STUDENT-ONDERNEMER Pieter Pauwels opent een winkel in Brussel
Share/Save/Bookmark
STUDENT-ONDERNEMER Pieter Pauwels opent een winkel in Brussel

Categorie: Ondernemen

“Momenteel heb ik zo’n 70 paar sneakers, waarvan de meerderheid uit Amerika komt, maar dat is slechts het begin.” Pieter Pauwels (24) is hiphop- en basketfanaat en droomt er al sinds zijn zestiende van om samen met zijn broer en een vriend een winkel te openen. Sommigen verklaarden hem al een hele tijd zot, maar nu de opening van zijn zaak met rasse schreden dichterbij komt, trekt hij uiteindelijk toch aan de langste mouw. Niet alles verliep tot nu toe van een leien dakje, maar Pieter is vastberaden.

 

GUIDO: Wat voor winkel wordt het?
Pieter: Een urban lifestyle winkel genaamd G-Ballaz, die de ideale mix biedt tussen de grotere Amerikaanse urban kledinglijnen en de kleine underground-streatwearmerken, zowel van kledij als van sneakers en accessoires. Basket en hiphop zijn ook echt mijn passies. ’t Is bijna een obsessie. Zo weet ik perfect welke schoenen mijn basketvrienden de laatste tien jaar droegen. Na mijn opleiding marketing koos ik voor een schakelprogramma, zodat ik de master in de handelswetenschappen kon behalen, en de uitwerking en start van zo’n winkel paste ideaal als onderwerp voor de bachelorproef. Zo stelde ik een compleet businessplan op met een SWOT-analyse, een voorstelling van het concept en de producten, een marketingplan, een enquête, enzovoort. Die werd overigens bijzonder goed onthaald, en dus kon ik dat hele concept tot in detail uitwerken tijdens mijn masterproef. De inrichting van de winkel, de beste locatie, het beschikbare budget, een schatting van de kosten, enzovoort. Momenteel ben ik volle bak bezig om de juiste merken aan te spreken. Jordan bijvoorbeeld, zeg maar de Rolls Royce tussen de sneakers, genoemd naar de bekende basketballer. Momenteel is dat merk slechts in één winkel in België te verkrijgen en ’t zou gewoonweg super zijn moest ik die kunnen binnenhalen, want dan komen mensen van overal naar onze store afgezakt.
GUIDO: Kan je winkel enkel op diehards overleven?
Pieter: Nee, die zou gewoon een stille dood sterven. Kenners zijn misschien vies van grote namen, maar ik moet gewoon ook het bredere publiek aantrekken. Wel probeer ik van elk groot merk enkel de coolste en origineelste stukken te selecteren, zodat ik er toch bovenuit spring ten opzichte van de doorsnee winkels. Ondertussen heb ik al contacten met leveranciers uit België, Nederland, Duitsland en Zweden. En deze week ben ik nog met mijn laptop naar een showroom in Duitsland gereden om collecties te bekijken. Echt een heerlijk gevoel om die stoffen tussen mijn vingers te voelen, want dat wil zeggen dat mijn droom alsmaar meer realiteit wordt. Ik neem mijn masterproef waarschijnlijk veel serieuzer dan andere studenten. Voor hen is het gewoon een of andere grote opdracht waarvoor ze moeten zien te slagen. Bij mij gaat het over mijn toekomst. 
GUIDO: Wat was tot nu toe het moeilijkst?
Pieter: Geloofwaardig overkomen. Als ik bijvoorbeeld telefoneer naar een interieurbedrijf en vraag hoeveel het ongeveer kost om mijn winkel in te richten, dan komen de vragen: "Je hebt nog geen locatie en geen pand en weet dus ook de grootte van de winkel nog niet? Hoe kan ik dan een offerte opmaken?" Dat snap ik, maar anderzijds moet ik toch ook weten hoeveel het zal kosten, zodat ik mijn financiële situatie kan inschatten?
GUIDO: Wat als je droom aan diggelen valt?
Pieter: Ik zou wel superontgoocheld zijn, maar dan probeer ik gewoon iets anders. Ik moet en zal gewoon iets vinden dat mooi in de lijn ligt van mijn passie en weiger mijn broek te gaan slijten in een of ander duf bedrijf. Er zijn veel mensen die met een leuk idee spelen, maar slechts weinigen doen er iets mee en starten effectief ook een eigen zaak op. Ik probeer het tenminste.
GUIDO: Wanneer mogen we de opening verwachten?
Pieter: Dat zal rond de jaarwisseling van 2010-2011 zijn, want ik ga eerst nog een paar maanden rondreizen in Zuid-Amerika. Maar het project ondertussen echt loslaten kan ik niet hoor. Ik volg de nieuwste trends op de voet, of ik dat nu wil of niet. Beroepsmisvorming zeker? (lacht)
 
(SVR)
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%