1 diploma 3 zelfstandigen: Fotografie
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Fotografie

Categorie: Ondernemen

 

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag leggen we drie fotografen op de onderzoekstafel.

 

Wie? Imke Bogaerts
Wat? Fotografie rond beautyportretten, liefde, kindjes en honden
Web? www.imkebogaerts.com
Imke studeert al fotografie sinds ze veertien was, dus toen ze zich in de opleiding Audiovisuele Technieken aan de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst, campus Narafi mocht specialiseren, was de keuze snel gemaakt. “Na mijn afstuderen ben ik vrijwel onmiddellijk gestart als vaste assistente bij een reclamefotograaf. Ik mocht er assisteren bij fotoshoots, beelden bewerken en nam ook de communicatie met de klanten voor mij.” Toen draaide het vooral om product- en foodfotografie, maar na anderhalf jaar besloot Imke het over een andere boeg te gooien. “De keuze om als zelfstandige in bijberoep te beginnen was voor mij een logische stap. Elke dag is anders nu, vandaag kan ik een baby fotograferen, terwijl ik morgen bijvoorbeeld een trouwreportage heb staan. Natuurlijk zijn er ook dagen waarop niemand me ziet, omdat elk beeld ook nog een nabewerking krijgt.” Opvallend is dat Imke ook honden fotografeert. “Dat is er eigenlijk heel toevallig bij gekomen. Ieder baasje neemt foto's van zijn hond, dus ook mijn Lou, een Stafford, moest eraan geloven. Met veel trots zette ik de foto’s online en die sprongen blijkbaar bij mensen in het oog. Van het een kwam het ander en nu staan er dus ook honden in mijn portfolio. (lacht) Een hond is onvoorspelbaar, je weet nooit wat je te wachten staat, maar dat maakt het natuurlijk een leuke uitdaging.”
 
Wie? Sebastian Vervenne
Wat? Artistiekelandschaps-, panorama-, natuur- en luchtfotografie
Web? www.sebastianvervenne.be en www.focusonmedwild.com
 
Sebastian werkte tijdens zijn studies als verkoper van fotoapparatuur en leerde op die manier veel professionele fotografen kennen met elk hun eigen specialisaties. “Dat maakte dit werk al even leerrijk als mijn studies. Toen ik afgestudeerd was, ben ik onmiddellijk als fulltime zelfstandige gestart, en spitste ik me uitsluitend toe op artistieke landschaps-, panorama-, natuur- en luchtfotografie. Dat laatste is zeldzaam, en daardoor kon ik ook als ‘aerial cameraman’ aan de slag voor Wim Robberechts en Co, een firma die gespecialiseerd is in het filmen van luchtbeelden vanuit helikopters.” Momenteel werkt Sebastian dus deels in loondienst en deels als zelfstandige. “Ik probeer mijn werken als kunst te verkopen en geef nu en dan workshops fotografie. Daarnaast heb ik een bedrijf opgericht in Spanje. Het gaat om een speciale fotoschuilhut in de Spaanse Pyreneeën bij een voederplaats voor gieren en steenarenden. Hier wil ik amateur- en professionele fotografen mee naartoe nemen op exclusieve fotoreizen.” Sebastian trekt er zelf ook graag op uit. “Ik reis heel West- en Oost-Europa rond met mijn wagen, en hou ook van Noord-Afrika. Die auto is omgebouwd, zodat ik makkelijk kan blijven slapen als ik fantastische locaties bij het vroegste ochtendlicht wil fotograferen. De wagen doet soms zelfs dienst als statief, om zo nieuwe standpunten uit te zoeken.” Of hij tevreden is met zijn carrièrekeuze? “Op plaatsen komen waarvan veel mensen enkel kunnen van dromen is een absolute luxe. Die plaatsen dan ook nog kunnen bewonderen vanuit een helikopter, dat is echt iets speciaals. Ik geniet van elke seconde.”
 
Wie? Joram Van Holen
Wat? Architectuur-, portret-, lifestyle- en reportagefotografie
Web? www.joramvanholen.be
 

“Ik heb eerst verschillende keren gesolliciteerd, omdat ik graag aan de slag wou als fotograaf, maar er kwam niets uit de bus, dus besloot ik een job te aanvaarden in het bedrijf van een vriend. De Bock & Co in Lokeren is een familiebedrijfje waar het allemaal draait rond installatie van industriële verwarming, koeltechnieken en ventilatie. Ik leerde er met AutoCAD werken, een programma waarmee je bouwtechnische tekeningen kan maken, maar hielp ook projecten voor te bereiden en op te volgen. Als ik fotografieopdrachten binnenkreeg, nam ik onbetaald verlof en factureerde ik via Smart.be. Na verloop van tijd ben ik dan zelfstandige in bijberoep geworden om mijn opdrachten degelijk te kunnen factureren. Intussen lopen steeds meer opdrachten binnen, en werk ik nog drievijfde in loondienst.” Joram verhuisde een tijd geleden van Brussel naar Ledeberg, bij Gent. “Voor freelance fotografen speelt de locatie eigenlijk geen rol, alleen de nabijheid van de autosnelweg is belangrijk, zodat je snel overal naartoe kan. Op dat vlak zit ik hier dus wel goed. Evident is het zeker niet om als zelfstandige fotograaf te starten. Enerzijds heeft de digitale evolutie ervoor gezorgd dat fotografen niet altijd meer nodig zijn en anderzijds is iedereen vandaag de dag fotograaf. Op zich geen kwalijke evolutie, want als professional kan je bewijzen dat je net iets meer te bieden hebt. Je moet de klant nog net iets meer proberen te overtuigen van jouw kunnen, en dat is een uitdaging die ik graag aanvaard. (lacht)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%