Juweelontwerpster Linde Neels: “Je moet al quasi blut zijn als je hier niets kan kopen”
Share/Save/Bookmark
Juweelontwerpster Linde Neels: “Je moet al quasi blut zijn als je hier niets kan kopen”

Categorie: Ondernemen

Sinds vorig jaar heeft de Brugse Linde Neels een eigen zaak in hartje Gent, genaamd Ginkgo, maar zij is niet de enige die daar schittert. In de etalage en in de winkel zelf zien we tientallen juweeltjes, die stuk voor stuk vervaardigd zijn door Linde zelf. Met heel wat romantische Valentijn-vibes en ook enkele vragen in onze handtas zochten wij de gastvrouw op voor een gesprek.

 

GUIDO: Wanneer heb je deze zaak opgestart?

Linde: Exact één jaar geleden, maar ’t is eigenlijk mijn vader die met het hele Ginkgo-concept is begonnen. Tien jaar geleden heeft hij een cursus zelf smeden gevolgd bij iemand die afkomstig was van de Afrikaanse bevolkingsgroep Touareg en daar leerde hij eigen juwelen ontwerpen door middel van een klein vuurtje. Eigenlijk heel primitief dus. Nadien is hij zelf beginnen experimenteren en zo opende hij dan een eerste Ginkgo-winkel in Brugge. Ondertussen heeft mijn zus daar al de deuren geopend van tweede Ginkgo-winkel en sinds een jaar bestaat er dus ook eentje in Gent.
GUIDO: En heb jij ook zo’n opleiding gevolgd?
Linde: Nee, eigenlijk ben ik maatschappelijk assistente, maar mijn vader heeft mij alle basistechnieken geleerd en zo is de passie voor het juwelen ontwerpen ook bij mij gegroeid.
GUIDO: Ginkgo is toch wel eerder een speciale naam. Hoe zijn jullie daarop gekomen?
Linde: Mijn vader heeft die naam gekozen. Ginkgo biloba is een krachtige, Japanse notenboom, die zelfs de aanval op Hiroshima overleefde. Bovendien betekent Ginkgo ‘zilveren abrikoos’ en dus vond hij dat wel een passende naam. We hebben zelf trouwens ook juwelen in de vorm van de ginkgoblaadjes.
GUIDO: Wil dat zeggen dat alle ontwerpen op de natuur zijn gebaseerd?
Linde: Ja, dat is gewoonweg een heel dankbaar vertrekpunt. De natuur is eenvoudig, sober en heel mooi. Je kan er veel kanten mee uitgaan.
GUIDO: Waarin verschilt deze zaak nog van andere zaken?
Linde: We werken in een eigen atelier en maken dus alles zelf, wat toch wel uitzonderlijk is, aangezien de meeste juweliers hun juwelen aankopen. De prijs is ook een belangrijk verschilpunt, je moet al quasi blut zijn als je hier niets kan kopen (lacht).
GUIDO: Studenten kunnen hier dus ook gerust hun gading vinden?
Linde: Ja, natuurlijk. We organiseren cursussen zelf smeden van juwelen en daar komen ook veel studenten op af. Vaak brengen ze dan hun moeder mee, waardoor het eigenlijk een soort van ‘moederdochter-cursus’ is.
GUIDO: Hoe gaat die cursus in zijn werk?
Linde: Je betaalt 245 euro voor vier avonden én 50 gram zilver. Daar kan je ongeveer drie ringen, drie hangertjes en drie paar oorbellen van maken. De bedoeling is de basistechnieken van het ontwerpen onder de knie te krijgen, zodat ze na deze lessen ook zelf hun eigen juwelen kunnen blijven ontwerpen.
GUIDO: Het is bijna 14 februari, Valentijn, merk je dit?
Linde: Ja, toch wel, veel mannen komen een cadeau kopen en bovendien weten ze perfect wat ze willen. Het komt niet zo vaak voor dat ik ze in de goede richting moet sturen.
GUIDO: Zijn jullie van plan om nog ergens anders een Ginkgo-zaak op te starten?
Linde: Veel mensen vragen om een zaak te openen in Antwerpen, maar daar zijn niet direct plannen voor. We hebben ook niet echt de ambitie om overal in België en Nederland aanwezig te zijn en bovendien kruipt er heel veel tijd in het opstarten en runnen van een winkel. Tijd die we liever investeren in wat we het liefste doen en dat is nog altijd juwelen ontwerpen (lacht).
 
(ADG)
 
 
Meer info: Ginkgo, Nederkouter 53, 9000 gent

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%