Steven Wullaert is een ondernemende sommelier
Share/Save/Bookmark
Steven Wullaert is een ondernemende sommelier

Categorie: Ondernemen

Ctrl-Alt-Start-ambassador Steven Wullaert werd onlangs gekroond tot ‘Beste sommelier van België’ tijdens de Prosper Montagnée-wedstrijd. Dat wijn zijn passie is, is al langer geweten. Hij is al jaren de vaste sommelier van tweesterrenrestaurant Nuance in Duffel en heeft samen met zijn vader en oom een eigen wijnfirma, Vinum Ganda. “Mijn leven zal te kort zijn om alles te weten te komen over wijn, maar toch ga ik er volledig voor,” laat de ambitieuze Wullaert optekenen.


 

"We zijn bewust bescheiden gestart met onze zaak."
 
Vinum Ganda is op amper vijf jaar tijd uitgegroeid tot een uiterst bloeiende zaak. “We zijn nochtans bewust heel bescheiden gestart,” steekt Wullaert van wal. “Op die manier was het gemakkelijker om uit te dokteren hoe we de verschillende facetten van onze firma zouden aanpakken. Bij het opstarten van een nieuwe zaak is het altijd een beetje zoeken en aftasten. Je moet je eigen plekje op de markt weten te vinden. Zo was het voor ons vooral van belang dat we ons zouden onderscheiden van de anderen, want vandaag zijn er al meer wijnleveranciers dan bakkers. (lacht) We richten ons bijvoorbeeld vooral op wijnen die niet in België te verkrijgen zijn, geven twee keer per jaar een degustatie en trachten om zoveel mogelijk verschillende wijnen aan te bieden, aan verschillende soorten doelgroepen. Eens je je plaats op de consumptiemarkt hebt gevonden, kunnen zowel jij als je bedrijf geleidelijk aan beginnen denken aan groeien. Ik heb natuurlijk ook veel hulp gekregen van mijn twee zakenpartners, mijn vader en oom. Zonder hen zou het mij nooit gelukt zijn om zo vlug succes te oogsten.”
 
Voor Steven begon de passie voor wijn al op 17-jarige leeftijd aan de hotelschool Tweebruggen in Gent. Tijdens de wijnlessen ging er een wereld voor hem open. Nadat hij afstudeerde aan de hotelschool, volgde hij dan ook meteen een cursus tot sommelier en wereldwijnmeester. Een keuze waarvan hij nog geen moment spijt heeft gehad. “Het beroep van sommelier is zodanig gevarieerd dat ik er maar niet op uitgekeken raak,” aldus onze ambassador met een hart voor wijn. “Ik moet wel altijd op de hoogte blijven van alle veranderingen in de wijnsector. Het is niet evident, maar dat heb ik er graag voor over.”
 
Na de hotelschool liep Steven stage in de sterrenrestaurants Hof Van Cleve en De Karmeliet, waar hij zich de knepen van het vak eigen maakte. Zijn eerste echte job was ook meteen op sterrenniveau. Hij werkte vijf jaar als sommelier in Jan Van Den Bon in Gent, tot hij een aanbieding kreeg van de jonge topchef Thierry Theys van Nuance. “Inderdaad,” vult Wullaert aan. “Thierry was op zoek naar een sommelier en ik ben op zijn voorstel ingegaan. In de eerste plaats omdat hij werkt met een zeer jong team, maar het is vooral ook een veelbelovend restaurant. Nuance had amper twee jaar na de opening al zijn tweede Michelinster binnen.”
 
“De combinatie Vinum Ganda en mijn vaste job als sommelier is niet altijd gemakkelijk, maar ik ben nu eenmaal gebeten door het virus van de wijncultuur. Als je iets echt wil, dan doe je er alles voor. Mijn vrije tijd herleid ik met plezier tot een minimum en moeilijk gaat natuurlijk ook. Wat niet wil zeggen dat het niet haalbaar is.”
 
Alle info voor starters op www.ctrl-alt-start.be

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%