1 diploma 3 zelfstandigen: Psychologie
Share/Save/Bookmark
1 diploma 3 zelfstandigen: Psychologie

Categorie: Ondernemen

 


 

"Met een diploma kan je alle kanten uit." Het klinkt als een cliché, maar het blijkt nog te kloppen ook. In deze rubriek gaan we op zoek naar drie zelfstandigen die hetzelfde diploma op zak hebben, maar heel uiteenlopende carrières hebben uitgebouwd. Vandaag liggen er drie psychologen op onze bank.
 
 
Wie? Koen Lowet (foto)
Wat? Klinische Psychologie, optie Kind, Jeugd en Gezin
Web? www.mudico.org
Koen had al van in de middelbare school een zwak voor wetenschappen. Tel hierbij zijn passie voor kinderen die hij in allerhande jeugdbewegingen had opgedaan, en kinderpsychologie blijkt op zijn lijf geschreven. “Het was inderdaad van begin af aan mijn plan om later met kinderen te werken,” begint Koen het gesprek. “Ook zelfstandig worden was een bewuste keuze. Ik wou volgens mijn eigen visie werken en dan is dit natuurlijk een logische keuze. Ik ben er wel niet meteen na mijn studies mee begonnen, omdat ik dan nog niet de nodige bagage had. Ik wou liever eerst ervaring opdoen.” Nadat hij een aantal jaar had gewerkt als begeleider van kinderen met ernstige gedrags- en emotionele problemen, was het tijd voor een eigen praktijk. “Dan heb ik de groepspraktijk MUDICO opgericht, waar kinderpsychologen, kinderpsychiaters, logopedisten en psychomotorisch therapeuten zich hebben verenigd omdat ze een gelijkaardige visie hebben op de hulpverlening bij kinderen. In ben wel bewust bescheiden gestart. Pas toen ik de nodige naambekendheid had, ben ik beginnen samen te werken met collega’s. Een patiëntenbestand opbouwen als psycholoog kost ook veel tijd, aangezien het een relatie is die rond vertrouwen draait. Maar je moet ook een netwerk uitbouwen als starter, want patiënten worden meestal doorverwezen naar ons.” Alhoewel Koen naar eigen zeggen harder moet werken voor hetzelfde loon, blijft hij toch gepassioneerd bezig met zijn praktijk. “De voordelen wegen nog steeds meer door dan de nadelen. Ik kan werken volgens mijn eigen visie en vooral mijn eigen agenda bepalen. Maar de grootste reden om te blijven timmeren aan mijn zelfstandige weg is toch wel de grote voldoening die je eruit haalt.”
Wie? Liesl Vereecke
Wat? Psycholoog en seksuoloog
Web? www.dianthus.be
Liesl studeerde psychologie aan de Universiteit Gent om vervolgens nog een studie seksuologie aan de Katholieke Universiteit Leuven te volgen. “Ik studeerde wel graag en toen ik zag hoeveel mensen afstuderen met een diploma psychologie, wou ik mezelf absoluut onderscheiden,” steekt ze van wal. “Ik ben in mijn tweede jaar in Leuven al beginnen te werken, aangezien ik veel vrijstellingen had door mijn eerder behaalde diploma. Zo heb ik in verschillende takken van de psychologie ervaring opgedaan. Momenteel ben ik aan de slag in het centrum voor suicidepreventie en daarnaast sinds enkele weken als zelfstandige. Ik wou naast preventiewerk ook absoluut aan hulpverlening doen. Ik had namelijk gemerkt dat een ganse dag gesprekken voeren te veel is voor mij. De afwisseling is dus meer dan welkom.” Liesl deed bewust eerst ervaring op voor ze de sprong waagde als zelfstandige in een groepspraktijk. Dit naar eigen zeggen omdat je de knepen van het vak pas leert in de praktijk. “Ik sta al veel sterker in mijn schoenen in vergelijking met vroeger en ook mijn gesprekken met mensen zijn merkbaar geëvolueerd. Daarnaast krijg ik de nodige ondersteuning van oudere collega’s die in dezelfde groepspraktijk aan de slag zijn. Dat is trouwens een van de redenen waarom mijn start zo vlot verloopt: ik krijg de ervaring en naambekendheid er gratis bij dankzij mijn collega’s.” Aangezien ze nog maar pas is begonnen als zelfstandige heeft Liesl nog geen negatieve punten te melden, maar de positieve kanten aan een eigen praktijk zijn wel al duidelijk merkbaar. “De afwisseling is voor mij ideaal. Het is ook leuk werken in een groepspraktijk, omdat iedereen zijn eigen steentje bijdraagt. Ik ben eigenlijk een zelfstandige die toch nog op de hulp van nabije collega’s kan rekenen.”
Wie? Anouck Heulot
Wat? Klinische Psychologie
Web? www.tripsyco.be
Na een omzwerving in de richting diergeneeskunde trok Anouck resoluut de kaart van psychologie. “Ik wou een meer algemene studie waar ik later nog alle richtingen mee uit kon,” verklaart ze haar keuze. “De liefde voor het vak is gegroeid met de jaren. Eerst was ik gewoon nieuwsgierig, maar het bleek al vlug dat psychologie echt wel iets was voor mij. Ik ben dus van het ene naar het andere beestje verhuisd.” Na haar studies kon ze meteen aan de slag als hulpverlener bij de Belgische Defensie, op zelfstandige basis. “Ik kan mijn uren en mijn werkwijze volledig zelf bepalen, wat mooi meegenomen is. Zo heb ik er een tijd terug ook een dag in een multidisciplinaire groepspraktijk bijgenomen, om mijn horizon te verruimen.” Aangezien Anouck op zelfstandige basis in een bestaande werkplek terechtkwam, is haar start zeer vlot verlopen. Ze benadrukt ook het belang van lidmaatschap bij beroepsverenigingen. “Het is niet voor iedereen gemakkelijk, maar ik had geluk. Van begin af aan kreeg ik veel verschillende patiënten over de vloer en zo heb ik veel ervaring opgedaan op korte tijd. Het was de ideale setting om mijn eerste stappen als zelfstandige te zetten.” Zelfstandig zijn heeft voor Anouck enkel maar voordelen, toch loeren er ook adders onder het gras. “Je mag niet te veel hooi op je vork nemen. Ik heb moeten leren dat ik niet iedereen kan helpen. Vooral als je je job wil combineren met een gezinsleven en bijkomende studies, want er wordt van ons wel verwacht dat we ons constant bijscholen. Je moet dus een evenwicht kunnen vinden, maar dat is gemakkelijker dan het lijkt.”
 
(SA)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%