1 diploma 3 zelfstandigen: Beeldende Kunsten
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Beeldende Kunsten

Categorie: Ondernemen

 


"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie illustratoren op de onderzoekstafel.

 
Wie? Karolien Vanderstappen
Wat? Zelfstandige illustratrice in bijberoep
Web? www.karolienvanderstappen.be
“In het eerste jaar aan Sint-Lucas Antwerpen, studeerde ik Driedimensionale Vormgeving, optie Keramiek. Ik was de enige leerling. Binnen de school ben ik dan in contact gekomen met de richting Illustratie. Dat trok mij enorm aan en in het tweede jaar heb ik mijn gevoel gevolgd en de overstap gemaakt.” In 2005 begon Karolien te werken als illustratrice. Een sociaal kunstenaarsbureau regelde toen nog haar financiën. Sinds 2010 doet ze het als zelfstandige in bijberoep, want eigenlijk is ze leerkracht Beeldende Vorming, P.O. en Esthetica. “Ik haal veel voldoening uit mijn hoofdberoep en voel op dit moment niet de behoefte om voltijds zelfstandige te worden. Nu heb ik de vrijheid om opdrachten te doen die ik echt wil en waar ik achter sta. Ik koester enige vrijheid. Als voltijds zelfstandige zou ik veel commerciëler moeten denken en werken.” Zelfstandigen werken meestal alleen en daar heeft Karolien het soms moeilijk mee. “Het kan heel aangenaam zijn om in je eigen wereld te zitten tijdens het tekenen, maar persoonlijk heb ik ook een sociaal draagvlak nodig. Mijn vriend is ook zelfstandige, net als enkele andere vrienden. Op die manier creëer je toch een netwerk voor feedback, steun en goede raad.”
 
Wie? Jonas Geirnaert (foto)
Wat? Zelfstandige bij Woestijnvis
Web? www.woestijnvis.be
Als student sloeg Jonas samen met zijn neef een knuffelbeer in elkaar in Man Bijt Hond. “Lieven Scheire en ik deden mee aan Zonder Handen. Hij was toen heel hard bezig met stand-up comedy en ik met improvisatietheater. Het leek ons wel tof iets compleet baldadigs te doen op tv. Dat was het eerste wat we deden onder de noemer Neveneffecten. Het jaar daarna stonden we al op het Groninger Studenten Cabaretfestival, waar we een prijs wonnen.” In 2004 won hij dan nog een prijs op het festival van Cannes met zijn afstudeerproject Flatlife. Jonas beseft dat hij veel geluk heeft gehad. “We hebben niet lang aan de weg moeten timmeren. Onmiddellijk nadat we afstudeerden, mochten we bij Woestijnvis beginnen.” Acht jaar later werkt hij er nog steeds. “Ik ben ervan overtuigd dat als je tv-programma’s wil maken, je nergens meer comfort en vrijheid hebt dan bij Woestijnvis. We mogen zelf kiezen waar we aan werken. Dat is de kracht van het bedrijf, ze vertrekken altijd vanuit de programmamakers. Nadat we onder andere Willy’s en Marjetten hadden gemaakt, vroeg Woestijnvis ons wel om iets te maken voor een groter publiek. (lacht)” Tekenen zit er voorlopig niet meer in. “Momenteel heb ik geen plannen in die richting. Meestal komt dat ook uit een moment van inspiratie, zoals met Kabouter Wesley, die was er opeens. Als ik morgen een fantastisch idee krijg voor een nieuwe strip, zal ik die wel maken.”
 
Wie? Nick Claes
Wat? Illustrator bij Nick Claes Illustraties
Web? http://nickclaesdesigns.blogspot.com/
Nick studeerde voor grafisch ontwerper en koos Illustratie als specialisatie. Na zijn studies kwam pas de echte uitdaging. “Ik wist dat ik wou illustreren, maar er moet natuurlijk eerst een opdracht komen vooraleer je professioneel kan beginnen. Een half jaar lang ben ik blijven zoeken naar werk. Dan kreeg ik eindelijk antwoord van Uitgeverij Zwijsen dat ze een tweetal opdrachten hadden voor mij. Op hetzelfde moment besloot ik om met mijn vroegere stagebegeleider samen te werken aan een boekje. Toen ben ik officieel begonnen als zelfstandige. Het leukste is dat ik mijn agenda zelf kan invullen. Ik ben mijn eigen baas en bepaal wanneer en op welk tempo ik werk. Anderzijds is er ook wel de verantwoordelijkheid.” En er zijn nog negatieve kantjes aan het statuut van zelfstandige. “Je bent heel afhankelijk van de opdrachten die je binnenhaalt en als beginnend illustrator kan dat al eens tegenvallen. Je krijgt een enorme financiële last, die meestal niet evenredig is met je inkomen.” Wat de toekomst brengt, weet Nick nog niet, maar hij hoopt dat ze positief is. “Ik ga proberen financieel recht te blijven in mijn tweede jaar als zelfstandig illustrator. Als dat lukt, wil ik gewoon graag zo veel mogelijk tekenen. Ik kijk heel hard uit naar mijn eerste prentenboek.”

(JVR)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%