1 diploma 3 zelfstandigen: Communicatiemanagement
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Communicatiemanagement

Categorie: Ondernemen

 


"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie communicatiespecialisten op de onderzoekstafel.
 
 
Wie? Jolien Opsomer (zie foto)
Wat? Zaakvoerder van Rouge Noir en gespecialiseerd in kleur- en interieurvormgeving
Web? www.rougenoir.be
 
Jolien kon na haar studie aan de slag bij een signalisatiebedrijf dat zich specialiseerde in grafische ontwerpen en belettering. Toen de firma haar contract na een drietal jaar stopzette wegens de economische crisis, durfde Jolien de stap zetten om zelf een zaak op te starten. “Mijn hele familie bestaat uit zelfstandigen, het zit voor een deel in mijn bloed,” vertelt ze. Hoewel de crisis volop faillissementen zaaide, wist die haar niet af te schrikken om op zelfstandige basis te beginnen. “Voor mij voelde het aan als het moment bij uitstek,” bevestigt de interieurspecialiste, “en daarnaast biedt Gent heel wat ondersteunende mogelijkheden voor beginnende ondernemingen.” In avondopleiding volgde Jolien al enkele jaren een cursus interieurdesign. “Met de kennis die ik opdeed tijdens mijn hogere studies sta ik zeker een stap voor op vlak van communicatie-aanpak. Natuurlijk leer je al doende het meest. De communicatieschema’s die ze je op school uit het hoofd doen leren, vallen in de praktijk toch vaak anders uit.” Graag zou de twintiger op langere termijn nog een tweede winkel openen. “Ik ben een gigantische fan van Parijs. Daar ooit een filiaal van RougeNoir plaatsen, is mijn ultieme droom.”
 
Wie? Tim Elsen
Wat? Yeties, online marketingbedrijf
Web? www.yeties.be
 
“Ik ben altijd een hevige werknemer geweest. Het frustreerde me dan ook dat je geen extra voldoening krijgt als je harder werkt dan de anderen,” vertelt de 27-jarige Tim. Nadat hij zijn bachelordiploma behaalde aan de
XIOS Hogeschool in Limburg in de afstudeerrichting Public Relations werkte hij enkele jaren in dienst van andere bedrijven. Begin 2011 besliste hij zelf een online marketingbureau op te richten. “Ik startte samen met een vennoot met een meer technische achtergrond Yeties op in februari, dus ons bedrijf bestaat exact een jaar. De crisis schrikte me niet meteen af, want ook in economisch moeilijkere tijden blijft de vraag naar efficiënte marketing groot. We spitsen ons voornamelijk toe op online marketing en verkoop,” getuigt Tim. De eerste maanden ervoer de jongeman als moeilijk, maar het bedrijf doet het momenteel goed. “Ondertussen werkt hier al een derde werknemer, en we gaan op zoek naar een vierde,” vertelt hij. “Onze voornaamste ambitie is momenteel om een duurzaam bedrijf op te bouwen”, zegt de Limburger. Op termijn wil hij misschien nog andere bedrijven openen. “Maar je moet eerst leren stappen voor je kan lopen,” stelt hij nuchter vast. 
 
Wie? Cleo De Backer
Wat? Zelfstandig eventmanager binnen een bedrijf

 
“Ik studeerde vorig jaar af en ging meteen aan het werk bij een klein bedrijf, ingeschreven als zelfstandige,” vertelt de 23-jarige Cleo. “Eigenlijk was dat eerder toevallig, maar ik ben heel blij dat ik onder dat statuut werk.” Media, marketing en communicatie hebben de jongedame altijd geïnteresseerd. Cleo bevestigt wel dat het moeilijk beginnen is voor een pas afgestudeerde als zelfstandige. “In het begin heb je veel kosten en weinig studenten hebben een spaarboek om op terug te vallen.” De twintiger kan onder het zelfstandige statuut selecteren welke opdrachten ze interessant vindt en welke ze aan zich voorbij wil laten gaan. “In de communicatiesector werken is sowieso geen 9 to 5-job,” zegt ze, “dus vast in dienstverband werken is helemaal niet evident.” Momenteel heeft Cleo nog niet echt de ambitie om aan het hoofd van een eigen zaak te staan. “Ik ben nog jong en draag momenteel al genoeg verantwoordelijkheid. Die druk van de eindverantwoordelijkheid zou me nu nog iets te machtig zijn, maar ik wil het zeker niet uitsluiten op langere termijn.”
 
(CA)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%