STUDENT-ONDERNEMER Sebastian Flipkens is bierkoerier
Share/Save/Bookmark
STUDENT-ONDERNEMER Sebastian Flipkens is bierkoerier

Categorie: Ondernemen

Stel je voor, je zit met een paar vrienden gezellig te feesten als iemand plots de laatste pint uit de koelkast pakt… Gedaan met de leute. Of je zit in je pyjama naar een bleitfilm te kijken, bedolven onder een berg volgesnoten zakdoeken, wanneer je ineens wordt overvallen door een ongelooflijke drang naar chocolade, iets wat je natúúrlijk net niet in huis hebt gehaald. In Leuven hoef je zulke doemscenario’s niet te vrezen, want daar bel je gewoon naar Sebastian Flipkens, een 21-jarige student architectuur. Sinds begin december speelt Sebastian er samen met de 27-jarige Bart Hermsen koerier om je de ganse dag en nacht door te voorzien van bier, chips en andere verleidelijke ondeugden. Een unicum in België en bijgevolg zeker een introductie waardig.

 
 

 

GUIDO: Hoe zijn jullie erbij gekomen om een koerierdienst op te starten?
Sebastian: We leerden elkaar kennen in Hasselt en al babbelend bleek dat we allebei in Leuven hadden gestudeerd. Daarop begonnen we Leuven te analyseren als studentenstad en zo kwamen we tot het besluit dat een bierkoerier daar wel van pas zou komen. Voor we het goed en wel beseften, waren we aan het brainstormen en botsten we zo op ons idee. Gedurende vier jaar hebben we dat idee almaar meer uitgebouwd, alle mogelijke hoekjes en gaatjes bestudeerd en alles tot in de puntjes voorbereid, en een maand geleden zijn we effectief met onze koerierdienst gestart. Nu kopen we frisdrank, bier, chips, koekjes, chocolade, cosmetica, tandenborstels en tandpasta en zo aan in groothandels, en dan kunnen studenten en inwoners van Leuven die zaken 24 uur op 24 bij ons bestellen via telefoon, chat of Skype. Enkele minuten later brengen wij de boodschap tot aan hun voordeur met de brommer of met de auto, afhankelijk van de grootte van de bestelling.
GUIDO: Is dat te combineren met je studies?
Sebastian: Op dit moment wel en dat zal ook zo blijven, want ik heb nog maar een paar vakken. De les eindigt dan vaak al om 16 uur en hier loopt de drukke periode ongeveer van 19 uur tot 2 uur ’s morgens. Daarbuiten heb ik dus nog tijd genoeg om te rusten en te studeren. Bovendien moeten we buiten die drukke momenten ook niet altijd met twee aanwezig zijn en wisselen we elkaar dus vaak af.
GUIDO: Wat waren de eerste stappen om dit idee om te zetten in de praktijk? 
Sebastian: Eerst zijn we op zoek gegaan naar een pand. Nadien volgde het BTW-nummer, zorgen voor de nodige vergunningen, een brandverzekering, de verzekering voor de inboedel, enzovoort.
GUIDO: Plus de auto, de brommer… Dat zal wel wat gekost hebben?
Sebastian: De auto hadden we al, maar we hebben inderdaad wel een bepaalde som in de zaak moeten pompen om ze van de grond te krijgen. Dat geld hadden we gelukkig ondertussen al achter de hand. ’t Is met andere woorden niet zo dat we tot over onze oren in de schulden zouden zitten mocht deze zaak floppen. ’t Zou wel een zware klap zijn natuurlijk om zo’n smak geld te verliezen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik bovenal ontgoocheld zou zijn in mezelf en mijn inschattingsvermogen, omdat we echt overtuigd zijn van het feit dat dit kan slagen.
GUIDO: Zijn er nog geen spanningen onderling?
Sebastian: Tot nog toe geen problemen. We kennen elkaar goed en dat is wel leuk, want we weten dat we elkaar volledig kunnen vertrouwen en we weten dat we beiden voor de volle honderd procent achter deze zaak staan. We delen compleet dezelfde visie en gaan er allebei voor.
GUIDO: Hoe kregen jullie bekendheid?
Sebastian: Na amper twee weken had de Streekkrant ons al opgespoord en sindsdien volgde het ene interview na het andere. Naast een grote poster die aan onze gevel plakt, hebben we dus niet moeten investeren in reclame.
GUIDO: Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje!
Sebastian: Ja, elke dag komen er klanten bij. Leuven is ook de perfecte stad voor dit soort zaak, want alles is hier mooi compact in tegenstelling tot steden als Gent en Antwerpen, maar na verloop van tijd is het toch de bedoeling om te groeien, personeel aan te werven en zo naar andere studentensteden uit te breiden. Als alles zo goed blijft gaan, kunnen we over twee jaar al het ganse land bedienen. (lacht)
 
(SVR)
 
 
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%