Beroep: dogsitter!
Share/Save/Bookmark
Beroep: dogsitter!

Categorie: Ondernemen

 


Velen dromen ervan, (te) weinigen durven het aan. Nochtans is zelfstandig worden nu ook weer niet zo ingewikkeld. Gauthier Loof is er het levende bewijs van. Hij begon een bedrijfje dat op huisdieren past, en dat heeft hem tot nu toe geen windeieren gelegd. Interview met een professionele dogsitter!

"De hond van mijn eerste klant deed overal zijn gevoeg, krabde aan de muren, knaagde aan de sofa... Wat een vuurdoop!"
 
GUIDO: Je hebt een paar jaren als ambtenaar achter de rug.
Gauthier: Ik deed de administratie op een gemeentehuis, maar ik kreeg al snel door dat dat soort werk niets voor mij was. Het ging niet genoeg vooruit naar mijn zin.
GUIDO: Was je toen al aan het broeden op een carrière als zelfstandige?
Gauthier: Helemaal niet. Ik ben nogal angstig van nature, dus ik dacht dat het zelfstandigenstatuut niet voor mij was weggelegd. Tot ik bij mezelf begon na te denken welk soort werk me het gelukkigst zou kunnen maken. Ik had op tv een reportage gezien over een soort oppasdienst voor huisdieren in de Verenigde Staten. Dat idee is door mijn hoofd blijven spoken, en op een goede dag heb ik al mijn moed bijeen geschraapt en heb ik iets gelijkaardigs opgestart in België.
GUIDO: Hoe heb je dat concreet aangepakt?
Gauthier: Ik heb een opleiding van drie maanden boekhouding en marketing gevolgd bij een lokale vereniging die starters ondersteunt. Daar kreeg ik ook persoonlijke coaching. Zonder die omkadering had ik wellicht nooit de stap durven zetten.
GUIDO: Welke kwaliteiten moet je in huis hebben om je eigen bedrijfje op te starten?
Gauthier: Je moet een plantrekker zijn, hoewel ik dat van nature eigenlijk helemaal niet ben. (lacht) Zo zie je maar: als ik het durf, kan iedereen het. Verder is het belangrijk de juiste contacten te hebben. Je moet bovendien durven investeren, hoe bescheiden ook. Zo is er in het begin iemand mijn businessplan komen evalueren, en dat heeft me niet meer dan zestig euro gekost.
GUIDO: Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen bedrijf?
Gauthier: Een van de belangrijkste voordelen is dat je kan doen wat je graag doet. Als je je werk niet graag doet, komen er vroeg of laat vodden van. Verder vind ik het zeer aangenaam dat ik aan niemand rekenschap hoef af te leggen qua tijdsindeling. Hoewel, aan niemand... aan mijn klanten wel natuurlijk. De rentabiliteit brengt wel stress met zich mee, maar dat weegt niet op tegen de levenskwaliteit die het zelfstandigenstatuut mij heeft opgeleverd.
GUIDO: Wat maakt jouw project uniek?
Gauthier: Het heet Pattes à Pouf en het is een modern alternatief voor de klassieke huisdierenpensions. Dat laatste is waar mensen spontaan aan denken als ze op reis vertrekken zonder hun huisdier, maar het is niet altijd de beste oplossing, zeker niet in het geval van schuwe of agressieve honden. Ik doe het anders: ik verplaats me naar de woning van de klant, waar ik tot drie keer per dag voor het beestje ga zorgen. De voederbak vullen, de mand verversen, wandelen, borstelen...
GUIDO: Nog nooit een knauw gekregen van een boze keffer?
Gauthier: Ik ga altijd op voorhand op bezoek om het dier te leren kennen. Als het echt om een monstertje gaat, kan ik altijd nog weigeren. (lacht) Ik heb wel al toeren meegemaakt hoor, bij mijn eerste klant dan nog wel. Die hond deed overal in het huis zijn gevoeg, krabde aan de muren, knaagde aan de hoek van de sofa... Van een vuurdoop gesproken!
GUIDO: Hoe ziet de financiële toekomst van je project eruit?
Gauthier: Voor een jong bedrijf mag ik zeker niet klagen. We zullen wel zien hoe het evolueert. Ik ben nu aan het prospecteren bij ziekenhuizen en sociale diensten om mijn diensten aan te bieden voor mensen die om een of andere reden zelf niet meer voor hun huisdier kunnen zorgen. Je ziet, er zijn nog groeimogelijkheden. Misschien ga ik wel samenwerken met dierenartsen, of alsnog mijn eigen dierenpension openen. Afwachten wat het wordt, maar ik denk in elk geval dat ik goed bezig ben.

(SD)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%