VRT draait geheimzinnige nieuwe fictiereeks in Brussel
Share/Save/Bookmark
VRT draait geheimzinnige nieuwe fictiereeks in Brussel

Categorie: Ondernemen

Terwijl vakbonden verwoed onderhandelen over werkduurverkorting en nogal wat werknemers worstelen met een burn-out, zijn er ook mensen die maar niet genoeg krijgen van hun job. Ze staan op met hun werk, gaan ermee slapen, en 's nachts dromen ze ervan. Zeven dagen op zeven. And they love it. Het zijn workaholics, en GUIDO probeert een gaatje te prikken in hun overkokende agenda.

 

 

Of iemand ze effectief geteld heeft, weten we niet, maar naar het schijnt waren er afgelopen zomer meer filmsets actief in ons land dan ooit tevoren. Dat geldt trouwens niet alleen voor bioscoopfilms, maar ook voor tv-reeksen.
 
Wat is 'Salamander'?
 
Wie deze zomer een dagje Brussel op z'n vakantieprogramma had staan, heeft in de buurt van de Bischoffsheimlaan misschien een nerveuze Filip Peeters zien rondlopen. En wat hing dat mysterieuze koperen plaatje met 'Private Bank Jonkhere' erop aan de gevel van het gebouw van het Vlaams Audiovisueel Fonds te doen? Dat had alles te maken met de opnames van Salamander, een prestigieuze twaalfdelige fictiereeks uit het brein van scenarist Ward Hulselmans, de man die verantwoordelijk was voor topreeksen als Heterdaad, Stille Waters en het eerste seizoen van Witse.
 
Wat is Salamander? Hulselmans kijkt ons samenzweerderig aan. "Heb jij ook wel eens het gevoel dat wij niet worden bestuurd door de mensen die we alle dagen in het journaal op tv zien? Dat er een geheim genootschap van schimmige figuren bestaat die écht aan de touwtjes trekken? Wel, ik heb dat gevoel al twintig jaar. Een soort van sluimerend onbehagen. Maar zo'n onbehagen is nog niet voldoende om een spannend verhaal te brengen. Een idee is iets dat moet rijpen, vandaar dat het een tijdje heeft geduurd voor ik met iets nieuws op de proppen ben gekomen."
 
Producer Eric Wirix van het productiehuis Skyline Film & Television beaamt dat. "Het is inmiddels tien jaar geleden dat wij samen Stille Waters hebben gemaakt. In tussentijd hebben we ook een kleine speelfilm gedraaid, De Indringer, maar voor ons volgende grote project was het wachten op een idee van Ward. Nu, dat idee is er gekomen, en het is schitterend én ambitieus. Salamander wordt zonder twijfel het grootste project dat Skyline ooit heeft gerealiseerd."
 
66 gekraakte kluizen
 
Maar ondertussen weten we nog altijd niet waar Salamander voor staat. Ward Hulselmans, kan jij nog een tipje van de sluier optillen? "Een verhaal heeft een motor nodig," zegt hij. "In dit geval is dat een grote kraak in een bank. Een fictieve bank, de Private Bank Jonkhere. Daar worden 66 kluizen gekraakt. Niet om geld, juwelen of waardepapieren te roven, maar om de persoonlijke geheimen van 66 belangrijke mensen te roven. Geheimen die nooit boven water hadden mogen komen, die nooit openbaar mogen worden gemaakt. Er is grote paniek in het milieu van de machthebbers, en alles wordt meteen ontkend. Tot één kleine garnaal, de koppige flik Paul Gerardi, zich in de zaak vastbijt en al snel moet rennen voor zijn leven. Dat is het uitgangspunt."
 
"Sterk concept hé?" glundert Wirix. "En ik verzeker je: het scenario is nog veel meer geworden dan dat. Niets is wat het lijkt in dit verhaal. Wie is slecht? Wie is goed? Je zal echt tot aflevering twaalf moeten blijven kijken om te weten hoe het in elkaar steekt, om te snappen wat voor een geheim verbond tussen mensen er achter de term Salamander schuilgaat. Maar kom, genoeg gepraat, laten we eens buiten gaan kijken naar de opnames."
 
Filip Peeters versus Koen De Bouw
 
Terwijl het drukke verkeer over de Bischoffsheimlaan raast, vlak bij Madou in het centrum van Brussel, zien we regisseur Frank Van Mechelen aan het werk. Voor de camera's herkennen we acteurs als Filip Peeters, An Miller, Jo De Meyere, Warre Borgmans en Tine Reymer, om er maar een handvol te noemen. En kijk eens aan, is dat Mike Verdrengh niet? In een tv-serie voor de VRT?! "Inderdaad," lacht Wirix. "Mike speelt de directeur van Private Bank Jonkhere, en dit is inderdaad het eerste wat hij doet voor de VRT sinds hij meer dan twintig jaar geleden VTM uit de grond stampte. Voor de bank hebben we de gevel van het Vlaams Audiovisueel Fonds gebruikt. Een prachtig gebouw, zoals je ziet. Het werd hoog tijd dat het eens werd gebruikt als locatie. We waren het er trouwens van meet af aan over eens dat we in Brussel moesten draaien, in het centrum va    n de macht. Dat is niet evident, maar het móest gewoon hier gebeuren. En ik moet zeggen, we hebben de volle medewerking gekregen van de stad, het gewest en de politie. En uiteraard ook van het Vlaams Audiovisueel Fonds, anders zouden we hier niet staan.
 
Vertel nog eens wat meer over de cast, Eric? "Filip Peeters speelt de hoofdrol. Hij is de politieman die de waarheid ontdekt die achter Salamander schuilt. An Miller speelt zijn vrouw, wat wel praktisch is, want zoals je weet zijn An en Filip ook in het echte leven een koppel. (lacht) Wie vandaag niet op de set aanwezig is, maar de grote slechterik speelt, is Koen De Bouw. Hij is Klaus, een huurling, een meedogenloze killer. De tegenpool van Paul Gerardi."
 
144 draaidagen: voer voor workaholics
 
Dat ziet er allemaal erg intrigerend uit, maar wanneer kunnen we Salamander op het scherm verwachten? De uitzending blijkt nog niet voor morgen te zijn. Zelfs niet voor overmorgen, want cast en crew hebben nog een hoop werk voor de boeg. Wirix: "De opnames zijn op 1 mei begonnen. We hebben heel de zomer doorgewerkt, en we draaien nog tot eind december. Dan gaan we een paar maanden in winterreces, en in april 2012 zullen we nog twee maanden draaien. In het totaal staan 144 draaidagen gepland. De opnames gebeuren niet chronologisch. Daarna is er nog de postproductie, dus ik denk dat Salamander ten vroegste in 2013 op tv zal te zien zijn." Op zondagavond? "Die beslissing ligt bij de VRT, maar ik zou zeggen: uiteraard!"
 
We staan nog een tijdje geboeid naar de opnames te kijken. Het contrast tussen de statige gevels en de moderne opname-apparatuur is frappant. Regisseur Frank Van Mechelen, die samen met Hulselmans en Wirix ook al Stille Waters en De Indringer maakte, heeft het te druk voor een interview. We zien echter wel dat zijn arm in het gips zit. Te woeste actiescènes gedraaid? "Nee hoor," lacht hij, "stomweg van mijn moto gevallen. Maar dat maakt niets uit, want een regisseur heeft zijn armen eigenlijk niet nodig. Ik hoef niets vast te houden. Ik moet alleen maar 'actie' en 'dankuwel' roepen."
 

(HDP)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%