“Veilig kan ook leuk en cool zijn.” Studenten modetechnologie ontwerpen lichtgevend jasje
Share/Save/Bookmark
“Veilig kan ook leuk en cool zijn.” Studenten modetechnologie ontwerpen lichtgevend jasje

Categorie: Ondernemen

Lana Bauwens (24) heeft ondernemerschap door haar aderen stromen. Vorig jaar kwam ze als winnaar uit de wedstrijd De Bedenkers Hogeschool Gent met haar papiervampier, een map die automatisch documenten perforeert als je ze dichtdoet, en ondertussen heeft ze samen met medestudenten Modetechnologie Svea Thienpondt, Annemie Jonckheere, Sofie Oosterlynck en Lucie Hoffmann alweer iets nieuws uit haar mouw geschud: de Glowgo.

 

 


GUIDO: De wat?

Lana: De Glowgo is een sportief winterjasje dat fluorescerend werkt. Maar het is meer dan zomaar een fluohesje. Het is ook winddicht en waterafstotend en bovendien kan je de lichtjes aansteken als het donker wordt, zodat je extra opvalt in het verkeer en dat op een leuke manier. Het project is ontstaan toen we in oktober als schoolopdracht een innovatief product moesten creëren en een bijpassend businessplan moesten opstellen. We namen nadien deel aan de Small Business Projects-wedstrijd van Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen, red.) en werden uit meer dan tweehonderd inzendingen geselecteerd om de Glowgo te komen voorstellen. Uiteindelijk hebben we die wedstrijd gewonnen, en mogen we nu Vlaanderen vertegenwoordigen op de Junior Achievement Young Enterprise Challenge in Madrid op 6, 7 en 8 juli 2011.

GUIDO: Proficiat! Dan is alles dus vlekkeloos verlopen?
Lana: Er waren nu en dan wel eens problemen, maar die zorgden ervoor dat we ons product beter leerden kennen en we zijn trots op het eindresultaat. Er zijn natuurlijk nog verbeteringen mogelijk, maar die zijn voor de toekomst. Momenteel is Glowgo everything it should be. We hadden ook een duidelijke taakverdeling. Ik zorg voor de algemene organisatie en houd mij vooral bezig met de marketing en de businesskant. Svea heeft het financieel plan opgesteld en Lucie en Annemie werkten heel nauw samen aan het ontwikkelen van het product - Lucie doet het creatieve denkwerk en Annemie zet dit om naar de praktijk. Ten slotte neemt Sofie de logistiek voor haar rekening, zij zorgt dus dat alles op het juiste moment op de juiste plaats is. Tijdens de ontwikkelingsfase waren we uiteraard bijna elke dag samen, zowel op school als daarbuiten, en sindsdien zitten onze mailboxen bomvol, omdat we elkaar constant updates en opmerkingen doorsturen. Wij hebben intussen wel al een kantoor op het oog in de buurt van Wondelgem, voor mochten we het product effectief kunnen lanceren.
 
GUIDO: Hebben jullie kosten moeten maken?
Lana: De stoffen hebben we gekregen van Concordia Textiles uit Waregem en we hebben ook samengewerkt met Sioen, een bedrijf dat gespecialiseerd is in veiligheidskledij. Daarnaast was er natuurlijk nog de kostprijs van onder andere de elektronica. Het is een investering, maar het resultaat mag gezien worden, dus dan maken de centjes minder uit. Als we in Madrid winnen, krijgen we ook een geldprijs en is alles onmiddellijk terugbetaald. Maar nog belangrijker is het feit dat mensen dan in ons product zullen geloven en er hopelijk ook investeerders geïnteresseerd zullen zijn.
 
GUIDO: Hoe schatten jullie de kansen in?
Lana: Er zijn nog tien andere landen die deelnemen en de concurrentie ziet er bijzonder sterk uit, maar we proberen alles in het werk te stellen om het beste van onszelf te geven. We hebben alvast samen met het Centrum voor Ondernemen een Engelstalig investment proposal geschreven ter vervanging van het businessplan. In Madrid zullen we een beursstand moeten opbouwen waar zowel het grote publiek als de jury ons vestje kan ontdekken, daarna geven we een korte presentatie en volgt er nog een vragenronde door de jury.
 
GUIDO: Spannend! Laat ons zeker weten hoe het is afgelopen.
Lana: Doen we!
 
(SVR)
 
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%