Willem startte een eigen muziekmanagementbureau op
Share/Save/Bookmark
Willem startte een eigen muziekmanagementbureau op

Categorie: Ondernemen

 

“Goede muziek moet gehoord worden, zo simpel is het.”

 

GUIDO: De naam ‘Morbid Management’ doet me niet bepaald denken aan fleurige bloemetjes.
Willem: Dat klopt. Ik heb ervoor gekozen om een managementbureau voor metalbands op te starten, niet omdat ik zelf uitsluitend naar metal luister of zo, maar omdat ik vind dat elk muziekgenre een eigen aanpak nodig heeft. En zulke bureaus zijn nagenoeg onbestaande. Goede muziek moet gehoord worden, vind ik, en dus ben ik eerst in mijn vrije tijd begonnen als kleine concertorganisator. Daarna kon ik meewerken aan de grotere festivals zoals Metal Méan en Vlamrock en intussen heb ik dus mijn eigen management opgestart. Ik werkte al een lange tijd samen met de melodische black-metalband Saille, en die mannen zijn dus mijn eerste ‘klanten’.
GUIDO: Welke diensten bied jij aan?
Willem: Ik regel de optredens voor de bands, maak de perspromo, onderhoud public relations met verschillende partners, regel tournees, schrijf biografieën enzovoort. Daarnaast steek ik ook veel tijd in het opstellen van nieuwsbrieven en het updaten van social media - denk maar aan het belang van een coole omslagfoto op Facebook. Momenteel is voor mij de release van de nieuwe cd van Saille het allerbelangrijkste. Ook ben ik hun allereerste tournee aan het boeken. Beide zaken staan ingepland voor januari, dus het is enorm druk, maar o zo interessant. Eind december wil ik bovendien graag een tweede band intekenen. De onderhandelingen zijn bijna rond.
GUIDO: Je studeert pop- en rockmuziek aan de Provinciale Hogeschool Limburg. Kan je de leerstof van op school in de praktijk omzetten, of leer je meer al doende?
Willem: Het komt erop neer dat je hier en daar nuttige aspecten uit de leerstof haalt om zo het beste van jezelf te kunnen geven. Het grootste voordeel dat de PHL Music je biedt, is het netwerk dat je kan opbouwen in de driejarige opleiding. Je hebt zo een grote voorsprong op de anderen, maar natuurlijk is ook passie en doorzettingsvermogen noodzakelijk om het te maken.
GUIDO: Ga je zelf continu rondspeuren naar nieuwe bands?
Willem: Ik wil alleen maar samenwerken met bands waarin ik geloof en wijs dus ook de meeste af. Of omgekeerd. (lacht) Ik maak zelf ook niet echt veel reclame bij de bands, omdat ik momenteel nog niet in staat ben een grote hoeveelheid bands tegelijkertijd dezelfde kwaliteit te bieden. Ik heb dan ook al verschillende bands met pijn in het hart afgewezen, maar ik hoop ze later, als ik meer ervaring heb en bepaalde zaken kan outsourcen, wel te kunnen helpen. Kwaliteit boven kwantiteit dus.
GUIDO: Hoe zie je je eigen toekomst?
Willem: Hopelijk ben ik ergens als werknemer aan de slag, bij de AB of zo, en kan ik Morbid Management in bijberoep blijven doen. Of ik later werk in de metal of in een andere muziekstijl, maakt me helemaal niet uit. Alle genres hebben hun pareltjes. Het is dankzij mijn opleiding dat mijn oogkleppen tegenover andere genres zijn weggevallen. En dankzij medestudenten, die elk naar hun eigen genre luisteren, waardoor je verschillende genres leert kennen en appreciëren. Ik zou muziek echt niet kunnen wegdenken uit mijn leven.
 
(SVR)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%