Studentondernemers: Thomas, Niels en Roeland hebben EcoRental opgestart
Share/Save/Bookmark
 Studentondernemers: Thomas, Niels en Roeland hebben EcoRental opgestart

Categorie: Ondernemen

Enkele maanden heeft Roeland Delrue het idee laten rijpen voor hij drie jaar geleden samen met twee andere eerstejaars EcoRental opstartte, een autoverhuurbedrijf waarbij alle wagens een heel lage CO2-uitstoot kennen of op aardgas rijden en zo dus nóg beter zijn voor het milieu. Een nominatie voor de Startersaward in West-Vlaanderen gaf de groene studenten al een heuse boost en onlangs kregen ze een podiumplaats bij de zoektocht naar Gentse studentenondernemer van het jaar. Nu geven ze dus plankgas, maar er waren dagen waarop de motor durfde pruttelen. Roeland vertelt er ons alles over.

 

GUIDO: Wanneer wist je dat je zelf een zaak wou opstarten?

Roeland: Zo’n 3,5 jaar geleden kwam het voor het eerst ter sprake om samen met twee andere eerstejaars een bedrijf uit de grond te stampen. En niet zomaar een mini-onderneming, maar werkelijk een echt bedrijf. Nadien hebben we dat idee laten rijpen en gingen we ondertussen eens overleggen om te weten te komen hoeveel de aankoop van wagens ging kosten en hoe we de financiering gingen opzetten, hoe we concreet tewerk zouden gaan enzovoort. In februari 2008 zijn we dan effectief gestart met EcoRental.
GUIDO: Hoe zijn jullie gegroeid?
Roeland:’t Leuke is dat we geen euro hebben moeten spenderen aan publiciteit. De media vonden ons concept zodanig origineel dat ze spontaan met ons contact opnamen en het ene artikel na het andere verscheen. Zo kwamen de eerste klanten al snel binnen en ondertussen vinden mensen met een groene visie makkelijk hun weg naar ons. Maar we zijn ook zelf naar verschillende mensen gestapt om ons bedrijf uit de doeken te doen. Naar de Kulak bijvoorbeeld, de Kortrijkse afdeling van de KU Leuven. Die instelling heeft lessen in Rijsel en in plaats van massaal op de trein te springen, kunnen studenten nu met auto’s over de grens. We zijn gestart met enkele wagens en kochten er altijd bij. Nu hebben we al 30 milieubewuste voertuigen ter beschikking, waaronder een paar Mini Coopers en een Fiat 500. Die vallen vooral in de smaak bij koppels die gaan trouwen of iets anders willen vieren. 
GUIDO: Hebben jullie een specifieke taakverdeling?
Roeland: In het begin wilden we alledrie alles doen uit nieuwsgierigheid en om op de hoogte te zijn van de verschillende stappen die starters moeten nemen, maar nu hebben we de taken toch een beetje verdeeld, omdat we zo veel minder tijd verliezen. Ons werk is bij wijze van spreken verdrievoudigd en we zouden toen niet gekund hebben wat we nu doen, maar we zijn mee gegroeid met het bedrijf, kunnen beter combineren en werken efficiënter.
GUIDO: Waren er struikelblokken?
Roeland: ’t Is zeker niet gemakkelijk om au sérieux te worden genomen als je jong bent. Zo was de bank bijvoorbeeld niet bepaald happig om ons geld te lenen voor onze auto’s. Daarnaast leerden we omgaan met wanbetalers en ontdekten we dat ons contract nog beter opgesteld kon worden om zulke situaties te vermijden. In het begin is het een beetje zoeken, maar daar deden we het ook voor, en dus hebben we al heel wat bijgeleerd. Sinds kort hebben we trouwens beslist onze auto’s maar een jaar of twee te houden, omdat die dan nog veel waardevoller zijn. Daar hadden we simpelweg eerder niet aan gedacht.
GUIDO: Hebben jullie plannen om uit te breiden?
Roeland:We zijn continu bezig met hoe we kunnen uitbreiden, zowel qua auto’s als qua klanten, en denken ook vaak aan hoe we het financieel nog beter zouden kunnen bolwerken. Ons concept zit goed, dat weten we, maar er is altijd nog wat bij te schaven.
 
(SVR)
 
Meer info op www.ecorental.be
 
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%