1 diploma, 6 zelfstandigen: ingenieurs
Share/Save/Bookmark
1 diploma, 6 zelfstandigen: ingenieurs

Categorie: Ondernemen

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we zes ingenieurs op de onderzoekstafel.


Wie? Maarten Mellemans (25) (foto)

Wat? Werkt als burgerlijk ingenieur-architect bij BAS bvba, een studie- en adviesbureau voor architecten
Waar? Leuven
 
“Toen ik een studiekeuze moest maken na de middelbare school, wou ik heel graag regisseur worden, maar die droom heb ik opgegeven toen ik tijdens een SID-in besefte dat daar weinig carrièremogelijkheden in waren.” Uiteindelijk besliste Maarten om ingenieurswetenschappen-architectuur te studeren aan de K.U.Leuven. “Ik wou sowieso iets creatiefs doen. Iets studeren waarvan je het resultaat niet kan zien, is niet voor mij weggelegd. Zowel bij regie als architectuur creëer je iets waarvan je achteraf het eindresultaat ziet. Dat tastbare was een belangrijk aspect in het maken van mijn studiekeuze.” Na vijf jaar had Maarten zijn diploma als ingenieur-architect in handen en vorig jaar begon hij aan zijn doctoraat. “Ik ben bezig met constructief ontwerpen en onderzoek ook hoe structuren op zichzelf ruimtelijk interessant kunnen zijn.” Ondertussen werkt de doctor in spe als zelfstandige in bijberoep. “BAS bvba staat voor Bureau voor Architectuur en Stabiliteit. We zijn geen puur ingenieursbureau, maar proberen mee te denken met de architect over hoe we de structuur kunnen implementeren in het ontwerp.” Maarten wil ooit zijn eigen bureau starten, maar vindt de tijd nog niet rijp. “Als je afgestudeerd bent, moet je nog heel veel leren en dus is ervaring opdoen in de praktijk belangrijk. Als je van school komt, weet je eigenlijk nog niets. (lacht)
 
Wie? Jeroen Vandensande (29)
Wat? Startte samen met een medestudent de wijnhandel Stappato op
Waar? Gent
 
“Al van jongs af aan ben ik bezeten door alles wat met wijn te maken heeft. Mijn ouders zijn grote wijnliefhebbers en ik heb de passie dus met de paplepel in de mond gekregen.” Toen Jeroen aan zijn studies begon, had hij nooit gedacht dat hij een eigen wijnhandel zou oprichten. “Toen ik handelsingenieur ging studeren, werd ik eigenlijk klaargestoomd om in de bankensector terecht te komen. Dat is ook iets dat mij intrigeert, ik ben graag met cijfers bezig.” Na zijn studies aan de K.U.Leuven studeerde Jeroen een jaar general management aan Vlerick in Gent. “Daar heb ik een medestudent ontmoet die heel gepassioneerd was door Italië. Na de lesuren waren we bezig met het uitdokteren van een onderneming, en dat is een beetje uit de hand gelopen. (lacht) Anderhalf jaar later hebben we ons bedrijfje Stappato opgericht.” De twee ondernemers maakten van hun passie hun beroep en runnen een eigen winkel in Leuven en een groothandel in Gent. “We doen distributie en import van Italiaanse wijnen in België. We leveren aan restaurants, bedrijven en particulieren.” Het bedrijf bestaat nu vier jaar en het harde werk loont de moeite. “In België zijn er drie grote spelers op de markt, waarvan wij deel uitmaken. In de toekomst willen we dé referentie op gebied van Italiaanse wijn in België worden.” Jeroen heeft nog geen seconde spijt gehad van zijn keuze om zelfstandig te worden. “In het begin had ik schrik voor de risico’s die we moesten nemen en er zijn altijd de kinderziektes die je moet overwinnen. Onze economische achtergrond was daarbij wel een groot voordeel. Ook al werken we soms 80 uren per week, het voelt nooit zo aan. Het blijft een passie waarmee ik fulltime bezig kan zijn.”
 
Wie? Thimo Thoeye (24)
Wat? Richtte samen met twee vrienden Cluttr op, een startende onderneming die het stroomverbruik van datacentra wil optimaliseren
Waar? Gent
 
Na zijn opleiding informatica volgt Thimo de master burgerlijk ingenieur – computerwetenschappen aan de UGent. Samen met medestudent Frederik Van Hecke raakte hij geïnteresseerd in cloud computing, een hype binnen de IT-wereld. “Vorig jaar hebben we deelgenomen aan een bootcamp, ondersteunt door IBBT, een onderzoekscentrum verbonden aan de universiteit. Drie maanden lang kregen we begeleiding en workshops om ons idee verder uit te werken.” Dit bootcamp bracht de ambitieuze studenten veel bij over het uitwerken van een businessplan en de financiële kant. “Als ingenieur werk je heel technisch en zie je snel het marktgedeelte over het hoofd. Het is niet omdat iets technisch mogelijk is dat het ook haalbaar is.” Voor het businessgedeelte werken de twee vrienden samen met een student handelsingenieur. “Met twee nerds kun je geen bedrijf beginnen (lacht) en al zeker geen financieel plan opstellen. Het is belangrijk om een complementair team te vormen.” Uiteindelijk hebben ze met z’n drieën Cluttr opgestart, een bedrijf in volle ontwikkeling. “Verder bouwend op ons oorspronkelijke idee werken we aan het optimaliseren van de stroomefficiëntie van datacentra.” Dat de drie studenten goed bezig zijn, bewezen ze op de CleanTech Challenge, een innovatiecompetitie waarin ze Belgisch kampioen werden. “Het ideale moment om risico’s te nemen, is de periode waarin je student bent. Het heeft geen zin om te wachten op het goeie moment, op een bepaald punt moet je er gewoon voor gaan.” Door de vele aanlokkelijke voorstellen die afgestudeerde ingenieurs krijgen, zijn ze minder snel geneigd zelfstandig te worden. “Ingenieurs in loondienst verdienen allemaal heel goed hun boterham, maar na een tijd beseffen ze dat hun job geen voldoening biedt.”
 
Wie? Nick Pays (36)
Wat? Zaakvoerder van Gebran, gespecialiseerd in bodemsanering
Waar? Gent
 
Na zijn studies als bio-ingenieur, specialisatie bodem- en waterbeheer, ging Nick aan de slag bij een studiebureau voor bodemsanering, waar hij vijf jaar werkte. “Uit onvrede met de visie van mijn toenmalige baas zijn een collega en ik in 2005 met een eigen zaak gestart: Gebran. Voordat een grond verkocht wordt, maken we een bodemattest. Als blijkt uit bodemonderzoek dat er verontreiniging aanwezig is, zoeken we naar een oplossing. Daarnaast doen we ook asbestinventarissen.” Veel bio-ingenieurs werken na hun studies in loondienst en slechts weinigen onder hen starten met een eigen bedrijf. “Dat komt voornamelijk doordat deze studenten niet echt opgeleid worden om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik ken nochtans veel mensen die het wel willen, maar ze weten meestal niet hoe ze eraan moeten beginnen.” Volgens Nick waren de jaren in loondienst en de contacten die hij toen heeft gelegd de ideale springplank om zelfstandige te worden. En zijn eigen baas zijn bevalt hem wel. “Er is niemand die zegt wat je moet doen. Ik denk dat ik soms strenger ben voor mezelf dan dat een baas zou zijn, maar ik kan het tenminste zelf kiezen.” Het werk dat deze ingenieur uitvoert, is ook heel gevarieerd. “Ik zit zowel op kantoor als op restaurant met klanten en op werven, en ik doorkruis daarvoor heel België. Het is elke dag iets anders en dat maakt het wel plezant.”
 
 
Wie? Peter Cosyn (32)
Wat? Is mede-eigenaar van Gatewing, een bedrijf dat onbemande vliegtuigen ontwikkelt die terreinen in beeld brengen
Waar? Gent
 
“Mijn vader is burgerlijk ingenieur in de bouwkunde en van jongs af aan wist ik al dat ik ook die richting uit wou.” Zij het niet in de bouwkunde, maar in een heel ander werkgebied. Al op jonge leeftijd was Peter heel geïnteresseerd in alles wat met lucht -en ruimtevaart te maken had en in die branche is hij uiteindelijk ook terechtgekomen. “Na mijn studies heb ik gedoctoreerd op de ontwikkeling van stromingsmechanismes van hele kleine vliegtuigjes, zogenaamde Micro Air Vehicles, die niet groter zijn dan een cd-hoesje.” Met de hulp van Bryo, een netwerk voor jonge mensen die een eigen zaak willen opstarten, zette Peter samen met twee kompanen zijn idee om in de praktijk. “Bryo gaf ons begeleiding in het hele proces: via vergaderingen werd kennis en ervaring uitgewisseld tussen jonge ondernemers. In 2008 zijn we uiteindelijk gestart met Gatewing.” Het bedrijf ontwikkelt kleine onbemande vliegtuigen die in staat zijn verschillende terreinen in beeld te brengen via beeldmappen en digitale foto’s. “Ondertussen is Gatewing uitgegroeid tot een welvarend bedrijf waar een vijftiental mensen werken. “We hebben al veel van onze systemen verkocht aan verschillende landen wereldwijd. Onze grootste droom is dat onze vliegtuigen overal ter wereld rondvliegen. (lacht)” Een eigen zaak runnen, is volgens Peter vast en zeker een uitdaging. “Niemand van ons is een ervaren ondernemer en je moet alles zelf ontdekken. Er zijn voortdurend nieuwe dingen waarmee je geconfronteerd wordt, maar dat maakt het juist heel boeiend.”
 
Wie? Saskia Desnyder (38)
Wat? Werkt zelfstandig als consultant en auditor binnen de voedselveiligheid
Waar? Gent
 
“Ik zou meteen dezelfde studiekeuze maken, als ik opnieuw zou mogen kiezen.” Saskia studeerde bio-ingenieur, optie levensmiddelentechnologie aan de UGent. Daarna werkte ze in loondienst bij enkele bedrijven binnen de voedselveiligheid. “In 2004 ben ik zelfstandig begonnen als consultant en auditor voor kwaliteitssystemen van voedingsbedrijven en laboratoria. Een bureel stelde voor om voor hen te werken op freelancebasis. Ondertussen kon ik mijn toenmalige job behouden.” Tijdens de eerste jaren bouwde ze een uitgebreid en gevarieerd klantenbestand op. “De klanten die ik van in het begin had, heb ik nog steeds.” Als consultant maakt Saskia een risicoanalyse van de productie over voedselveiligheid voor de consumenten en stelt een handboek op met het oog op veilige voedselproductie. “Ik heb niemand in dienst en dat is een bewuste keuze. Op die manier kan ik alles goed opvolgen en moet ik niemand anders zijn werk nakijken of controleren.” Zoals elke beginner kende Saskia aanvankelijk drukke werkweken. “Toen ik begon te werken, klopte ik veel onbetaalde uren, omdat ik mijn handboek nog moest opbouwen en mijn kennis over de wetgevingen voortdurend moest bijschaven.” Als zelfstandige kan ze nu ook van thuis uit werken. “Ik heb heel flexibele uren. Soms werk ik weken heel veel, zodat ik nadien een langere periode vakantie kan nemen.”
 
 
(NDW)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%