Het abc van de young starter – deel 2: van E tot I
Share/Save/Bookmark
Het abc van de young starter – deel 2: van E tot I

Categorie: Ondernemen

Terwijl anderen solliciteren naar een droomjob, nemen young starters het heft liever in eigen handen. Ze verdragen geen baas of logge structuur boven zich en worden zelfstandig. Of straffer nog: ze richten hun eigen bedrijf op. Natuurlijk komt bij de stap naar het zelfstandigenstatuut heel wat kijken. Een overzicht van A tot Z.

 

E)EENMANSZAAK

 
 
Tenzij je met vennoten een eigen project opstart, zullen je eerste stappen als zelfstandige wellicht in de vorm van een eenmanszaak zijn. De voordelen liggen voor de hand: je kunt snel en informeel beslissingen nemen en je administratieve en boekhoudkundige verplichtingen blijven beperkt. Toch zijn er ook nadelen. Je bent onbeperkt aansprakelijk en staat met je volledige persoonlijk vermogen in voor de verbintenissen van de onderneming. Fiscaal zijn er echter nogal wat voordelen bij een vennootschap ten opzichte van een eenmanszaak. Zo zijn de belastingtarieven doorgaans lager in de vennootschapsbelasting dan in de personenbelasting. Je inkomsten zijn trouwens optimaal spreidbaar over de twee, en tot nader order kan een vennootschap genieten van de notionele intrestaftrek. Een ander voordeel is dat in de meeste vennootschappen de aandeelhouder maar een beperkte aansprakelijkheid heeft, zodat een eventueel bedrijfsfailliet niet automatisch een persoonlijk failliet hoeft te betekenen.
 
F)FLEXIBILITEIT
 
Een young starter is een communicatief sterke doorzetter die beslissingen en verantwoordelijkheden durft te nemen. Uiteraard ben je flexibel, creatief en kritisch. Je hebt de gave om andere mensen te inspireren en motiveren. Je bent realistisch ingesteld, weet om te gaan met risico's en kunt goed plannen en organiseren. Je beheerst je vak, hebt zin voor observatie en hebt het vermogen om bij te leren. En last but not least: je bent bestand tegen een flinke portie stress.
 
G)GETALLEN
 
Voor wie gesteld is op getallen: waar vind je cijfers en statistieken rond starters? Je kan bijvoorbeeld de studies raadplegen van het Studiecentrum voor Ondernemerschap (www.svobrussel.be) of de KMO-statistieken van Unizo inkijken (www.unizo.be/statistieken). Ook de overheid houdt uiteraard massa's gegevens bij over de ondernemingen in België. Die data vind je op http://economie.fgov.be/nl/ondernemingen.
 
H)HERKWALIFICATIE
 
Een schijnzelfstandige is iemand die een zelfstandig statuut heeft, maar in de praktijk voor een bedrijf werkt alsof hij loontrekkende was. Hij mag bijvoorbeeld niet voor andere opdrachtgevers werken, hij mag zijn werkuren en vakantie niet zelf kiezen, enzovoort. Als dat zo is, dan kan het zijn dat de fiscale en sociale overheden jou niet als een volwaardige zelfstandige beschouwen, ook al kom je braaf alle sociale en fiscale verplichtingen na die bij het zelfstandigenstatuut horen. Je wordt dan 'geherkwalificeerd' en er hangen sancties boven het hoofd van zowel de schijnzelfstandige als zijn opdrachtgever.
 
I)IDEE
 
Het is een misvatting dat zelfstandigen alleen kans op succes hebben als ze een gouden idee hebben. Je kan ook starten door een bestaande zaak of praktijk over te nemen. De mogelijkheden zijn ruimer dan je denkt. Je kan uitzwermen vanuit het bedrijf waar je nu werkt, of zelfs vanuit de universiteit of via spin-offs. De stap hoeft helemaal niet te drastisch zijn, want je kan ook starten als zelfstandige in bijberoep.
 
(SDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%