'Frequently asked questions' voor starters
Share/Save/Bookmark
'Frequently asked questions' voor starters

Categorie: Ondernemen

 


 

Droom je van een carrière als zelfstandige, vrije beroeper of zelfs zaakvoerder van je eigen bedrijf? Dan zit je ongetwijfeld vol vragen. Starters kunnen op één website terecht voor alle antwoorden: www.ctrl-alt-start.be. Wij lichten er in elk nummer een aantal FAQ's uit en geven het antwoord.
 
 
Sinds ik mijn eigen zaak heb opgericht, krijg ik vaak berichten dat ik mijn gegevens moet 'nakijken' in allerhande bedrijfsregisters en -gidsen waar ik nog nooit van heb gehoord, en die daar ook geld voor vragen. Kan dat?
 
Ha, je bent wellicht - zoals zovele zelfstandigen - benaderd door beruchte malafide reclameronselaars die de legitieme publiciteitssector in een slecht daglicht stellen met hun dubieuze praktijken. Je ogen openhouden en je gezond verstand gebruiken is de boodschap. Er is uiteraard niets mis met adverteren, maar zorg er dan wel voor dat je je niet laat oplichten door een schimmige firma die je in piepkleine lettertjes een peperduur driejarig contract laat tekenen voor het opnemen van je bedrijfsgegevens in een 'gids' die vaak niet eens bestaat.
 
Ik wil een winkel openen en uiteraard wil ik in orde zijn met de brandveiligheid. Ben ik verplicht sprinklers te installeren?
 
Er bestaat geen algemene verplichting voor het installeren van sprinklers in handelspanden. Dat wil echter niet zeggen dat je op beide oren mag slapen. Vaak is het wél verplicht, ten gevolge van een lokaal gemeentelijk reglement of een overeenkomst die is gesloten voor alle winkelpanden op een welbepaalde handelslocatie. Op tijd navraag doen is dus de boodschap.
 
Mijn zaak is groeiend en we hebben een socio-economische vergunning bekomen voor uitbreiding. Nu heeft de crisis echter toegeslagen en we zouden de uitbreiding minstens een jaar willen uitstellen. Is dat een probleem?
 
Een socio-economische vergunning is vier jaar geldig. In de praktijk wil dat zeggen dat de werken van een uitbreidingsproject moeten worden aangevat binnen de vier jaar na aflevering van de vergunning. Deze termijn kan je echter wel met één jaar verlengen. De verlenging moet ten minste twee maanden vóór het verstrijken van de oorspronkelijke vergunning via een aangetekend schrijven worden aangevraagd bij de gemeente.
 
Ik heb een secretaresse aangeworven. Dat meisje doet haar best, maar ze is niet zo sterk in het opstellen van PowerPoint-presentaties. Ik wil haar daarvoor een avondcursus laten volgen, op mijn kosten uiteraard, maar dat weigert ze. Kan dat zomaar?
 
In principe heeft je secretaresse het volste recht te weigeren naar die avondcursus te gaan. Wat ze in haar vrije tijd doet, dat kiest ze zelf, daar heeft een werkgever niets over te zeggen. Maar er kan vast een elegant compromis worden gevonden. Misschien kan je haar een officieus vakantiedagje aanbieden als ze alsnog toestemt de cursus te volgen. Of laat haar de avond van de cursus eerst op kosten van het bedrijf een hapje gaan eten met haar partner. Zo raken de plooien vast wel gladgestreken.
 
Ze zeggen altijd dat je om te starten een 'gouden idee' moet hebben. Ik pijnig mijn hersenen dagelijks, maar dat idee wil maar niet komen...
 
Het is een populaire misvatting dat elke starter per se een gouden idee nodig heeft. Je kan evengoed een bestaand (familie)bedrijf overnemen, een bestaan idee verbeteren ("tweaken") of een bestaand concept lanceren op een nieuwe markt. En waar haal je die bestaande ideeën? Kijk gewoon om je heen, of grasduin eens op de beroemde internationale ideeëndatabase Springwise (www.springwise.com).
 
Ik ben gestart met een zelfstandige praktijk voor medische beeldvorming. Ik heb ettelijke honderdduizenden euro's geïnvesteerd in hoogtechnologisch materiaal. Dat wil ik beschermen tegen inbrekers. Klopt het dat mijn veiligheidsinvesteringen fiscaal aftrekbaar zijn?
 
Dat klopt, mits een aantal voorwaarden. Je mag veiligheidsinvesteringen (inbraakwerende rolluiken, alarminstallaties, kluizen, sloten enzovoort) aftrekken van je belastingen als het om nieuw materiaal gaat en als de leverancier ervan een kwaliteitsverklaring voorlegt. Bij twijfel kan je een attest laten opmaken door een technopreventief adviseur.
 
(SDB)

Meer artikels: (nog 257 artikels in deze categorie)

Send To Friend
Stuur dit artikel door naar een vriend(in).

Jouw e-mailadres:
Het e-mailadres van je vriend(in):
Om naar meerdere e-mailadressen te sturen, plaats een ; tussen de e-mailadressen (geen spaties voor of achter de ;)
Onderwerp:
Typ je bericht naar deze persoon (optioneel):
Geef bovenstaande code hier in:

Geef je score
Geef hier jouw score:  50%