1 diploma 3 zelfstandigen: Elektromechanica
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Elektromechanica

Categorie: Ondernemen

 


 
"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie ‘elektromechaniciens’ op de onderzoekstafel.
 
Wie? Bjorn Van Haver
Wat? Zaakvoerder van Solar Spirit
Web? www.solarspirit.be
 
“We moeten sowieso binnen afzienbare tijd afscheid nemen van de fossiele brandstoffen en van de gevaarlijke kernenergie. Veilige, duurzame en betaalbare energiebronnen moeten in de plaats komen en dat is perfect mogelijk met de hedendaagse technieken.” Aldus startte Bjorn in 2007 met Solar Spirit, een bedrijf dat allerlei installaties aanbiedt zodat bedrijven en particulieren zelf op een groene manier energie kunnen opwekken. Denk maar aan zonneboilers, zonnepanelen, enzovoort. Bjorn onderstreept dat het nooit zijn bedoeling is geweest de grootste te worden, maar stelt vooral kwaliteit centraal. Vorig jaar telde het bedrijf 37 werknemers, verspreid over acht installatieploegen, vandaag zijn dat er nog maar twaalf. Maar panikeren doet hij niet. “De verklaring is simpel: een rampzalig beheer en dito communicatie vanuit de overheid. Uiteindelijk is zonne-energie nog even rendabel als vroeger en nu zelfs nog meer noodzakelijk. Uit een studie blijkt dat in België 54% van de energie komt uit kerncentrales, maar in 2025 moeten die allemaal onherroepelijk dicht. In de laatste 12 jaar hebben we 1% van onze energiebehoefte gedekt met zonne-energie, 2% met windenergie en 3% uit waterkracht. Dat betekent dat we nog eens 12 jaar hebben (tegen 2025) om die 54% energievoorziening te halen uit alternatieve energiebronnen. Doen we dat niet, dan hebben we een groot probleem.”
 
Wie? Lode Colson (foto)
Wat? Zaakvoerder van CKS
Web? www.cks.be
 
Toen Lode in 1994 de afstudeerrichting klimatisering tot een goed einde bracht, kon hij al snel aan de slag als monteur bij een koelfirma. Daarna werkte hij nog vier jaar als onderhoudsverantwoordelijke bij Alro, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het coaten van kunststoffen en metalen onderdelen van auto‘s en trucks en dergelijke, en in 2000 richtte hij uiteindelijk CKS op. “Wij staan in voor allerhande elektriciteitswerk, denk maar aan algemene elektriciteitswerken, bordenbouw, automatisatie en hoogspanning, maar ook aan ander elektrisch onderhoud aan industriële installaties. Als zaakvoerder ben ik enerzijds verantwoordelijk voor de klantenbinding, en anderzijds zie ik erop toe dat de projecten goed worden uitgevoerd.” Lode is ook vandaag nog heel blij met zijn studiekeuze. “Bij de afstudeerrichting klimatisering krijg je een brede waaier aan kennis mee. Het feit dat je aan de Katholieke Hogeschool Limburg wordt ingedeeld in kleine groepjes, komt de sfeer alleen maar ten goede. Ik verwelkom dan ook graag jaarlijks stagiairs uit die hogeschool.”
 
Wie? Mathias De Bie
Wat? Zaakvoerder Climatech
Web? www.climatechbvba.be
 
“Na het afstuderen heb ik een viertal weken gesolliciteerd, waarna ik ben gaan werken bij Delta Thermic NV, een bouwbedrijf actief in het installeren van HVAC (Heating, Ventilation, Air Conditioning) en sanitair in grote bouwprojecten zoals ziekenhuizen, rusthuizen, concertzalen… Eerst draaide het vooral om het opmaken van offertes, nadien werd ik projectleider. Na die 3 jaar heb ik een voorstel gekregen van een zakenpartner om samen een afsplitsing van zijn bedrijf op te richten. Zo is in 2012 Climatech ontstaan, een installatiebedrijf actief in de verwarming, sanitair, koeling en ventilatie.” Mathias staat vandaag in voor het opmaken van offertes, de planning en opvolging van de technici, de opvolging van grote projecten, van de boekhouding en van de personeelszaken, en houdt zich bovendien ook bezig met het volledige financiële plaatje. “Zaakvoerder zijn vraagt veel zelfdiscipline – ik werk trouwens 60 à 70 uur per week - maar het is vooral ook leuk. Zo kan je zelf beslissen waar je met je bedrijf naartoe wil en bepaal je, door de kwaliteit van je eigen werk, hoe goed je bedrijf het doet.”
 
(SVR)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%