1 diploma, 3 zelfstandigen: economie
Share/Save/Bookmark
1 diploma, 3 zelfstandigen: economie

Categorie: Ondernemen

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie economistenop de onderzoekstafel.

 

Wie? Bart Becks

Wat? heeftsamen met Maurice Engelen SonicAngel opgestart, een platform waar fans kunnen meehelpen om jonge artiesten te lanceren

Waar? Herselt, bij Aarschot
 
Bart studeerde eerst Handelsingenieur, volgde dan een MBA aan de Universiteit van Luik, en koos nadien nog voor een internationale studie aan Columbia University in New York. “Na het afstuderen vond ik een job bij Fnac, eerst in Parijs en dan in België, waar ik al snel afdelingshoofd werd en kon meewerken aan de allereerste internetprojecten. Ik raakte meer en meer in de ban van internet en schakelde daarom over naar Skynet, waar ik een vijftal jaar CEO was.” Nog later kon Bart voor SBS Europa een van de grootste mediabedrijven leiden. Het idee om als zelfstandige te starten, speelde al langer, maar het was pas toen hij in California woonde dat hij de koe bij de horens vatte. “Een jaar geleden heb ik samen met Maurice Engelen, bekend van onder andere Praga Khan en Lords of Acid, SonicAngel opgestart, een platform waar fans kunnen meehelpen om jonge artiesten te lanceren. We komen trouwens dit jaar nog naar de campussen om talenten te spotten.” Het hoofdkwartier van SonicAngel ligt in Herselt, maar er is nog een tweede kantoor in Los Angeles, een stad die Bart ongeveer de helft van het jaar zijn thuisstad mag noemen. “Bij deze job heb ik de kans om mijn twee grote passies, muziek en technologie, te combineren.”
 
Wie? Lieve Nelissen
Wat? is medevennoot bij het zelfstandige accountantkantoor Alaska Hasselt
Waar? Alaska heeft 9 vestigingen over gans Vlaanderen; Lieve werkt vanuit het kantoor in Hasselt
 
Lieve heeft Toegepaste Economische Wetenschappen gestudeerd, met als keuzerichting financiële wetenschappen en accountancy. “Na mijn afstuderen ben ik daar nog drie jaar tewerkgesteld als assistent en thesisbegeleider bij professoren van verschillende economische vakken. Tijdens dat derde jaar heb ik een toelatingsexamen afgelegd, gevolgd door een driejarige stage, voor het behalen van de titel van accountant. Na drie jaar vertoeven in het academische wereldje stond mijn besluit vast, ik koos resoluut voor het bedrijfsleven. Van een veilig nest naar een leeuwenkooi zeg maar, want ik kwam als tweede werknemer bij een opstartend bedrijf terecht.” Na een half jaar hield Lieve het daar voor bekeken en zocht ze bewust naar een stabielere werkomgeving met meer structuur en die vond ze bij een vertakking van de gigant Philips. Tot 2000 werkte ze daar als hoofdboekhouder met een bediendestatuut, en nadien ging ze bij datzelfde bedrijf nog acht jaar aan de slag als zelfstandig extern accountant. Gelijktijdig werd ze ook vennoot in het accountantkantoor van haar echtgenoot en schoonvader, waar ze ondertussen fulltime actief is en daarbij ook instaat voor het HR-gebeuren en de organisatie van het kantoor. Begin 2009 sloot het kantoor zich aan bij het economisch samenwerkingsverband Alaska, een overkoepelende samenwerking van vijf onafhankelijke accountantkantoren met negen vestigingen, wat opnieuw nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.
 
 
Wie? Nick Kwanten
Wat? Zaakvoerder van Kwimex
Waar? Een hoofdkantoor in Hechtel-Eksel (Noord-Limburg) en drie kantoren in China
 
“Ik heb gekozen voor de afstudeerrichting Dienstenmanagement, omdat je daarmee nog alle kanten uitkan. Echt moeilijk vond ik de opleiding niet, maar dat kwam vooral omdat de lessen me wel echt interesseerden. Total Quality Management vond ik bijvoorbeeld heel interessant.” Daarna volgde Nick nog een MBA in Zuid-China en sindsdien speelde hij altijd met het idee om daar zelf iets op te starten. Hij besloot dat idee te laten rijpen en ging ondertussen als aan de slag als exportverantwoordelijke voor een firma. “Zowat een jaar later sprong ik out of the blue op het vliegtuig naar China, waar ik besloot een zaak op te starten. Zonder specifiek product voor ogen, zonder leverancier en zonder klant, maar met de nodige dosis lef.” Nick zag de eerste jaren wel wat zwarte sneeuw, maar ondertussen is zijn oom ook ingestapt als vennoot en hebben ze naast een hoofdkantoor in België al drie kantoren in China. “Kwimex is voornamelijk gespecialiseerd in import vanuit China. Onze klanten besteden met andere woorden hun aankoop in China uit aan ons en wij regelen alles zodat zij gerust mogen zijn dat het product binnen een bepaalde tijd aan hun voordeur staat.” In het begin trok Nick zo’n vijftal keer per jaar telkens drie weken naar China, maar aangezien Kwimex daar nu drie kantoren heeft, volstaat drie à vier keer per jaar.
 
(SVR)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%