Het abc van de young starter: deel IV: van O tot R
Share/Save/Bookmark
Het abc van de young starter: deel IV: van O tot R

Categorie: Ondernemen

 


Terwijl anderen solliciteren naar een droomjob, nemen young starters het heft liever in eigen handen. Ze verdragen geen baas of logge structuur boven zich en worden zelfstandig. Of straffer nog: ze richten hun eigen bedrijf op. Natuurlijk komt bij de stap naar het zelfstandigenstatuut heel wat kijken. Een overzicht van A tot Z.

 
 
O)OVERNAME
 
Het bedrijf van je ouders overnemen is waarschijnlijk een goed idee, tenzij je echt geen voeling hebt met de bedrijfstak waarin ze werkzaam zijn of waren. Bij een overname van een goed draaiend bedrijf is de kans op slagen een stuk hoger dan wanneer je zelf iets probeert op te bouwen vanuit het niets. Bovendien wijzen studies erop dat de komende jaren duizenden KMO's zonder overnemers dreigen te vallen, dus daar vallen zeker tal van mogelijkheden te rapen voor starters. Ook de overname van een failliete onderneming kan voor een starter een bijzonder gunstige opportuniteit zijn. Het is niet omdat een bedrijf failliet is gegaan dat het niet potentieel rendabel was. Vaak is het een kwestie van goed ondernemerschap, en als jij dat als starter kunt bieden, kan de zaak alsnog floreren. Financieel is een overname vaak een buitenkansje, en als extra voordeel heb je meteen al bedrijfsactiva en zelfs een opgebouwd cliënteel ter beschikking.
 
P)POWERPOINT
 
Een verzorgde presentatie kan vele deuren openen. Ga goed voorbereid naar je klant, en draag voor de zekerheid een deftig kostuumvestje of mantelpakje. Een PowerPoint-presentatie is een absolute must als je een voorstelling doet. Uiteraard moet die er professioneel uitzien, zonder spelfouten. Zorg dat je presentatie op je eigen laptop staat, neem die mee en steek voor de zekerheid ook een reservekopie op usb-stick in je broekzak.
 
Q)QUESTIONS
 
Zoek het niet te ver als je met vragen zit. Iedereen heeft wel een aantal zelfstandigen in de familie of vriendenkring, en die zullen je met plezier tips geven. Ook je huisbankier die je al langer kent, kan je wellicht helpen, en aarzel niet om collega's in dezelfde branche aan te spreken. De verschillende ondernemingsinstellingen, zowel van de overheid (Agentschap Ondernemen, Brussels Agentschap voor de Onderneming...) als privé (Unizo, Voka...) hebben startersadviseurs in hun rangen. En uiteraard is er de starterswebsite www.ctrl-alt-start.be.
 
R)RESULTAAT
 
Een gouden idee kan je op een onbewaakt moment te binnen schieten, maar waarom wachten tot dat gebeurt? Creatief brainstormen is de boodschap. Flanders DC (Flanders District of Creativity) is een organisatie voor ondernemingscreativiteit die daar een systeem voor heeft bedacht. Hun concept 'GPS voor Ondernemingen' is een brainstormmethode in 3 ronden die na 2,5 à 3 uur verrassende resultaten oplevert.
 
Volgende keer: van S tot V
 
(SDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%