'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Wij lichten telkens een aantal FAQ's uit en geven het antwoord.

 

Welke persoonlijke vaardigheden heb ik nodig om het te maken als zelfstandige?

Je moet een communicatief sterke doorzetter zijn die beslissingen en verantwoordelijkheden durft te nemen. Uiteraard ben je flexibel, creatief en kritisch. Je hebt de gave om andere mensen te inspireren en motiveren. Je bent realistisch ingesteld, weet om te gaan met risico's en kunt goed plannen en organiseren. Je beheerst je vak, hebt zin voor observatie en hebt het vermogen om bij te leren. En last but not least: je bent bestand tegen een flinke portie stress.
 
Hoe verkrijg ik het 'officieel attest bedrijfsbeheer'?
 
Iedereen die in hoofd- of bijberoep een zaak wil beginnen, moet beschikken over een 'officieel attest bedrijfsbeheer'. De Centrale Examencommissie van het Ministerie van Middenstand organiseert daarvoor elke dag het examen bedrijfsbeheer, waarvoor je je thuis kan voorbereiden of een cursus kan volgen. Je kan het attest bekomen via instanties als IVBO (de 'Ondernemersschool') en Syntra.
 
Hebben ondernemingen een gps nodig?
 
Een gouden idee kan je op een onbewaakt moment te binnen schieten, maar waarom wachten tot dat gebeurt? Creatief brainstormen is de boodschap. Flanders DC (Flanders District of Creativity) is een organisatie voor ondernemingscreativiteit die daar een systeem voor heeft bedacht. Hun concept 'GPS voor Ondernemingen' is een brainstormmethode in 3 ronden die na 2,5 à 3 uur verrassende resultaten oplevert.
 
Is zelfstandig worden iets voor eenzaten?
 
Tenzij je met vennoten een eigen project opstart, zullen je eerste stappen als zelfstandige wellicht in de vorm van een eenmanszaak zijn. De voordelen liggen voor de hand: je kunt snel en informeel beslissingen nemen en je administratieve en boekhoudkundige verplichtingen blijven beperkt. Toch zijn er ook nadelen. Je bent onbeperkt aansprakelijk en staat met je volledige persoonlijk vermogen in voor de verbintenissen van de onderneming.
 
Waarvoor dient een sociaal secretariaat?
 
Een sociaal secretariaat kan van pas komen als je met personeel werkt. Mensen in dienst nemen en houden is iets waar veel wettelijk verplichte sociale en fiscale formaliteiten en verplichtingen aan vasthangen. Al die administratieve taken kan je tegen betaling laten uitvoeren door een sociaal secretariaat. Let wel: zaakvoerders zijn niet verplicht een beroep te doen op de diensten van een sociaal secretariaat.
 
 (SDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%