Het abc van de young starter - van A tot D
Share/Save/Bookmark
Het abc van de young starter - van A tot D

Categorie: Ondernemen

 


Terwijl anderen solliciteren naar een droomjob, nemen young starters het heft liever in eigen handen. Ze verdragen geen baas of logge structuur boven zich en worden zelfstandig. Of straffer nog: ze richten hun eigen bedrijf op. Natuurlijk komt bij de stap naar het zelfstandigenstatuut heel wat kijken. Een overzicht van A tot Z.

 
 
A)ATTEST
 
Iedereen die in hoofd- of bijberoep een zaak wil beginnen, moet beschikken over een 'officieel attest bedrijfsbeheer'. De Centrale Examencommissie van het Ministerie van Middenstand organiseert daarvoor elke dag het examen bedrijfsbeheer, waarvoor je je thuis kan voorbereiden of een cursus kan volgen. Je kan het attest bekomen via instanties als IVBO (de 'Ondernemersschool') en Syntra. Als je met personeel werkt, kan een sociaal secretariaat van pas komen om allerhande attesten te regelen. Mensen in dienst nemen en houden is iets waar veel wettelijk verplichte sociale en fiscale formaliteiten en verplichtingen aan vasthangen. Al die administratieve taken kan je tegen betaling laten uitvoeren door een sociaal secretariaat. Let wel: zaakvoerders zijn niet verplicht een beroep te doen op de diensten van een sociaal secretariaat.
 
B)BUSINESS ANGELS
 
Business Angels hebben dan misschien zelf geen vleugels, maar zij kunnen er wel voor zorgen dat jij en je startersbedrijf vleugels krijgen. Business Angels zijn (ex-)ondernemers die willen investeren in beloftevolle startende of snelgroeiende ondernemingen. Ze investeren vaak een behoorlijke som geld, maar wat minstens even belangrijk is: ze injecteren ook hun jarenlange ervaring en expertise in de onderneming, en je kan een beroep doen op hun netwerk van contacten, klanten en leveranciers. Doen die business angels dat dan allemaal puur uit naastenliefde? Nee, want na een aantal jaren van groei zullen ze hun investering verzilveren door hun aandelen te verkopen met een meerwaarde.
 
C)CTRL-ALT-START
 
Ctrl-Alt-Start is veel meer dan alleen een website voor jonge starters. Ctrl-Alt-Start stapt ook actief naar pas afgestudeerden toe die met een vraag zitten over zelfstandig worden. Specialisten van Ctrl-Alt-Start vind je op evenementen zoals job- en ondernemersbeurzen. Ook verenigingen die zelf zo'n beurs willen organiseren, kunnen rekenen op de steun van Ctrl-Alt-Start om bijvoorbeeld de geschikte sprekers te contacteren.
 
D)DELEN
 
Het is een feit dat personeel aanwerven geen sinecure is voor een beginnend bedrijf. Het kost veel geld en er komen een hoop verplichtingen bij kijken. Werken met uitzendkrachten kan een alternatief zijn, maar dat is al evenmin goedkoop. De beste oplossing voor starters zit in het delen van personeel door zich met meerdere bedrijven samen te vestigen in een business center. Dan kan je niet alleen je personeel delen (één fulltime secretaresse neemt dan bijvoorbeeld de telefoon op voor vijf startbedrijven), maar ook infrastructuur zoals vergaderzalen, kopieermachines, bestelwagens enzovoort.
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%