Frequently asked questions voor starters
Share/Save/Bookmark
Frequently asked questions voor starters

Categorie: Ondernemen

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Vanaf nu kunnen starters op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be.

 

Is een 'essaimage' een nieuw soort exotische massage?

 
 
Nee hoor, het is een Frans woord dat zoveel betekent als 'uitzwerming'. De term komt oorspronkelijk uit de imkerij, maar wordt ook gebruikt voor starters die een nieuw bedrijf oprichten (of overnemen) met de hulp van hun ex-werkgever. Die steun kan verschillende vormen aannemen, zoals informatie, methodologische en technische ondersteuning, opleiding, logistieke ondersteuning of financiële steun.
 
Wie kan mij advies geven bij mijn opstart als zelfstandige?
 
Zoek het in de eerste plaats niet te ver. Iedereen heeft wel een aantal zelfstandigen in de familie of vriendenkring, en die zullen je met plezier tips geven. Ook je huisbankier die je al langer kent, kan je wellicht helpen, en aarzel niet om collega's in dezelfde branche aan te spreken. Maar ook de verschillende ondernemingsinstellingen, zowel van de overheid (Agentschap Ondernemen, Brussels Agentschap voor de Onderneming...) als privé (Unizo, Voka...) hebben startersadviseurs in hun rangen.
 
Hoe begin ik aan mijn ondernemingsplan?
 
Het uitstippelen van een ondernemings- of businessplan is niet zomaar een van de vele administratieve stappen die je als starter dient te zetten. Het is van zeer groot belang als je wil gaan onderhandelen met externe financiers, bankiers of risicokapitaalverschaffers. Je vindt erin terug: doelstellingen, analyse van producten en diensten, marktonderzoek, concurrentie-analyse, vooropgestelde resultaten, marketingplan, details over de organisatie en managementtroeven.
 
Voor mijn zaak wil ik goederen exporteren naar het buitenland. Mag dat zomaar?
 
Uiteraard mag dat, maar niet zomaar. Bij exporteren en importeren gelden strenge regels. Je moet rekening houden met douane, accijnzen en importregels, en die verschillen van land tot land. Het Vlaams Agentschap voor Internationaal ondernemen weet er alles over. Op hun website hebben ze voor bijna alle landen een dossier samengesteld met details over handel voeren met het land in kwestie. Ook het Agentschap voor Buitenlandse Handel kan vragen over dit complexe onderwerp beantwoorden.
 
Mijn neef doet mijn boekhouding, maar ik denk niet dat hij dat goed doet... Wat nu?
 
Een goede boekhouder kies je op basis van zijn/haar referenties en niet omdat het een kennis, vriend of familielid is. Je bent als zelfstandige wettelijk verplicht om een correcte boekhouding te voeren, maar ook voor jezelf is een goede boekhouding onontbeerlijk, want het geeft een realistische kijk op de financiële situatie van je bedrijf. Zonder goede boekhouding is een gezond bedrijfsbeheer onmogelijk. Bij de keuze van een boekhouder zijn kwaliteit, service, prijs en het juiste gevoel belangrijk. En o ja, vergeet niet ook zelf je boekhouding op te volgen, anders verlies je het zicht op de situatie.
 
 (SDB)
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%