1 diploma, 3 zelfstandigen: accountancy/fiscaliteit
Share/Save/Bookmark
1 diploma, 3 zelfstandigen: accountancy/fiscaliteit

Categorie: Ondernemen

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie accountants/fiscalisten op de onderzoekstafel.


Wie? Steven Decorte

 
Wat? Onafhankelijk erkend boekhouder-fiscalist
Waar? Brugge
 
“Ik liep mijn stage bij het boekhoudkantoor Cormafisk, heb er nadien anderhalf jaar als bediende gewerkt en ook nu als zelfstandig boekhouder-fiscalist werk ik nog nauw samen met dat bedrijf.” Vandaag houdt Steven zich bezig met boekhouding, fiscale planning, bemiddeling in financieringen, patrimoniumplanning, balansanalyse en nog veel meer. “Het is een zeer uitgebreid takenpakket, omdat ik de cliënt een totaaloplossing wil aanbieden. Die afwisseling maakt het ook leuk. Daarnaast ben je als boekhouder ook de adviseur van je cliënten en zo bouw je een groot vertrouwen op. Intussen zijn sommige klanten zelfs persoonlijke vrienden geworden. Het verhaal achter elke balans, achter elke boekhouding is telkens weer een boeiend levensverhaal van een andere ondernemer.” Momenteel is Steven bezig met het voorbereiden van de avondseminarie ‘Boekhouding voor Dummies’, een initiatiecursus over balansanalyse voor volwassenen zonder voorkennis.
 
 
Wie? An-Karlien Noterman
Wat? Extern accountant–belastingconsulent in haar eigen accountancy-vennootschap ‘Associated Business Counsellors bvba’
Waar? Vloesberg
 
“Als je wil erkend worden als extern accountant-belastingconsulent, dan dien je na je toelatingsexamen bij het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten een stage van minimaal drie jaar te doorlopen, waarbij je onder toezicht van een accountant of bedrijfsrevisor je beroep uitoefent. Ondertussen kan je al je eigen cliënteel opbouwen en dat maakt het makkelijker om nadien op geheel zelfstandige basis verder te gaan.” An-Karlien begeleidt een onderneming, zelfstandige of vrije beroeper vanaf de oprichting of start tot de liquidatie of overname en daar komen heel wat verschillende aspecten bij kijken. De boekhoudkundige opdrachten zijn de belangrijkste, samen met BTW, vennootschapsbelasting en personenbelasting. Daarnaast zijn vennootschapsrecht en handelsrecht ook niet onbelangrijk. “Die variatie is heel tof. Wat ik ook fijn vind, zijn de seminaries over alle materies in ons beroep, die wij als lid van het Instituut dienen te volgen. Tijdens die bijeenkomsten ontmoet je je confraters met wie je dan eens van gedachten kan wisselen over een bepaald onderwerp of dossier.”
 
 
Wie? Steven Meyvaert
Wat? Bedrijfsrevisor/Boekhouder
Waar? Baker Tilly Belgium, een kantoor gespecialiseerd in accountancy, fiscaliteit, audit en consulting. Het telt ongeveer negentig medewerkers en heeft vestigingen in Aalst, Berlare, Melle en Luik.
 
“Eens afgestudeerd, ben ik nog een jaartje vrije student geweest in Louvain-la-Neuve om mijn kennis van de Franse taal te verbeteren. Nadien kon ik onmiddellijk aan de slag als junior accountant bij BOFIDI in Sint-Denijs-Westrem, waar ik boekhoudingen van a tot z heb verzorgd.” Tijdens zijn opleiding groeide ook de interesse voor financiële audit en dus maakte hij een jaar later de overstap naar het toenmalige Joos Waeterloos & Berk Bedrijfsrevisoren, waar hij de titel van bedrijfsrevisor behaalde. “Nadat ik eerst tot junior partner werd benoemd, kon ik later full partner worden, een kans die ik met beide handen greep. Ondertussen telt ons bedrijf al negentig werknemers en onderging het ook een naamsverandering.” Bij Baker Tilly Belgium begeleidt Steven niet alleen een pak audit- en accountancyklanten, maar staat hij ook in voor diverse opdrachten van klanten zoals overnames, fusies en splitsingen, de successieplanning, aankoop van onroerend goed enzovoort. Daarnaast houdt hij zich bezig met de opstart en verdere begeleiding van samenwerkingsverbanden tussen vrije beroepers én is hij verantwoordelijk voor de goede organisatie binnen de accountancyafdeling van Melle. Zijn job is enorm tijdrovend, maar het contact met de klanten maakt heel veel goed. “Het is prachtig om je klanten te zien evolueren.”

(SVR)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%