STUDENT-ONDERNEMER: Daniël Utzeri begeleidt andere student-ondernemers
Share/Save/Bookmark
STUDENT-ONDERNEMER: Daniël Utzeri begeleidt andere student-ondernemers

Categorie: Ondernemen

“Een bedrijf zien groeien is al leuk. Als je dan ook nog mee aan de wieg kunt staan, is dat gewoon super!” Daniël Utzeri is zelf nog student handelswetenschappen, maar geeft workshops aan andere studenten om hen te helpen een onderneming op te starten. Wie is die 26-jarige uit Vrasene, hoe komt hij in godsnaam op dat idee en nog belangrijker: wordt hij wel serieus genomen? GUIDO verdwaalde in hartje Antwerpen, stapte uiteindelijk toch het juiste appartement binnen, nestelde zich in de zetel en vroeg een woordje uitleg.

 

GUIDO: Daniël, vertel het ons.
Daniël: Veel studenten spelen met het idee om een origineel concept uit te werken tot een eigen onderneming, maar eens ze een diploma in de hand hebben, schuwen ze de stap in het onbekende en haken ze af. Daarom ga ik zulke studenten begeleiden aan de hand van workshops. Eerst doorlopen we elke stap ter voorbereiding van het schrijven van het ondernemingsplan, waarin een grondige analyse van het concept aan bod komt. Bijvoorbeeld hoe het in de maatschappelijke en concurrentiële omgeving kan passen, mogelijkheden op gebied van marketing en technologie, financiële haalbaarheid enzovoort. Nadien help ik hen ook bij de uitwerking.
GUIDO: Doe je dat alleen?
Daniël: Ja, maar ik heb bij het opstarten van mijn vennootschap wel verschillende mensen aangesproken. Enerzijds heb ik twee marketeers gecontacteerd, die kunnen eventueel marktonderzoek doen, en anderzijds heb ik een gans netwerk met contactpersonen uit het bedrijfsleven uitgebouwd, want als het ondernemingsplan volledig is uitgewerkt, breng ik de studenten in contact met enkele bedrijven die dicht tegen het project aanleunen. Als een bedrijf dan mee op de kar springt, komt dat beide partijen voordelig uit. Zo moeten studenten op financieel gebied geen gigantische put gaan graven en kunnen bedrijven delen in de winst aan de hand van aandelen.
GUIDO: Allemaal kennissen?
Daniël: Die twee marketeers ken ik wel goed, want de ene is de vriendin van een goeie vriend en de andere is mijn vriendin. (lacht) Waarschijnlijk is het wel efficiënter en makkelijker werken als je ze niet goed kent, omdat alles dan zakelijker verloopt, maar tot nu toe waren er nog geen botsingen.
GUIDO: Kom je als 26-jarige geloofwaardig over?
Daniël: Daar heb ik voor gezorgd door onder andere goede resultaten te behalen op wedstrijden, een hele resem workshops te volgen en evenveel events en infosessies bij te wonen. Ondertussen krijg ik al heel wat erkenning. Zo kon ik, omdat mijn initiatief goed werd onthaald op wedstrijden, al twee keer meegaan op studietrips waar alles draait om ondernemen. Daar zien we bijvoorbeeld hoe het ondernemerschap in andere landen van Europa draait en wat de laatste evoluties zijn in het landschap van ondernemers. Enkele weken geleden ben ik zelfs uitgenodigd door de Kamer van Koophandel om er over ondernemerschap te komen spreken. Een hele eer! Het geeft je vertrouwen natuurlijk wel een boost.
GUIDO: Hoe ben je er eigenlijk ingerold?
Daniël: Mijn ouders hadden altijd horecazaken en ik wou van jongs af aan als ondernemer in hun voetsporen treden. Ik heb er wel een hele tijd over gedaan om te beslissen welk bedrijf ik precies wou, en omdat ik ook de financiële risico’s zoveel mogelijk wou uitsluiten, kwam ik uiteindelijk bij dit concept terecht. Nadien heb ik me in de materie verdiept, tot ik vorig jaar genoeg kennis en achtergrond had om concreter tewerk te gaan, met het ontwerpen van naamkaartjes en het verzamelen van contacten bijvoorbeeld. En sinds kort heb ik ook een naam en een logo gevonden. Misschien verandert het nog, maar voorlopig noem ik het bedrijf BpS, dat staat voor Businessplan Services.
GUIDO: Hoe graag wil je dit project zien slagen?
Daniël: Ik zou heel ontgoocheld zijn als dit project zou falen, maar aan de andere kant geloof ik sterk dat je niet mag blijven stilstaan bij mislukkingen. Je moet er wel uit leren. Weet je, ik sta er heel positief tegenover en ik geef het beste van mezelf. Andere gelijkaardige initiatieven blijken succesvol, dus heb ik toch al een proof of concept, zoals dat zo mooi heet.
 
(SVR)
 
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  70%