'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Starters kunnen op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be. Wij zetten een aantal FAQ's in de spotlight en geven het antwoord.


Ik wil graag zelfstandig worden, want dan kan ik lekker alles aftrekken van mijn belasting. Dat klopt toch?

 
Daar zou je toch beter mee oppassen. Ja, een zelfstandige kan heel wat beroepsonkosten aftrekken van zijn belastingen, maar let daarbij in de eerste plaats op het woord 'beroeps'. Sommige starters denken dat ze ook privé-onkosten kunnen aftrekken, maar dat is niet zo. Sterker nog: de fiscus is van plan daar voortaan strenger op toe te zien dan tot nog toe het geval was. Onkosten die duidelijk privé zijn, of waarvan geen volledige en correcte bewijsfiches kunnen worden voorgelegd, kunnen worden bestraft met een 'bijzondere aanslag geheime commissielonen' van maar liefst 309%.
 
 
Als jonge, ondernemende vrouw wil ik zelfstandig worden, maar ik wil ook graag snel kinderen. Is die combinatie haalbaar?
 
Gelukkig voor jou krijgen zelfstandige jonge moeders sinds 1 juli een hogere moederschapsuitkering dan voordien. Het is nog steeds niet zo dat je maandenlang volledig betaald op moederschapsverlof kan gaan, zoals werknemers, maar een zelfstandige moeder kan toch acht weken moederschapsrust nemen (verplicht één week vóór en twee weken na de bevalling, de rest is vrijer op te nemen), waarbij ze een uitkering geniet van 431,96 euro per week.
 
 
Ik heb horen zeggen dat de overheid bepaalde zelfstandigen scherper in de gaten houdt dan andere. Welke zijn deze 'risicosectoren'?
 
Uiteraard is het voor starters in alle sectoren aangeraden om naar eer en geweten om te gaan met hun zelfstandig statuut en elke vorm van fraude te vermijden. Maar dit gezegd zijnde, kunnen we verklappen dat de volgende bedrijfssectoren extra in de gaten worden gehouden: de bewakingssector, de schoonmaak, de dienstencheques, de horeca, de vleeshandel en de bouw.
 
 
Bedrijfswagens worden sinds kort zwaarder belast en het openbaar vervoer voldoet niet aan mijn noden als zelfstandige. Is er geen alternatief?
 
Heb je al eens gedacht aan een motorfiets of scooter? Als je kunt aantonen dat je die echt nodig hebt én gebruikt om je beroep uit te oefenen (om op klantenbezoek te gaan bijvoorbeeld) kan het beroepspercentage zelfs oplopen tot 100%. In tegenstelling tot bij auto's zijn dan ook het brandstofverbruik, de verkeersbelasting en de verzekeringspremies volledig aftrekbaar. Ook je motorpak en -helm mag je in dat geval van je belastingen aftrekken.
 
 
Ik wil een bescheiden winkel opstarten en twijfel nog of ik een Bancontact/Mister Cash-terminal zou laten installeren. Zijn die dingen niet erg duur?
 
Voor de aankoop van zo'n toestel betaal je eenmalig enkele honderden euro's, dat is waar. Ook per verrichting wordt door Bancontact/Mister Cash een bedrag van een paar eurocent afgehouden. Dat kost dus allemaal wel wat geld, maar anderzijds is elektronisch betalen veiliger dan betalen met cash, hoef je minder wisselgeld te voorzien en is de kans reëel dat de klanten meer geld zullen spenderen in je winkel dan als ze cash hadden moeten betalen. Aan jou de keuze.
 
 
Mijn startzaak draait zodanig goed dat ik binnenkort mijn eerste personeelslid zal aanwerven. Zijn daar speciale voordelen aan verbonden?
 
Ja, want voor de eerste drie aanwervingen geldt een vermindering op de sociale lasten die de werkgever - jij dus - moet betalen. Die verminderingsbedragen zijn trouwens groter geworden in het kader van het relanceplan van de regering Di Rupo, dus goedkoper voor de werkgevers. Voor een eerste werknemer gaat het om een korting van 1500 euro de eerste 4 kwartalen, 1000 euro de tweede 4 kwartalen en 400 euro de laatste 4 kwartalen. Je eerste werknemer blijft dus drie jaar extra voordelig voor jou. Als hij of zij blijft, tenminste.
 
Volgende keer: nog meer FAQ's voor starters
 
Alle info voor starters op www.ctrl-alt-start.be

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%