Het abc van de young starter: van W tot Z
Share/Save/Bookmark
Het abc van de young starter: van W tot Z

Categorie: Ondernemen

 


Terwijl anderen solliciteren naar een droomjob, nemen young starters het heft liever in eigen handen. Ze verdragen geen baas of logge structuur boven zich en worden zelfstandig. Of straffer nog: ze richten hun eigen bedrijf op. Natuurlijk komt bij de stap naar het zelfstandigenstatuut heel wat kijken. Een overzicht van A tot Z.

 
W)WERKGEVERSORGANISATIES
 
Er zijn massa's belangenverenigingen voor zelfstandigen, van werkgeversorganisaties tot andere: BECI, FWA, NSZ, UCM, Unizo, UWE, VBO, VKW, Voka, en dan vergeten we er vast nog wel een paar. Links naar hun respectieve websites vind je op www.ctrl-alt-start.be. Ze zijn regionaal of nationaal, specifiek of algemeen, maar ze hebben één ding gemeen: ze komen op voor zelfstandigen, ondernemers en bedrijven in dit land. Of je het lidmaatschap van een of meerdere van deze verenigingen nodig hebt, is je eigen keuze en hangt sterk af van wat voor activiteit je wil opstarten.
 
X)X-PORT
 
Uiteraard mag je goederen exporteren naar het buitenland, maar niet zomaar. Bij exporteren en importeren gelden strenge regels. Je moet rekening houden met douane, accijnzen en importregels, en die verschillen van land tot land. Het Vlaams Agentschap voor Internationaal ondernemen weet er alles over. Op hun website hebben ze voor bijna alle landen een dossier samengesteld met details over handel voeren met het land in kwestie. Ook het Agentschap voor Buitenlandse Handel kan vragen over dit complexe onderwerp beantwoorden.
 
Y)YOUNG STARTER
 
Hoe weet je of je wel geschikt bent als young starter? Om in België te mogen starten als zelfstandige, moet je meerderjarig zijn en onderdaan zijn van de Europese Economische Ruimte (EER), of over een beroepskaart beschikken. Bovendien moeten commerciële ondernemingen hun ondernemingsvaardigheden bewijzen, wat op zijn minst neerkomt op een basiskennis bedrijfsbeheer. Voor vrije beroepen zal de controle van de beroepskwalificaties gebeuren door de Orde, de Kamer, het Instituut of het federaal gezagsorgaan waarbij je je moet inschrijven. Voor bepaalde activiteiten gelden bijkomende verplichtingen, opgelegd door federale, gewestelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Misschien kan je eerst een tijdlang een job als werknemer doen, in afwachting van je start als zelfstandige. Dan weet je in elk geval al of je geschikt bent om in andermans bedrijf te aarden. Onderzoek ook bij jezelf of je voldoet aan de vijf d's: denken, durven, doen, doorzetten en dromen. Je kan ten slotte op verschillende websites voor starters (Unizo, VDAB, Omoo...) een ondernemerstest doen. De directe links vind je op www.ctrl-alt-start.be.
 
Z)ZESUURMETHODE
 
De zesuurmethode is een techniek uit de crisiscommunicatie. Als er iets misloopt in een onderneming - en dat kan in élk bedrijf gebeuren - dan is de vuistregel dat de crisis in 6 uur moet bedwongen worden, want tijd is op dat moment de belangrijkste factor om de schade te beperken. Uiteraard kan de zesuurmethode alleen maar worden gerealiseerd mits een goede voorbereiding, gebaseerd op drie pijlers: informatie verzamelen (input), beslissen en communiceren (output).
 
(SDB)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%