Het jobparcours van GILLES DE SCHRYVER
Share/Save/Bookmark
Het jobparcours van GILLES DE SCHRYVER

Categorie: Ondernemen

Wie een beetje houdt van Vlaamse film, kan dit najaar niet naast Gilles De Schryver kijken. De 26-jarige acteur speelde een glansrol in het heerlijke Hasta la Vista en herneemt nu op het grote scherm zijn televisierol als Kevin "onze kleine" Desmet van de zedensectie in Code 37 - De Film.

 

"Elke rol die een acteur krijgt aangeboden, is een kans om faliekant op zijn bek te gaan."

 
 
GUIDO: Voor iemand die pas in 2009 is afgestudeerd, heb jij al een indrukwekkend cv. Is de bal vanzelf aan het rollen gegaan, of heb je die zelf in beweging moeten brengen?
Gilles: Ik heb die absoluut zelf in beweging gebracht, geholpen door 1% talent, 40% werk en 2000% geluk. (lacht) We zijn allemaal afhankelijk van tijd en toeval. Ik heb tot nog toe veel geluk gehad, maar ik heb er ook hard voor gewerkt.
GUIDO: Wat was je eerste professionele rol toen je afstudeerde aan de toneelschool?
Gilles: Ik was erin geslaagd om mijn afstudeerproject - een monoloog die ik zelf op school had geschreven - te verkopen aan een theater in Antwerpen dat nu niet meer bestaat. Die monoloog heb ik acht keer gebracht. Ik werd dus betaald voor mijn afstudeerproject, maar stel je daar niet te veel bij voor, want dat theater had een bescheiden budget.
GUIDO: Kon je er toen al van leven?
Gilles: Nee. Je evolueert van project naar project. Zelfs nu ga ik er nog niet van uit dat ik altijd van mijn acteerwerk zal kunnen leven. Momenteel is dat wel zo, maar morgen kan het anders zijn. Elke rol die een acteur krijgt aangeboden, is een kans om faliekant op zijn bek te gaan. Vergeet dat niet. Elke keer dat je speelt, ben je een examen aan het afleggen. Ik denk dus niet dat er ooit een moment zal komen waarop ik op professioneel vlak op mijn lauweren kan rusten.
GUIDO: Is dat niet stresserend?
Gilles: Jawel.
GUIDO: Is auditie doen het acteurs-equivalent van solliciteren?
Gilles: Absoluut. In Vlaanderen bestaat bijna geen castingcultuur. Er zijn maar een paar castingagenten. De meeste producties casten in eigen beheer, zeker als het over hoofdrollen gaat. Wat doen die dan? Ze nodigen drie, vier mensen uit van wie ze denken dat ze de rol aankunnen, ze laten die auditie doen, en daaruit kiezen ze. Dat zijn gesloten audities, vaak met weinig volk. Ik heb het nu echt over hoofdrollen hé. Daarvoor word je gebeld of niet gebeld. Je hebt er zelf weinig invloed op. Voor bijrollen is het anders. Dan komt soms vijftig, zestig man op de audities af.
GUIDO: Wat komt er allemaal bij een job als acteur kijken?
Gilles: Het werk dat voorafgaat aan een rol, is gigantisch groot. Bij mij toch. Ik probeer geen zin die ik zeg aan het toeval over te laten, en dan moet je erg goed je huiswerk doen. Er zijn acteurs die volledig anders te werk gaan, maar zo kan ik het niet. Ik steek 90% van mijn tijd in voorbereiding en 10% in effectief spelen. En dan komt er nog een hoop administratief gedoe bij kijken. Theater is een gesubsidieerd beroep, dus je moet ook subsidiedossiers indienen en zo.
GUIDO: Jij acteert probleemloos in het Frans.
Gilles: Ik ben tweetalig opgevoed. Ik heb er geen moeite mee om Frans te spreken op het podium, maar het heeft wel onmiddellijk een invloed op mijn spel. Taal is iets bijzonder krachtigs. Ik moest een paar jaar geleden in De Munt dezelfde monoloog in het Frans en het Nederlands spelen. Wel, dat was gewoon een andere voorstelling. Je zit met een andere ritmiek, andere accenten, andere orgelpunten. Taal beïnvloedt je denken, dat staat buiten kijf.
GUIDO: Heb je een carrièreplanning voor de komende tien, vijftien jaar?
Gilles: Veel mooie rollen krijgen hé. En als ik ze niet krijg, dan schrijf ik ze wel zelf. (lacht) Ik ben nogal een controlefreak, dus ik kan niet ontkennen dat ik wel bezig ben met die vraag. Ik heb me lang afgevraagd hoe mijn leven er zou gaan uitzien, en nu pas begin ik in te zien dat dat eigenlijk geen zin heeft. Vanaf nu wil ik mijn uiterste best doen om van dag tot dag te leven. Ik zie me zelfs op een dag opstaan en een compleet ander beroep beginnen. We zien wel.
 
(HDP)

foto: Gilles in Hasta La Vista


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%