Future Talents biedt studenten werkervaring aan
Share/Save/Bookmark
Future Talents biedt studenten werkervaring aan

Categorie: Ondernemen

 


 Ward Diricks (24) is een van de zaakvoerders van Future Talents, een vzw opgericht in 2011 die studenten uit de creatieve sector praktijkervaring aanbiedt. Het bedrijf heeft ondertussen al een vijfduizendtal jongeren in de database staan, en elke dag komen er nog bij. De samenwerking met onder meer Bacardi en Studio Brussel toont aan dat er wel degelijk nood is aan een project dat de kloof tussen studenten en werkgevers overbrugt.

 
“Onze studenten mochten filmpjes maken voor Music For Life”
 
 
GUIDO: Hoe is het idee ontstaan om Future Talents op te richten? Was je gefrustreerd omdat je enkel theorie kreeg aangeleerd aan de universiteit?
Ward: Dat was zeker een van de redenen. Ik merk dat veel studenten het frustrerend vinden dat ze zo weinig praktijk krijgen aan de universiteit. Wanneer ze afstuderen, komen ze tot het besef dat de kloof tussen de studentenwereld en de arbeidsmarkt groot is. Twee jaar geleden heb ik samen met Bram Biesbrouck en Robin Baekelmans Future Talents uit de grond gestampt met als doel studenten de mogelijkheid te bieden om praktijkervaring op te doen en op die manier die kloof te dichten.
GUIDO: Was je niet bang voor de combinatie van studeren en ondernemen?
Ward: Neen, het is perfect mogelijk om beide te combineren dankzij het statuut van studentondernemer, dat in 2011 is geïntroduceerd. Met dat statuut mocht ik examens verleggen en had ik nog een handvol andere voordelen, waardoor ik mijn dagen efficiënter kon plannen. Ik raad het studenten zelfs aan om hun ideeën al uit te werken tijdens hun studies.
GUIDO: Hoe verliep de opstart van het bedrijf?
Ward: Heel vlot eigenlijk. Al snel konden we Bacardi overtuigen om met ons samen te werken. Als je dat op je site kan zetten, trekt dat uiteraard ook andere bedrijven over de streep. De start is ook het leukste, je hebt wel een bepaalde visie, maar je kan die nog zonder problemen bijstellen. Eerst wilden we alle studenten helpen, maar het werd al snel duidelijk dat vooral mensen uit creatieve richtingen onze hulp konden gebruiken. We hadden al snel onze beide handen vol, maar gelukkig heeft Elise Carpentier ons kort na de opstart vervoegd, waardoor we het werk wat beter konden verdelen.
GUIDO: In december mochten jullie studenten voor Music For Life leveren.
Ward: Studio Brussel zocht via Twitter mensen die hen konden helpen bij het maken van een promotiefilmpje. Wij hebben hen dan gecontacteerd, en zo is onze samenwerking van start gegaan. Voor Music For Life mochten wij onze studenten inschakelen om filmpjes te maken. Iedereen reageerde razend enthousiast. Die mensen konden op een toffe manier hun lessen in de praktijk omzetten en hun resultaat werd bovendien gepubliceerd op de site van Studio Brussel.
GUIDO: Hebben jullie al voldoende naambekendheid?
Ward: Om studenten naar ons toe te brengen, hoeven we nagenoeg niets te doen. Jongeren zoeken naar jobs, googlen en komen zo op onze site terecht. Bij bedrijven moeten we wel onze naambekendheid nog vergroten. Het is niet simpel om hen te tonen dat studenten ook goeie werkkrachten kunnen zijn. Toch wil ik de win-winsituatie tussen beide partijen benadrukken. De creatieve jongeren kunnen een job uitvoeren die in de lijn van hun studierichting ligt en bouwen zo ervaring en een portfolio op. De bedrijven genieten dan weer van het ongeziene enthousiasme en de vernieuwende ideeën van onze studenten, tegen een prijs waar een professioneel bureau niet aan kan tippen.
GUIDO: Waar zie je Future Talents binnen tien jaar staan?
Ward: Een week geleden hebben we een subsidieaanvraag ingediend. Als die wordt aanvaard, kan iemand zich fulltime met Future Talents bezighouden. Op die manier moet het mogelijk zijn om nog te groeien. Het zou fantastisch zijn mochten we in heel België worden aangezien als een bedrijf dat kwaliteit levert. Als op het cv van iemand staat dat hij voor ons heeft gewerkt, moet dat een kwaliteitsindicator zijn.
 
(JDW)

 


Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%