Student brengt een eigen sterkedrank op de markt
Share/Save/Bookmark
Student brengt een eigen sterkedrank op de markt

Categorie: Ondernemen

Terwijl de meeste leeftijdgenoten van Pieter-Jan Frooninckx zich comfortabel installeerden onder een tapinstallatie, probeerde de toen amper 20-jarige Lubbekenaar en student hotelmanagement zowat alle combinaties uit om zelf met een eigen vernieuwende drank de winkelketens in te pakken. Intussen zijn we drie jaar verder en heel wat ervaringen rijker. Of een eigen drank lanceren een bittere nasmaak heeft? Aan de toog met Pieter-Jan.


GUIDO: Hoe kom je erbij om zelf een soort drank te fabriceren? Lust je geen bier?

Pieter-Jan: Jawel hoor, maar bij het aanvangen van mijn studies hotelschool in het middelbaar heb ik een passie voor wijn gekregen. Het ging van boeken lezen tot een eigen wijngaard aanleggen. Na verloop van tijd begon ik ook te experimenteren met het maken van likeuren. De bedoeling was een frisse en fruitige, maar toch niet al te zoete likeur op de markt te brengen op basis van verse zwarte bessen. Het is niet evident om een mooie balans in smaaksensatie te vinden. Eerst probeerde ik verschillende alcohols uit, maar ik vond het resultaat maar niets, dus heb ik dan maar beslist zelf een geschikte basis te produceren voor de likeur. Zo kwam ik bij een alcohol uit die een zeer aangenaam palet aan smaken en geuren had. Die ben ik gaan verfijnen en op die manier is mijn eerste product, Obey Vodka, ontstaan. Na zeven jaar experimenteren ben ik er uiteindelijk ook in geslaagd de likeur te finetunen. Ik noemde het Frozen Liquor.
 
GUIDO: Dat wil ik ook wel eens proeven!
Pieter-Jan: Het valt bij de meeste mensen wel in de smaak. Met de Belgische wodka op basis van suikerbiet hebben we zelfs al een zilveren medaille gewonnen op het Concours Mondiale de Bruxelles 2012 in Portugal.
 
GUIDO: Dan verkopen de flessen vlotjes?
Pieter-Jan: Obey Vodka kan je op dit moment al vinden in speciaalzaken over heel Vlaanderen en in de grote Delhaizes in Vlaams-Brabant, en Frozen Liquor zal binnenkort beschikbaar zijn in alle Colruyt-winkels van Vlaanderen. Het blijft trouwens niet binnen de grenzen van ons land. We exporteren vandaag al naar Nederland, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Thailand. In 2013 starten we op aan de westkust van de Verenigde Staten.
 
GUIDO: Ik veronderstel dat je dat allemaal niet alleen kan bolwerken?
Pieter-Jan: In 2009 ben ik alleen gestart met FLC - Frozen Liquors Company, maar die eenmanszaak bestond enkel om de vergunningen te verkrijgen die nodig waren bij de verdere ontwikkeling van mijn producten. Geloof me, er komt een hele berg papierwerk bij kijken! Het kan bovendien tot acht maanden duren vooraleer je eindelijk een goedkeuring ontvangt. Soit. Tot vorig jaar werkte ik nog altijd volledig alleen en dat van thuis uit, maar in 2012 heb ik me met zeven supertoffe collega’s omringd die elk een specifieke taak voor zich nemen en dat onder de nieuwe naam Belgian Spirits Company. We zijn dan ook actief op zoek naar een nieuwe locatie, zowel voor de productie als voor de kantoren. We zoeken trouwens ook nog positief ingestelde werkkrachten die willen helpen de horecamarkt aan te boren.
 
GUIDO: De toekomst ziet er rooskleurig uit. Daar drinken we op!
 
 
Info: www.belgianspirits.com en www.facebook.com/obeyvodka
 
Meer studentondernemers op www.ctrl-alt-start.be

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  100%