TOM WAES: Een terugblik op drie seizoenen 'Tomtesterom'
Share/Save/Bookmark
TOM WAES: Een terugblik op drie seizoenen 'Tomtesterom'

Categorie: Ondernemen

 


Tom Waes is een man met karakter, om eens een open deur in te trappen. Als zo iemand er dan op hamert dat het nu echt gedaan is met Tomtesterom, dan geloven we hem op zijn woord. Maar toch willen we graag nog één keer hem terugblikken op de drie voorbije seizoenen. Want een dag aan de slag met Tom Waes, dat valt met geen enkele andere werkdag te vergelijken.

 
 
"Ik begrijp niet waarom hogescholen en universiteiten het IQ van hun studenten niet testen."
 
GUIDO: Kan je Tomtesterom samenvatten als een combinatie van waargemaakte jongensdromen en geconstrueerde uitdagingen?
Tom: Ja. Alhoewel, wat bedoel je met 'geconstrueerd'?
GUIDO: Uitdagingen die door de redactie zijn bedacht omdat je nu eenmaal drie seizoenen moest vullen.
Tom: Ha ja, dat heeft meegespeeld, zeker in dit laatste seizoen. Er zaten nog steeds dingen bij waarvan ik dacht: als dit mogelijk is, wil ik het écht doen, maar aan de andere kant zijn er inderdaad redactionele uitdagingen waar mijn ploeg me vol vuur van heeft moeten overtuigen.
GUIDO: Bijvoorbeeld?
Tom: Dirigent worden. Dat zag ik mezelf precies niet doen. Maar ze hebben me er dan van overtuigd dat er wel degelijk iets in zat, en eenmaal ik mee ben en mezelf helemaal smijt, wordt het wel weer een echte uitdaging. Daar ga ik dan met evenveel energie voor als voor de dingen die dichter liggen bij wat me zelf interesseert. Dirigent worden was voor mij geen jongensdroom hé.
GUIDO: En het is fysiek ongevaarlijk. Soms heb je letterlijk je leven gewaagd voor Tomtesterom. Ik veronderstel dat je dat niet voor een 'redactionele' uitdaging zou willen doen?
Tom: Nee, maar ik wil dat toch even relativeren. Mijn leven riskeren, dat is eigenlijk niet gebeurd hoor. Ik ben geen onverantwoordelijke zot. Ik ga niet zomaar zonder voorbereiding naar Garmisch-Partenkirchen rijden om daar van de hoogste schans te springen. Dat zou roekeloos zijn. Maar als je dat eerst leert, je begint laag en je werkt je weg omhoog, dan wordt het risico steeds meer berekend. Nee, ik heb niet gevoel dat ik in Tomtesteron mijn leven heb geriskeerd.
 
Gereputeerde macho's
 
GUIDO: Misschien ligt de lat bij jou sowieso hoger dan bij een doorsnee sterveling?
Tom: Misschien wel, en er kan altijd iets fout gaan, maar er zit een heel begeleidend team achter. De reële risico's waren veel kleiner dan ze er op het scherm wellicht uitzien. Jij kan morgen ook overreden worden op straat.
GUIDO: Juist, maar de kans dat dat moment op camera wordt gevangen, is klein. Was er een plan als er toch iets grondig fout zou gaan? Hebben jullie erover gesproken wat er dan gebeurt met de beelden bijvoorbeeld?
Tom: Daar hebben we inderdaad over gesproken en ik heb altijd gezegd dat voor mijn part alles mag worden gebruikt. (aarzelt) Maar zo diep hebben we daar nu ook weer niet over gediscussieerd. Ik heb voldoende vertrouwen in mijn ploeg om hun te laten beslissen wat ze zouden doen. Ik kan me best voorstellen dat de VRT in zo'n geval zou beslissen de hele reeks te cancellen, of misschien zouden ze een hommage-aflevering compileren. Dat weet ik allemaal niet, maar ik vertrouw op de goede smaak van de ploeg om te weten hoe ze ermee moeten omgaan.
GUIDO: Weet je waar ik nog het meest van heb genoten? De uitdrukking van pure doodsangst op het gezicht van gereputeerde macho's als Jan Van Looveren, Alex Agnew en Axel Daeseleire toen ze vernomen dat jij het vliegtuig zou gaan besturen.
Tom: (lacht) Vliegen is iets raars hé. Jan Van Looveren zit zo al niet op zijn gemak in een vliegtuig, laat staan met mij achter de stuurknuppel.
GUIDO: Had je verwacht dat ze allemaal zouden meevliegen, terwijl ze vooraf de kans kregen uit te stappen?
Tom: Nee. Ik had ook Philippe Geubels gebeld, maar die wou sowieso niet meedoen, want die heeft echte vliegangst. We hadden ons ook laten vertellen dat Cath Luyten niet dol is op vliegen, terwijl die toch vaak in een vliegtuig zit voor Vlaanderen Vakantieland. Daar hebben we wel rekening mee gehouden. De mannen van Jetair hadden ons ook gezegd: het móet. Je móet de passagiers de kans geven om uit te stappen. Maar kijk, ze zijn allemaal blijven zitten.
GUIDO: Stel je eens in hun plaats. Zou jij zijn uitgestapt als Axel Daeseleire in pilotenoutfit in het gangpad was verschenen?
Tom: Oei... (wrijft over zijn kin) Axel... dat weet ik eigenlijk niet. Ik denk dat ik zou blijven zitten, maar... (lacht) je hebt er nu wel juist iemand uitgekozen...
GUIDO: Ik noem hem niet voor niets.
Tom: (lacht) Daeseleire, nee, daar zou ik toch eens over moeten nadenken. En Els Pynoo, die zou ik ook niet vertrouwen in de cockpit, dat is zo'n warhoofd.
GUIDO: Bij de vorige reeks heb je gezegd dat niemand je wou leren schansspringen omdat het onverantwoord was. Ben je deze keer alsnog in zee gegaan met een halve gek?
Tom: Toen ze me kwamen vertellen dat ze een instructeur hadden gevonden, heb ik expliciet gevraagd of ze toch geen Borat-figuur hadden opgescharreld die zei: (met dik Slavisch accent) Yezz, I vill do it for one hunzred euro's. Maar nee, het was een ervaren schansspringer die zelf had meegedaan aan de Olympische Spelen en jarenlang coach is geweest. Kortom, een fatsoenlijke mens. En hij had zelf zijn reservaties, wat ik een goed teken vond. We hadden aanvankelijk een week draaitijd ingepland, maar die heeft hij uitgebreid tot twee weken, anders wou hij het niet doen.
 
Iedereen hoogbegaafd
 
GUIDO: Kunnen studenten iets leren van jouw mislukte poging om hoogbegaafd te worden?
Tom: Vond je het niet verbazingwekkend hoeveel ik uit het hoofd kon leren op een hele korte tijd? Toen dacht ik echt: eigenlijk moet elke student dit zien. Niet om te pochen met mijn IQ, want intelligentie en geheugen zijn twee verschillende dingen, maar omwille van de techniek die me toen is aangeleerd door geheugenkampioen Dominic O’Brien. Dat was echt ongelooflijk. Op een kwartier tijd kon ik de vierenveertig presidenten van Amerika uit het hoofd leren, in volgorde, met naam en voornaam. Echt onwaarschijnlijk. Had ik die training eerder gehad, was het veel gemakkelijker geweest om mijn pilotenexamen te blokken, maar dat kwam ervoor, spijtig genoeg. Nee, die kerel is echt ongelooflijk. Ik vroeg hem waarom ze die techniek niet aanleren op school. Hij wist het ook niet. Het heeft te maken met geheugenkamers: je moet in je hoofd een reis in je eigen huis maken, en zo kan je supersnel ongelooflijke hoeveelheden data onthouden. En niet zomaar op korte termijn hé. De getallenreeksen kan ik nu nog altijd opzeggen. Toch wel bruikbaar voor studenten in de blok, kan ik me voorstellen. En wat ik ook niet begrijp: waarom testen universiteiten en hogescholen het IQ van hun studenten niet? In Engeland gebeurt dat wel, bij scholieren op hun twaalfde en hun achttiende. Ken jij je IQ?
GUIDO: Nee, nooit getest.
Tom: Voilà. In Engeland kent iedereen zijn IQ. Daar vinden ze het heel raar als iemand dat van zichzelf niet weet. Of het IQ daar dan ook wordt gebruikt als criterium om toegelaten te worden tot bepaalde studierichtingen, dat weet ik niet. Dat zou misschien ook niet gezond zijn, want hoogbegaafden zijn niet altijd de best functionerende mensen in de maatschappij.
GUIDO: In Nederland zouden ze graag een reeks Tomtesterom maken, maar ze vinden geen presentator om die uitdagingen aan te gaan. Wat zegt dat over jou?
Tom: Dat is dus blijkbaar de enige reden waarom we het programma nog niet aan het buitenland hebben kunnen verkopen, hoewel we al dikwijls op het punt hebben gestaan. Toch ben ik er honderd percent zeker van dat je in elk land iemand kunt vinden die in mijn profiel past.
GUIDO: Fysiek misschien wel, maar je moet het ook nog kunnen presenteren.
Tom: Inderdaad, en je moet veelzijdig genoeg zijn. Het is niet zo'n groot probleem om een presentator te vinden die een marathon wil gaan lopen in de woestijn, maar wil die zich ook inzetten om dirigent te worden, of op een schlagerfestival te zingen? Als die verscheidenheid wegvalt, is het geen Tomtesterom meer.
GUIDO: Op welke stunt uit de drie seizoenen ben je het meest trots?
Tom: (denkt lang na) Dit is heel moeilijk...
GUIDO: Ik kan toch niet de eerste zijn die dit vraagt?
Tom: Toch wel. (pijnigt zijn gedachten) De beklimming van El Capitan. Daar heb ik echt mijn angst moeten overwinnen. Toen was ik supertrots op mezelf, ik bevond me in een van de mooiste landschappen die ik ooit heb gezien en het is bovendien een knappe aflevering geworden. En het was een jongensdroom die uitkwam. Meer kan je toch niet wensen?
 

(HDP) 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%