijd veel voeling gehad met Xander. Ik begrijp hem, omdat ik zelf als jonge gast ook die melancholie in mij had.
 
Gunter Lamoot
 
Alex: Jazz. Onvoorspelbaar. Gunter is een heel rare gast, maar op een goede manier. Net zoals goeie jazz, waarbij je ook niet weet wat er gaat komen.
 
Geert Hoste
 
Alex: Pop. Bij Geert is hetgeen je wil krijgen, exact hetgeen je zal krijgen. En dat bedoel ik ook weer niet negatief. Hij geeft het publiek wat het wil hebben.
 
Bart Cannaerts
 
Alex: Kinderen voor Kinderen. (lacht) Als hij dit leest, zal hij lachen, maar hij zal wel snappen wat ik bedoel. Bart heeft een hoge jaren-tachtig-nostalgiefactor. Hij slaagt er telkens in je te doen denken aan dingen waar je al heel lang niet meer aan had gedacht.
 
Henk Rijckaert
 
Alex: Folkrock. Of singer-songwriter. Hij speelt ook gitaar en zingt liedjes. Ik heb hem ooit eens als opwarming een akoestische versie van 'No one knows' van Queens of the Stone Age zien doen. Dat klonk plots als een soort kampvuurliedje. Ja, Henk is eigenlijk een volbloed folkie.
 
Nigel Williams
 
Alex: Punk. Zonder twijfel. Met van die working class skinhead-reggae uit de jaren tachtig erbij. De positieve skins waren dat, niet de extreemrechtse van later.
 
 
 
foto: Tom Bertels


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%