Sylvie Verleye runt presentatie-academie Simply Talking
Share/Save/Bookmark
Sylvie Verleye runt presentatie-academie Simply Talking

Categorie: Ondernemen

Tijdens haar studies Germaanse Talen had Sylvie Verleye een uitgesproken voorkeur voor mondelinge examens, maar dat ze later haar brood zou verdienen met spreken en presenteren, daar durfde ze toen nog niet van dromen. Vandaag is Sylvie één dag per week nieuwsanker bij TV Oost, maar haar belangrijkste bezigheid is als presentatiecoach managers in bedrijven helpen bij hun presentaties.

 

"Ik volg al heel mijn leven mijn hart en wou dit absoluut proberen."

 
 
"Ik ben opgegroeid in een 'lerarennest'," vertelt Sylvie. "Voor mijn ouders telde vooral veiligheid en zekerheid. Tijdens mijn studies was het nog helemaal niet in me opgekomen om zelfstandig te worden. Eerlijk gezegd: toen had ik nog geen idee wat ik wou doen."
 
Passie als motivatie
 
"Eenmaal afgestudeerd, ben ik twee jaar consultant geweest bij een 'executive search'-kantoor en twee jaar HR officer bij IBM. Toch voelde ik dat ik liever iets met presenteren wilde doen, en ik begon te overwegen de stap naar zelfstandigheid te zetten. Gelukkig heb ik juist op dat moment mijn man ontmoet, die al zelfstandige was. Hij heeft me over de streep getrokken, en mijn broer, die bankdirecteur is, heeft me geholpen bij de opstart. En kijk, in 2000 was ik trainer presentatietechnieken en een van de vaste nieuwsankers bij VT4. Toen dat journaal werd stopgezet, ben ik naar TV Oost verhuisd, waar ik nu nog steeds nieuwsanker ben."
 
En wat vond het veilige thuisnest van Sylvies overstap naar een leven als zelfstandige? "Mijn broer heeft me héél bang gemaakt voor het financiële aspect van de zaak," herinnert ze zich, "maar ik volg al heel mijn leven mijn hart en wou dit absoluut proberen. Dat ik daarvoor zelfstandige moest worden, heeft me doen nadenken, maar heeft me niet afgeschrikt. De passie om de job te doen, was te groot. Dat was en is voor mij de enige motivatie om te kiezen voor het zelfstandigenstatuut: passie, passie en nog eens passie!"
 
Negen werkmaanden
 
Zijn er dan geen nadelen verbonden aan een beroepsleven als zelfstandige? Sylvie: "De papiermolen die erbij komt kijken, verafschuw ik. De eerste jaren probeerde ik zelf mijn boekhouding te doen, met alle fouten vandien. Tegenwoordig laat ik het papierwerk over aan mijn echtgenoot en onze boekhouder. De eerste jaren had ik ook wel vaak piekernachten, want je hebt nu eenmaal geen vast inkomen maar wel vaste kosten.Verder moet je toch ook een aantal risicovolle investeringen durven doen en moet je bereid zijn om hard te werken. Maar als je, zoals ikzelf, van je hobby je beroep hebt gemaakt, dan heb je daar helemaal geen probleem mee."
 
En de voordelen? "Zonder twijfel de enorme vrijheid en de voldoening," zegt Sylvie onmiddellijk. "Ik werk heel hard, maar in bepaalde periodes. Ik ben ook een mama van drie kleine jongetjes en werk niet in de vakanties. Nee, ook niet in de twee maanden zomervakantie, zodat een jaar voor mij slechts negen werkmaanden kent. Maar de dagen dat ik wel werk, ben ik vaak van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer. Dit kan je volgens mij alleen maar als je je job doet met hart en ziel. Ik vind het belangrijk om mijn hart te volgen, maar ik weet niet of ik mijn manier van werken daarom ook aan anderen kan of mag aanraden. Ik kan alleen maar zeggen dat het voor mij werkt."
 
(HDP)
 
Meer info op www.simplytalking.be

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%