'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Starters kunnen op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be. Wij lichten er in elk nummer een aantal FAQ's uit en geven het antwoord.

 

Vorig jaar werd ik zelfstandig en vorige week ben ik voor het eerst moeder geworden. Heb ik nu recht op dienstencheques?

Dat klopt: een zelfstandige moeder heeft recht op gratis dienstencheques ter waarde van een kleine 800 euro. Let wel op, want die dienstencheques vallen niet zomaar vanzelf in je bus. Je hebt tot 15 weken na de bevalling de tijd om ze aan te vragen bij het sociaal verzekeringsfonds waarbij je bent aangesloten. Laat je die termijn verlopen? Pech gehad!

Ik hoor wel eens dat mijn bedrijf goed zal functioneren als ik gebruikmaak van 'paars management'. Wat wordt daarmee bedoeld?

Het heeft niets met politiek te maken, als je daar bang voor was. Of toch niet rechtstreeks. 'Blauw management' is management dat vertrekt vanuit het bedrijf zelf. In 'Rood management' worden de mensen en hun talenten centraal gezet. Beide managementtechnieken zijn nogal eenzijdig, maar als je ze combineert, krijg je 'paars management', en dat zou ideaal zijn. De term is bedacht door consultant Lou Van Beirendonck, die er een boek over schreef.

Ik verkoop kleren en zou graag solden aanbieden op het moment dat anderen dat niet doen. Mag ik dat?

Nee, de koopjesperiodes in ons land zijn wettelijk geregeld, en daar dien je je aan te houden, zoniet riskeer je een boete. In de weken vóór de traditionele solden van juli en januari geldt bovendien een sperperiode waarin het verboden is prijsverminderingen aan te kondigen. Een uitzondering kan wel worden gemaakt voor koopjes tijdens braderieën, wijkfeesten, kermissen en andere lokale feestelijkheden.

Ik ben zelfstandig kinesist. Bijna een derde van mijn patiënten komt niet of veel te laat opdagen na een gemaakte afspraak. Kan ik hen alsnog een consult aanrekenen?

Dat kan, en in theorie zou je zelfs een juridische schadevergoeding kunnen eisen van patiënten die een afspraak negeren, maar is het sop de kool wel waard? Ten eerste komen daar een heleboel gedoe en onkosten bij kijken, en ten tweede zullen je patiënten vervolgens snel uitkijken naar een kinesist die minder moeilijk doet. Een affiche in de wachtkamer met een vriendelijke aanmaning om op tijd te komen, of indien verhinderd op zijn minst eens te bellen, lijkt ons een beter plan.

Kan ik me verzekeren tegen een faillissement?

Dat kan. Als je zaak op de fles gaat, krijgen verzekerden (die dus vooraf een faillissementsverzekering voor zelfstandigen hebben afgesloten) een uitkering vanaf de maand volgend op het faillissement, en dat indien nodig een jaar lang. Bovendien worden in die periode de rechten op geneeskundige verzorging en kinderbijslag gegarandeerd.

Ik ben een snoepwinkeltje begonnen. Meestal koopt men bij mij dus voor minder dan 5 euro. Mag ik biljetten van 50 euro of groter weigeren?

Zolang het een geldig biljet betreft, zou je het in feite moeten aanvaarden. Vijftig euro is nu ook weer niet zo'n groot biljet. Als morgen echter iemand met een biljet van tweehonderd of vijfhonderd euro staat te zwaaien bij aankoop van een zakje cuberdons, dan mag je dat gerust weigeren, en wel om twee redenen. Ten eerste staat de waarde van het biljet niet in evenredigheid tot de waarde van de aankoop, en ten tweede is het vrij verdacht dat iemand zo'n kleine aankoop probeert te doen met zo'n groot biljet, dus je zou kunnen vermoeden dat het om een vals biljet gaat.

(SDB)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%