1 diploma 3 zelfstandigen: Handelswetenschappen
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Handelswetenschappen

Categorie: Ondernemen

 


"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie handelswetenschappers op de onderzoekstafel.

 
Wie? Anne-Cathérine Dilewyns
Wat? Zaakvoerder brouwerij Dilewyns, producent van Vicarisbier
Web? www.vicaris.be
“Alhoewel ik het zelf nog niet mocht drinken, was ik al van jongs af aan gefascineerd door het maken van bier. Met enkel water en mout stel je een van de meest populaire drankjes ter wereld samen. Mijn vader brouwde al een tijdje bier en de vraag ernaar bleef maar stijgen, tot we op het punt kwamen dat we moesten kiezen tussen stoppen of professioneel starten. Met de knowhow die ik meekreeg van mijn studierichting, besliste ik verder te gaan. Vanaf dan werd ik zaakvoerder van de BVBA Dilewyns. Ik ben heel erg tevreden over wat de opleidingen me hebben bijgebracht. Eerst studeerde ik KMO-management aan de hogeschool om daarna nog een master in de handelswetenschappen te behalen en dat heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Als ondernemer moet je berekende risico’s durven nemen. Dat is ook wat ik gedaan heb en tot nog toe is dat enkel positief uitgedraaid. De vraag naar Vicarisbier blijft stijgen. Ondertussen brouwen we al vijf verschillende soorten en zijn we met drie in het bedrijf aan het werk. Momenteel loopt alles dus heel erg goed en als dat zo blijft, willen we zeker uitbreiden.”
Wie? Grégory Maes
Wat? Medezaakvoerder GO-media bvba
Web? www.go-media.be
 
“Ik wou in de toekomst iets doen met HR, business development of ondernemerschap en de master strategisch management sloot daar perfect op aan.” Grégory komt uit een familie vol zelfstandigen en droomde ook zelf van een eigen zaak. Hij liet er dan ook geen gras over groeien. “In 2008, tijdens mijn eerste jaar hoger onderwijs, hebben mijn broer en ik GO-media bvba opgericht, een online communicatiebureau met specialisaties in web en video. Wij maken hoofdzakelijk dynamische websites en blitse video’s voor Vlaamse ondernemingen.” De tweelingbroers werken van thuis uit, waardoor ze heel flexibel kunnen zijn en geen tijd verliezen met onnodige verplaatsingen. “Met GO-media oefenen we als het ware onze hobby uit: filmen en programmeren.” Grégory is eindverantwoordelijke voor alles wat video aanbelangt. “Dat houdt in dat ik prospecteer, verkoop, coördineer, leid en structureer. We werken met een volledige crew om een promovideo of multicameracaptatie te verwezenlijken. Mijn broer oefent gelijkaardige taken uit, maar dan wat websites betreft. Daarnaast sta ik in voor alle administratieve taken die komen kijken bij het runnen van een eigen onderneming: boekhouding, debiteurenbeheer, belastingaangiftes, juridische vraagstukken enzovoort. Mijn job is heel gevarieerd en is het werk van een heus team. Het is fantastisch om samen met getalenteerde mensen een eindproduct te creëren dat volledig voldoet aan de wensen van de klant. Steeds de lat hoger leggen werpt zijn vruchten af.”
 
 
Wie? Stefanie Van Besien
Wat? THT Boekhoudpraktijk bvba
Web? thtboekhoudpraktijk@gmail.com
 
Stefanie studeerde af in de optie accountancy & fiscaliteit. Ze werkte eerst als boekhouder in Nefab, een internationaal verpakkingsbedrijf aan de Gentse haven, maar na vier maanden besloot ze dat de tijd rijp was om als medevennoot in de zaak van haar partner te stappen, die THT Boekhoudpraktijk had opgericht. “Als zelfstandige kan je je werkuren kiezen, zo kan ik mijn kind afhalen aan de schoolpoort om 15.30 uur en hang ik tussendoor nog eens de was op. Je wint ook veel tijd door je niet te moeten verplaatsen van en naar je werk. Bovendien hoef je niet als een beest te werken voor de rekening van een ander, maar doe je het puur voor jezelf.” Stefanie staat vandaag onder andere in voor de verwerking van aan- en verkoopfacturen, voor btw-listings en voor de algemene administratie en leert ondertussen de balans van een onderneming op te maken. “Het is superfijn om het ganse financiële plaatje van andermans firma te doorgronden en nadien te zien dat je goed werk hebt geleverd. Je kan de ondernemers helpen en bijsturen in hun financiële beslissingen. Geweldig toch?!” Samen met haar partner droomt Stefanie ervan om binnen een paar jaar een huis te bouwen met daarin een ruim boekhoudkantoor.
(SVR)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%