Het jobparcours van Iwein Segers
Share/Save/Bookmark
Het jobparcours van Iwein Segers

Categorie: Ondernemen

 


Zijn de januari-examens uitgedraaid op een regelrecht fiasco en begin je je af te vragen of je wel uit het goede hout bent gesneden voor het hoger onderwijs? Vrees niet, want als je echt talent hebt, dan kan je ook zonder diploma aan je weg timmeren. Vraag het maar aan de immer veelzijdige Iwein Segers, die zelfs de grootste moeite had om een humanioradiploma te bemachtigen, laat staan dat hij een succesvolle doortocht aan een universiteit of hogeschool achter de rug heeft. Toch heeft Iwein het gemaakt als komiek en zanger, leerde iedereen hem kennen op het ontberingenstrand van Expeditie Robinson en lijkt hij het nu ook te gaan maken als filmacteur. Helemaal op zijn eentje draagt hij een bijzonder ontroerende sleutelscène in Tot Altijd van Nic Balthazar en hij zal binnenkort de hoofdrol spelen in de film Traumland van Duts-regisseur Daniël Lambo.

 
 
"Als kind wou ik acteur worden, maar daar ben ik pas geraakt na omzwervingen langs comedy en muziek."
 
 
Iwein: Als kind wou ik in de eerste plaats acteur worden, maar daar ben ik pas geraakt na een aantal omzwervingen langs comedy en muziek. Al zal ik je maar meteen verklappen dat comedy ook acteren is. Dat is echt een rolletje spelen, in mijn geval dan toch. Als je in een film staat te acteren, komt dat op hetzelfde neer. Op het podium gaan de gordijnen open, op de set wordt 'actie' geroepen, en dan moet je je ding doen. Dat startschot, dat moment waarop je beseft dat je jezelf moet bewijzen, daar hou ik wel van.
GUIDO: Met als verschil dat je bij film indien nodig een tweede kans krijgt.
Iwein: Dat is ook waar natuurlijk. En de inspanning is groter voor een korter moment.
GUIDO: In Tot Altijd ben je filosoof van opleiding. Maar in het echt...
Iwein: ... was ik allesbehalve een goede student, dat klopt. (lacht) Vandaar dat ik deze film kan bekijken zonder dat ik mezelf bezig zie. Het personage Speck ligt nogal ver van mezelf verwijderd. Mijn kledij is zo anders, en in het begin van de film ging mijn baard er zelfs af.
GUIDO: Dat is pas drastisch! Je jobparcours op het witte doek stopt niet bij Tot Altijd. In je volgende film Traumland speel je zelfs de hoofdrol, heb ik begrepen?
Iwein: Ja, maar daar wil ik nog niet te veel over kwijt, vooral omdat dat personage veel dichter bij mezelf ligt.
GUIDO: Dramatisch acteren, is dat moeilijk voor een komiek?
Iwein: Ach, het was in dit geval zo makkelijk. Mijn personage moest afscheid nemen van een van zijn beste vrienden. Iedereen heeft in zijn familie wel een sterfgeval gehad, dus je kan dat gevoel oproepen.
GUIDO: Jij was dus niet ingehuurd om te vermijden dat Tot Altijd een triestige tranentrekker zou worden?
Iwein: Dat denk ik niet, want zonder heel hard te moeten zoeken, kan je in mij ook wel een dosis tragiek aantreffen. Ik heb eigenlijk gewoon auditie gedaan, samen met een zestal andere acteurs. Een afscheidsspeech, dus zeker geen komisch materiaal. Er moesten al direct tranen rollen. Goed hé, dat ik er niet in zit louter voor comic relief? Dan hadden ze beter Philippe Geubels of Gunter Lamoot gevraagd of zo.
GUIDO: Daar zeg je zoiets: Gunter Lamoot heeft ook al een paar filmrollen op zijn actief staan, dus je bent niet de enige komiek die zijn weg naar de set heeft gevonden. Iets anders: besef je dat je in Tot Altijd meer op Koen De Graeve lijkt dan Koen De Graeve zelf?
Iwein: Ja, dat weet ik. Je bent niet de eerste die dat zegt. Ik heb er zelfs met Koen een sketch over gemaakt, waarin we het omgekeerde beweren: dan zegt Koen dat hij constant wordt lastiggevallen door vrouwen die denken dat hij Iwein Segers is. (lacht) Maar het is waar: toen Koen nog wat dikker was, leken wij wel wat op elkaar. Een aantal maanden geleden ben ik hem op het toneel gaan bekijken in het stuk Oblomow, en zijn stijl van spelen is ook dezelfde. Hij is natuurlijk een gerenommeerd acteur en ik ben maar een komiek, maar toch... Ik krijg ook van mijn fans te horen - maar ik laat die mening voor hen - dat Koen goed zou hebben gekeken naar mijn stand-up. Als hij grappige dingen doet, blijkt het erg op mij te lijken. Dat doet me plezier natuurlijk, want ik kijk op naar Koen De Graeve.
 
(HDP)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%