'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Vanaf nu kunnen starters op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be. Wij brengen geregeld een aantal FAQ's en geven onmiddellijk ook het antwoord.

 


Een zaak overnemen na een faillissement, is dat wel een goed idee?

 
Jazeker, een overname van een failliete onderneming kan voor een starter een bijzonder gunstige opportuniteit zijn. Het is niet omdat een bedrijf failliet is gegaan dat het niet potentieel rendabel was. Vaak is het een kwestie van goed ondernemerschap, en als jij dat als starter kunt bieden, kan de zaak alsnog floreren. Financieel is een overname vaak een buitenkansje, en als extra voordeel heb je meteen al bedrijfsactiva en zelfs een opgebouwd cliënteel ter beschikking.
 
Ik overweeg om zelfstandig te worden in bijberoep, maar is dat niet een beetje een halfslachtig statuut?
 
Zo mag je het zeker niet bekijken. Zelfstandig worden in bijberoep kan een geleidelijke overstapmaatregel zijn op weg naar een voltijds zelfstandigenstatuut, maar dat hoeft niet. Misschien heb je gewoon een lucratieve hobby? Of je hebt nood aan wat extra inkomen? Een groot voordeel van zelfstandigheid in bijberoep is dat je blijft genieten van de sociale voordelen uit het sociale stelsel waaraan je onderworpen bent door je hoofdactiviteit. Na verloop van tijd kan je altijd nog beslissen om weer fulltime loontrekkende te worden, ofwel definitief te starten als 100% zelfstandige.
 
Mijn zaak draait vrij goed, en ik heb eigenlijk een parttime secretaresse nodig. Ik kan die echter niet betalen. Zijn er oplossingen?
 
Het is een feit dat personeel aanwerven geen sinecure is voor een beginnend bedrijf. Het kost veel geld en er komen een hoop verplichtingen bij kijken. Werken met uitzendkrachten kan een alternatief zijn, maar dat is al evenmin goedkoop. De beste oplossing voor starters zit in het delen van personeel door zich met meerdere bedrijven samen te vestigen in een business center. Dan kan je niet alleen je personeel delen (één fulltime secretaresse neemt dan bijvoorbeeld de telefoon op voor vijf startbedrijven), maar ook infrastructuur zoals vergaderzalen, kopieermachines, bestelwagens enzovoort.
 
Hebben business angels vleugels?
 
Nee, maar zij kunnen er wel voor zorgen dat jij en je startersbedrijf vleugels krijgen. Business Angels zijn (ex-)ondernemers die willen investeren in beloftevolle startende of snelgroeiende ondernemingen. Ze investeren vaak een behoorlijke som geld, maar wat minstens even belangrijk is: ze injecteren ook hun jarenlange ervaring en expertise in de onderneming, en je kan een beroep doen op hun netwerk van contacten, klanten en leveranciers. Doen die business angels dat dan allemaal puur uit naastenliefde? Nee, want na een aantal jaren van groei zullen ze hun investering verzilveren door hun aandelen te verkopen met een meerwaarde.
 
Wat is een schijnzelfstandige?
 
Een schijnzelfstandige is iemand die een zelfstandig statuut heeft, maar in de praktijk voor een bedrijf werkt alsof hij loontrekkende was. Hij mag bijvoorbeeld niet voor andere opdrachtgevers werken, hij mag zijn werkuren en vakantie niet zelf kiezen, enzovoort. Als dat zo is, dan kan het zijn dat de fiscale en sociale overheden jou niet als een volwaardige zelfstandige beschouwen, ook al kom je braaf alle sociale en fiscale verplichtingen na die bij het zelfstandigenstatuut horen. Je wordt dan 'geherkwalificeerd' en er hangen sancties boven het hoofd van zowel de schijnzelfstandige als zijn opdrachtgever.
 
(SDB)
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%