Studentondernemer: Zulma & Odette
Share/Save/Bookmark
Studentondernemer: Zulma & Odette

Categorie: Ondernemen

 


Van gsm-zakjes en mutsen tot cookies en cakes
 
 
Jasmine Creemers, een 24-jarige studente architectuur uit Lint, had altijd wel het idee om zelfstandige te worden eens ze haar diploma op zak heeft, maar ondertussen moeten haar notities meer en meer plaatsmaken voor bollen wol en plakken hier en daar twee pagina’s aan elkaar door een lepel verdwaalde suikerstroop. ‘Unk??’ horen we je denken. Wel, begin dit schooljaar startte ze een eigen zaakje met Inneke Depovere, genaamd Zulma & Odette, en samen bieden ze zowel haakwerkjes als gebreide items en zelfs originele lekkernijen aan. Om het in een gezelschapsterm te stellen: goed voor kindjes van 1 tot 100 jaar.
 
 
 
GUIDO: Stel eerst je partner in crime eens voor.
Jasmine: Inneke, die ook 24 is, komt uit Antwerpen, heeft al het diploma orthopedagogie op zak en werkt nu ook in die sector. Zij is al enkele jaren bezig met haken. Afgelopen zomer heeft mijn oma mij ook de basis geleerd en sindsdien maakten we verschillende items, zoals bijvoorbeeld mutsen, poncho’s, gsm-zakjes en sjaals en zo. Koekjes en taarten bakken deed ik dan weer al enkele jaren en we vonden het wel leuk om beide onder één naam samen te brengen en aan te bieden.
GUIDO: En zo is Zulma & Odette geboren.
Jasmine: Klopt! Maar we zitten nog in de beginfase hoor.
GUIDO: Wat zijn de eerste stapjes geweest?
Jasmine: Enkele spulletjes haken en koekjes bakken, om die nadien op een Facebookpagina te zetten, zodat iedereen kan zien waarmee we bezig zijn. Zo kwamen al snel aanvragen binnen van vrienden, of via vrienden van vrienden, die graag een origineel cadeautje wilden voor een nichtje, zelf een gsm-zakje nodig hadden of koekjes wilden presenteren op een verjaardagsfeest.
GUIDO: Jullie hebben dus geen specifieke doelgroep.
Jasmine: Nee, onze producten zijn geschikt voor alle leeftijden. We maken trouwens ook spullen op maat, zodat iedereen met een uniek stuk kan pronken.
GUIDO: En slaat het een beetje aan?
Jasmine: Voorlopig kunnen we de aanvragen nog goed de baas, maar er komen er wel meer en meer binnen. Vooral de mutsjes voor pasgeboren kindjes vallen in de smaak en ook de gsm-hoesjes en de koekjes verkopen goed. Zelf ben ik helemaal fan van de poncho. Misschien ook omdat ik er wel even aan heb gewerkt, maar ik vind de kleuren zo leuk! Ook het zebra mutsje vind ik geweldig. De grootste uitdaging zal zijn om onze tijd goed te verdelen en ervoor te zorgen dat de aanvragen binnen aanvaardbare deadlines uitgevoerd kunnen worden.
GUIDO: Maken jullie al winst?
Jasmine: We doen het voorlopig nog meer voor het plezier dan voor het geld, laat ik het zo stellen. (lacht) We hebben ook al wat kosten moeten maken, denk maar aan wol en labels. Een echt businessplan hebben we nog niet opgestart, we kennen er helaas te weinig van. Van zodra we goed en wel gelanceerd zijn, wil ik mij hiervoor wel gerust bijscholen, want het is wel de bedoeling dat we er in de toekomst zelf ook een centje aan overhouden.
GUIDO: Want je steekt er waarschijnlijk ook veel tijd in, nee?
Jasmine: We proberen toch minstens één keer per week af te spreken om te brainstormen en nieuwe haakpatronen uit te proberen. Daarbuiten werken we allebei ook nog een paar uur per week aan de haakwerkjes zelf. Bij mij gebeurt dit dikwijls gewoon ’s avonds voor tv. Lekker gezellig. Aangezien we nog niet zo heel lang bezig zijn, vrees ik dat de struikelblokken nog moeten komen. Zoals eerder vermeld, zijn onze klanten voorlopig enkel familie, vrienden en vrienden van vrienden, maar door reclame op Facebook en mond-aan-mondreclame hopen we toch binnenkort op enkele marktjes te kunnen staan in Antwerpen, zoals BeParkte Oplage en De Markt van Morgen. Mét succes liefst. (lacht)
 
 
(SVR)
 
 
Prijzen 
Haakwerkjes              5 à 40 euro
Hoesje gsm                       5 euro
Mutsje                      vanaf 12 euro
Sjaaltje kind              15 euro
Sjaal volwassenen      20 euro
Poncho kind               40 euro
Koekjes en taarten     afhankelijk van het aantal en de versiering
 
 

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%