'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Tijd voor een aantal FAQ’s én het antwoord erop.
 
 
Ik ben zelfstandig kinesist. Bijna een derde van mijn patiënten komt niet of veel te laat opdagen na een gemaakte afspraak. Kan ik hen alsnog een consult aanrekenen?
 
Dat kan, en in theorie zou je zelfs een juridische schadevergoeding kunnen eisen van patiënten die een afspraak negeren, maar is het sop de kool wel waard? Ten eerste komen daar een heleboel gedoe en onkosten bij kijken, en ten tweede zullen je patiënten vervolgens snel uitkijken naar een kinesist die minder moeilijk doet. Een affiche in de wachtkamer met een vriendelijke aanmaning om op tijd te komen, of indien verhinderd op zijn minst eens te bellen, lijkt ons een beter plan.
 
Wat is crowdfunding? En zou ik daar als starter gebruik van kunnen maken?
 
Crowdfunding is een alternatieve manier om kapitaal bijeen te brengen om een project te realiseren, dus zonder dat je naar de bank hoeft te gaan om een lening los te peuteren. In de praktijk komt crowdfunding erop neer dat je genoeg 'fans' bijeenbrengt die geloven in jouw project om het mee te willen financieren. En ja, waarom zou dat voor een starter ook niet kunnen? Neem eens een kijkje op www.myfirstcompany.com, www.mymicroinvest.com of www.angel.me.
 
Ik ben een snoepwinkeltje begonnen. Meestal koopt men bij mij dus voor minder dan 5 euro. Mag ik biljetten van 50 euro of groter weigeren?
 
Zolang het een geldig biljet betreft, zou je het in feite moeten aanvaarden. Vijftig euro is nu ook weer niet zo'n groot biljet. Als morgen echter iemand met een biljet van tweehonderd of vijfhonderd euro staat te zwaaien bij aankoop van een zakje cuberdons, dan mag je dat gerust weigeren, en wel om twee redenen. Ten eerste staat de waarde van het biljet niet in evenredigheid tot de waarde van de aankoop, en ten tweede is het vrij verdacht dat iemand zo'n kleine aankoop probeert te doen met zo'n groot biljet, dus je zou kunnen vermoeden dat het om een vals biljet gaat.
 
Ik heb drie maanden lang een helper in dienst gehad met een tijdelijk contract. Al de week erop was hij actief bij mijn directe concurrent. Moest mijn ex-werknemer zich eigenlijk niet houden aan een concurrentiebeding?
 
Dat lijkt ons weinig waarschijnlijk. Zo'n concurrentiebeding, waarbij een ex-werknemer tijdelijk geen concurrerende activiteit mag uitvoeren, bestaat wel degelijk, maar kan pas worden gesloten vanaf een welbepaald vrij hoog jaarloon. Als tijdelijke werknemer bij een startbedrijf zal je ex-collega daar hoogstwaarschijnlijk niet aan hebben voldaan, dus het was zijn volste recht om onmiddellijk bij jouw concurrent aan de slag te gaan.
 
Ik wil graag de tijd nemen om een nieuw product te ontwikkelen, maar ondertussen moet mijn bedrijfje wel blijven draaien. Wat kan ik doen?
 
Je kan innovatiesubsidies aanvragen bij de overheid, zodat je geen financiële put voor jezelf hebt gegraven mocht de productontwikkeling toch niet het gewenste resultaat opleveren. Vlaamse, Belgische, Europese subsidies, in theorie is het allemaal mogelijk, als je weet waar en bij wie je moet gaan aankloppen. Als je zin hebt om dat allemaal zelf uit te spitten, ga je gang, maar je kan bijvoorbeeld ook gebruikmaken van diensten die de subsidie-aanvragen voor jou regelen, zoals bijvoorbeeld het subsidie-adviesbureau Subsideaal.
 
Ik zit in de opstartfase en moet dus nogal wat investeringen doen. Vaak zit ik met gefronste wenkbrauwen naar de facturen te krijgen: men vraagt soms tot 50% voorschot "of er wordt niet geleverd". Is dat wel normaal?
 
Nee, dat is niet normaal. Een voorschot zou maximaal 20% van het totaalbedrag mogen zijn. Nu ja, het is anderzijds ook wel begrijpelijk. Leveranciers worden vaak geconfronteerd met slechte betalers, dus je kan je voorstellen dat ze door zulke clausules in te bouwen proberen dat probleem te voorkomen en/of in te perken. Wie niet waagt, niet wint. Gewoon eens vriendelijk bellen is in zo'n voorschottenkwestie meestal voldoende om tot een redelijk compromis te komen.
 
(SDB)


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%