Het abc van de young starter, deel 3: van J tot N
Share/Save/Bookmark
Het abc van de young starter, deel 3: van J tot N

Categorie: Ondernemen

 


Terwijl anderen solliciteren naar een droomjob, nemen young starters het heft liever in eigen handen. Ze verdragen geen baas of logge structuur boven zich en worden zelfstandig. Of straffer nog: ze richten hun eigen bedrijf op. Natuurlijk komt bij de stap naar het zelfstandigenstatuut heel wat kijken. Een overzicht van A tot Z.

 
J)JAREN
 
In principe heb je geen recht op een werkloosheidsuitkering als zelfstandige, maar daar bestaan uitzonderingen op. De eerste drie jaar behoud je het recht op stempelgeld sowieso. Daar komt nog twaalf jaar bovenop tijdens welke je eventueel opnieuw kan worden toegelaten tot het uitkeringensysteem, op voorwaarde dat je je zelfstandige activiteit volledig stopzet.
 
K)KICK
 
Is ondernemen 'voor de kick' een slechte motivatie voor starters? Niet noodzakelijk, want een 'kick' zoeken is nog geen synoniem voor roekeloos gedrag. De kick van je eigen ding doen, alleen of samen met gelijkgezinden iets opbouwen, je zaak zien groeien en er uiteindelijk nog je brood mee verdienen ook, is alleen maar positief te noemen. Sterker nog: mocht er geen 'kick' vastzitten aan ondernemen, dan zouden vele starters het niet eens de moeite vinden om eraan te beginnen.
 
L)LOONTREKKEND
 
Zelfstandig worden in bijberoep terwijl je blijft werken als loontrekkende kan een geleidelijke overstapmaatregel zijn op weg naar een voltijds zelfstandigenstatuut, maar dat hoeft niet. Misschien heb je gewoon een lucratieve hobby? Of je hebt nood aan wat extra inkomen? Een groot voordeel van zelfstandigheid in bijberoep is dat je blijft genieten van de sociale voordelen uit het sociale stelsel waaraan je onderworpen bent door je hoofdactiviteit. Na verloop van tijd kan je altijd nog beslissen om weer fulltime loontrekkende te worden, ofwel definitief te starten als 100% zelfstandige.
 
M)MARKETING
 
Het uitstippelen van een ondernemings- of businessplan is niet zomaar een van de vele administratieve stappen die je als starter dient te zetten. Het is van zeer groot belang als je wil gaan onderhandelen met externe financiers, bankiers of risicokapitaalverschaffers. Je vindt erin terug: doelstellingen, analyse van producten en diensten, marktonderzoek, concurrentie-analyse, vooropgestelde resultaten, marketingplan, details over de organisatie en managementtroeven.
 
N)NEPOTISME
 
Een goede boekhouder kies je op basis van zijn/haar referenties. Niet omdat het een kennis, vriend of familielid is, want nepotisme is nooit gezond voor een bedrijf. Je bent als zelfstandige wettelijk verplicht om een correcte boekhouding te voeren, maar ook voor jezelf is een goede boekhouding onontbeerlijk, want het geeft een realistische kijk op de financiële situatie van je bedrijf. Zonder goede boekhouding is een gezond bedrijfsbeheer onmogelijk. Bij de keuze van een boekhouder zijn kwaliteit, service, prijs en het juiste gevoel belangrijk. En o ja, vergeet niet ook zelf je boekhouding op te volgen, anders verlies je het zicht op de situatie.
 
Volgende keer: van O tot R

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%