Studentondernemer Olivier Demeulemeester
Share/Save/Bookmark
Studentondernemer Olivier Demeulemeester

Categorie: Ondernemen

Masterstudent Handelswetenschappen Olivier Demeulemeester is amper 23 jaar en heeft al op eigen houtje twee gebouwen opgekocht, die hij onder de noemer Olin bvba verhuurt aan studenten als luxueuze studio’s. Op dit moment plant hij zelfs nog een derde gebouw aan te kopen, om dat dan om te toveren tot een reizigershotel. Roekeloze beslissingen die toevallig goed zijn uitgedraaid, of berekend risico van ’t begin tot ‘t einde? GUIDO zocht Olivier op voor een gesprek.

 

“Investeren in vastgoed blijft doorheen de crisis rendabel.”

 
 
GUIDO: Hoe kom je erbij als student een gebouw te kopen?
Olivier:Toen ik twee jaar geleden op zoek was naar een kot, schuimde ik net zoals bijna alle andere studenten de verschillende immobiliënsites af in de hoop zo een betaalbaar kot te vinden, maar ik viel echt achterover van de prijzen. Een beetje gedemotiveerd klikte ik eens op ‘te koop’ in plaats van ‘te huur’ en zo botste ik op een heel interessante deal. Ik besloot mijn kans te wagen en het huis te kopen, om het nadien te verbouwen en uiteindelijk te verhuren aan andere studenten. Ik wou altijd wel later iets opstarten, maar wist alleen nog niet goed wat. Ondertussen is het dus al beslist.
GUIDO: Klinkt supersimpel?!
Olivier:Ja, maar ik heb er op voorhand wel enorm veel werk in gestoken hoor. Want opdat de bank mij genoeg geld zou lenen om het gebouw te kopen, heb ik een financieel plan uitgedokterd. Daar ging heel wat zelfstudie aan vooraf, maar als je dan die lening krijgt, is het dat allemaal meer dan waard. Vorige zomer hebben we er dan met zes aan gewerkt tot het gebouw aan de regels rond brandveiligheid en zo voldeed. Voor die verbouwingen heb ik gelukkig wel centjes van mijn ouders mogen gebruiken, want mijn spaarpot klonk toen behoorlijk hol. (lacht) Eens af waren de studio’s op een, twee, drie verhuurd en kwam er snel weer geld in ‘t laatje.
GUIDO: Dus je verdient goed je boterham?
Olivier:Echt wel! Ik heb het gebouw gekocht in volle crisis, maar dat was eigenlijk geen risicovolle aankoop, want dit pand zou niet in waarde dalen. Integendeel zelfs, want er zijn maar drie zaken waar studenten naar kijken als ze op kot gaan, en dat is ligging, ligging en ligging. Met een gebouw in de Zwijnaardsesteenweg speel ik daar dus perfect op in. Ik zorgde ervoor dat de huuropbrengst maandelijks dubbel zo groot is als wat ik aan de bank moet om mijn lening af te betalen, en daardoor heb ik nog een tweede huis kunnen kopen met onderaan een Italiaans restaurant en daarboven tien studio’s. Ondertussen ben ik zelfs bezig met de planning voor de aankoop van een derde gebouw in het Gentse. Door het groeiende aantal studenten blijft het interessant om te investeren in studentenhuisvesting, maar ik zou toch ook graag uitbreiden naar vastgoed voor reizigers. Doordat er in Gent weinig hostels, jeugdherbergen en hotels zijn die een kwalitatieve kamer aanbieden tegen een sterke prijs, wil ik van één gebouw een budgethotel maken. Toeristen en bedrijfsmensen zullen er dan voor ongeveer 50 euro per nacht een kamer kunnen huren en voor de ronde prijs van 10 euro krijgen ze ’s morgens nog een ontbijt. Of ik dat hotel zelf zal uitbaten, via een hotelmanager, of zal uitbesteden aan een derde, weet ik nog niet.
GUIDO: Volop gelanceerd blijkbaar!
Olivier:Nu ziet het er wel goed uit ja, maar er zijn wel slapeloze nachten geweest waarop ik dacht: waar ben ik in godsnaam mee bezig? Ik heb ook getwijfeld of ik wel serieus zou worden genomen, maar dat viel allemaal goed mee. Het maakt eigenlijk toch niet uit of je student of 35 bent? Jong geleerd is oud gedaan, je moet gewoon je drempelvrees overwinnen. Ik ben zelfs al aan ’t denken aan mijn volgend bedrijf, want na mijn studies wil ik samen met Ingmar Rogiers, een vriend van mij, een nieuwe sms-dienst oprichten. Die zou dan, om het heel eenvoudig uit te leggen, advalvasberichten via sms aan studenten kunnen bezorgen, zodat ze er bijvoorbeeld niet voor niets staan als een prof ziek is. Graag zou ik dat project al tijdens mijn masterproef volledig uitwerken, zodat ik na mijn studies onmiddellijk aan de slag kan.
(SVR) 
Meer info op www.olin.be

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  95%