'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Wij brengen een aantal FAQ's en geven het antwoord.

Mag zomaar iedereen zelfstandige worden, of zijn er voorwaarden aan verbonden?

 
Om in België te mogen starten als zelfstandige, moet je meerderjarig zijn en onderdaan zijn van de Europese Economische Ruimte (EER), of over een beroepskaart beschikken. Bovendien moeten commerciële ondernemingen hun ondernemingsvaardigheden bewijzen, wat op zijn minst neerkomt op een basiskennis bedrijfsbeheer. Voor vrije beroepen zal de controle van de beroepskwalificaties gebeuren door de Orde, de Kamer, het Instituut of het federaal gezagsorgaan waarbij je je moet inschrijven. Voor bepaalde activiteiten gelden bijkomende verplichtingen, opgelegd door federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden.
 
Hoe weet ik of ik wel geschikt ben om zelfstandig te worden?
 
Misschien kan je eerst een tijdlang een job als werknemer doen, in afwachting van je start als zelfstandige. Dan weet je in elk geval al of je geschikt bent om in andermans bedrijf te aarden. Onderzoek ook bij jezelf of je voldoet aan de vijf d's: denken, durven, doen, doorzetten en dromen. Ten slotte kan je op verschillende websites voor starters (Unizo, VDAB, Omoo...) een ondernemerstest doen. De directe links vind je op www.ctrl-alt-start.be.
 
Als mijn avontuur als zelfstandige mislukt, heb ik dan recht op stempelgeld?
 
In principe heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering als zelfstandige, maar daar bestaan uitzonderingen op. De eerste drie jaar behoud je het recht op stempelgeld sowieso. Daar komt nog twaalf jaar bovenop tijdens welke je eventueel opnieuw kan worden toegelaten tot het uitkeringensysteem, op voorwaarde dat je je zelfstandige activiteit volledig stopzet.
 
Ik wil starten met een eenmansbedrijf. Ik heb echter geen geld om een kantoor te huren. Kan ik ook gewoon van thuis uit werken?
 
Uiteraard kan dat, maar zorg er dan wel voor dat je thuis een professionele kantoorruimte inricht die goed afgeschermd is van je leefomgeving. Een tafel en stoel in de hoek van de kamer zetten, is zeker niet de beste oplossing. Een kamer met deur is het beste thuiskantoor. Als dit niet mogelijk is, plaats een scherm. Komen er vaak klanten op bezoek? Zorg dan dat je huis netjes is en je hen op een correcte manier kunt ontvangen.
 
Ik wil zeer graag zelfstandig worden, maar ik wacht nog op een gouden idee. Wanneer weet ik of mijn idee bedrijfsklaar is?
 
Het is een misvatting dat zelfstandigen alleen kans op succes hebben als ze een gouden idee hebben. Je kan ook starten door een bestaande zaak of praktijk over te nemen. De mogelijkheden zijn ruimer dan je denkt. Je kan uitzwermen vanuit het bedrijf waar je nu werkt, of zelfs vanuit de universiteit of via spin-offs. De stap hoeft helemaal niet te drastisch zijn, want je kan ook starten als zelfstandige in bijberoep.
 
(SDB)
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%