'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen
Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Wij bieden de antwoorden je op een plateautje aan.

Hoe kan ik mijn bedrijf het best voorstellen bij een klant?
 
Een verzorgde presentatie kan vele deuren openen. Ga goed voorbereid naar je klant, en draag voor de zekerheid een deftig kostuumvestje of mantelpakje. Een PowerPoint-presentatie is tegenwoordig een absolute must als je een voorstelling doet. Uiteraard moet die er professioneel uitzien, zonder spelfouten. Zorg dat je presentatie op je eigen laptop staat, neem die mee en steek voor de zekerheid ook een reservekopie op usb-stick in je broekzak.
 
Is videoconferencing een valabel alternatief voor een meeting ter plaatse?
 
Ja en nee. Het hangt ervan af wat het doel is dat je voor ogen hebt. Gaat het om een korte meeting waar vlug een paar puntjes op de i moeten worden geplaatst, dan hoef je je niet per se te verplaatsen, maar eerlijk gezegd had je het dan waarschijnlijk ook gewoon per telefoon kunnen afhandelen. Voor kennismakingsgesprekken en diepgaande vergaderingen blijven een stevige handdruk, live oogcontact en een gesprek rond de tafel echter onmisbaar. Uiteraard kan videoconferencing wel altijd handig zijn als je moet overleggen met klanten in het buitenland.
 
Ik zou het bedrijf van mijn ouders kunnen overnemen. Is dat een goed idee?
 
Waarschijnlijk wel, tenzij je echt geen voeling hebt met de bedrijfstak waarin je ouders werkzaam zijn of waren. Bij een overname van een goed draaiend bedrijf is de kans op slagen een stuk hoger dan wanneer je zelf iets probeert op te bouwen vanuit het niets. Bovendien wijzen studies erop dat de komende jaren duizenden KMO's zonder overnemers dreigen te vallen, dus daar vallen zeker tal van mogelijkheden te rapen voor starters.
 
Wat zijn de voordelen van een vennootschap ten opzichte van een eenmanszaak?
 
Fiscaal zijn er nogal wat voordelen. Zo zijn de belastingtarieven doorgaans lager in de vennootschapsbelasting dan in de personenbelasting. Je inkomsten zijn trouwens optimaal spreidbaar over de twee, en tot nader order kan een vennootschap genieten van de notionele intrestaftrek. Een ander voordeel is dat in de meeste vennootschappen de aandeelhouder maar een beperkte aansprakelijkheid heeft, zodat een eventueel bedrijfsfailliet niet automatisch een persoonlijk failliet hoeft te betekenen.
 
Is ondernemen 'voor de kick' een slechte motivatie voor starters?
 
Niet noodzakelijk, want een 'kick' zoeken is nog geen synoniem voor roekeloos gedrag. De kick van je eigen ding doen, alleen of samen met gelijkgezinden iets opbouwen, je zaak zien groeien en er uiteindelijk nog je brood mee verdienen ook, is alleen maar positief te noemen. Sterker nog: mocht er geen 'kick' vastzitten aan ondernemen, dan zouden vele starters het niet eens de moeite vinden om eraan te beginnen.
 
 (SDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%